TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. március 18. 18:39

Az amerikai jegybank 75 bázisponttal, 2,25 száalékra csökkentette az alapkamatot.

Az amerikai jegybank 75 bázisponttal 2,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. A FED így próbálja támogatni a pénzügyi szektort és megakadályozni a recessziót.

A FED szerint a piaci kockázatok továbbra is megmaradtak, de az elmúlt hetek döntései támaszt adhatnak a pénzügyi szektornak. A közelmúltban a likviditásnövelő intézkedéseknek is az volt a céljuk, hogy kihúzzák a bajból a pénzügyi szektort.

Ben Bernanke FED-elnök szerint meg kell védeni a cégeket és a fogyasztókat is a jelzálogpiaci válság további következményeitől. mindez azért fontos, mert a jelek szerint az amerikai gazdaság menthetetlenül robog a recesszió felé. Az elmúlt két hónapban emelkedett a munkanélküliség és csökkent a kiskereskedelmi forgalom a tengerentúlon.

A diszkont kamatrátát is 75 bázisponttal csökkentette a jegybank, a hétvégi soronkívüli csökkentéssel együtt az elmúlt napokban már egy százalékkal csökkent a bankoknak közvetlenül nyújtandó hitelek kamata, mely így 2,5 százalék lesz.

A befektetők egy része egy százalékos alpkamat-csökkentésre számított, a döntés bejelentése után némileg lefelé indultak a részvényindexek, melyek azonban még így is jelentős pluszban vannak. A Dow 1,3 százalékkal áll tegnapi záróértéke felett, a Standard & Poor's 1,7 százalékos pluszban van, míg a Nasdaq 2,4 száalékkal áll tegnapi értéke felett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.