5p

Az első negyedévben 41,8 milliárd forint volt az OTP adózott eredménye, ami ugyan 24 százalékkal kevesebb, mint 2008 hasonló időszakában, de időarányosan nagyjából megfelel az idei évre kitűzött 150 milliárdos profitcélnak. A gyorsjelentésben több érdekes sor is olvasható: például a kötvény-visszavásárláson elkönyvelt közel 20 milliárdos árfolyamnyereséggel nem korrigálta a bank az eredményt.

Időarányosan teljesült az OTP idei profitcélja az első negyedévben, a 41,8 milliárd forintos nettó eredmény ugyan 24 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakától, de ha így folytatja a bank, akkor teljesülhet az idei évre tervezett 150 milliárdos nyereség. A kedd este megjelent gyorsjelentésben több érdekes pontot is találni, melyeket majd igyekezhet megmagyarázni a menedzsment.

Az OTP bevételei 20 százalékkal emelkedtek éves szinten: a 2008 első három hónapjában tapasztalt 166,9 milliárd forintról 200,7 milliárdra. A cég konszolidált adózott eredménye 41,8 milliárd forint lett, míg a stratégiai nyitott pozíció eredményhatásától, továbbá a csoportszintű osztalékoktól tisztított eredmény 43,34 milliárd forint, ami 23 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A jelentés egyebek mellett kiemeli a javuló kamatmarzsot (6,58 százalék), a kedvező kiadás/bevétel mutatót (42,7 százalék), a romló portfólióminőséget (a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 5,7 százalék), a kedvező fedezettséget (76,1 százalék), a jelentősen növekvő kockázati költségeket és az erős tőkepozíciót.

Az első negyedév a jelentés szerint mérleg- és eredményszempontból is a menedzsment előzetes elképzeléseinek megfelelően alakult, kedvezőbb az időarányos tervnél, és a piaci várakozásoknál lényegesen jobb - olvasható a kedden késő este kiadott gyorsjelentésben.

A hitelekre történt céltartalékképzés majdnem négyszerese volt a tavalyinak: az egy évvel korábbi 12,8 milliárd forint után most 45,4 milliárd forintos mínuszt tartalmaz ez a sor az eredményben. Az egyéb kockázati költségek is jelentősen emelkedtek egy év alatt, az idei év első negyedében 6,1 milliárd forintot tettek ki.

Az ügyfélhitelek állománya 25 százalékkal emelkedett 2008 első negyedévéhez képest, 7700 milliárd forintot tewtt ki, ez még a tavaly év végéhez képest is 10 százalékos növekedést jelent. Ezek a számok jórészt a forint gyengülésének voltak betudhatók az év első hónapjaiban. A betétállomány 4, illetve 6 százalékkal emelkedett éves, illetve negyedéves szinten. A
hitel/betét mutató 2008 végéhez képest 134-ról 139 százalékra emelkedett.

A korrigált eszközarányos nyereség (ROA) 2,6-ről 1,8 százalékra, a korrigált saját tőke arányos nyereség (ROE) 25-ről 16 százalékra mérséklődött. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS, hígított) 215 forintról 167 forintra csökkent. Az OTP piaci kapitalizációja az egy évvel korábbi 1.890 milliárd forintról 545 milliárdra süllyedt.

Azt érdemes még hozzátenni, hogy az idei első negyedévtől történt két módszertani változás, ami jelentősen növelte az eredményt. Az egyik, hogy a késedelmes hitelek esetében ezután a 90 napon túl késedelmes állományt hasonlítják a bruttó hitelállományhoz, és a fedezettségi mutató számításakor arra vetítik a teljes céltartalék állományt. A másik pedig, hogy a stratégiai nyitott devizapozíciót fedezeti ügyletté nyilvánították, és négy leánybank (DSK, CKB, OTP banka Hrvatska és OTP Banka Slovensko) 2009. és 2010. évi várható eredményének megfelelő nagyságú, 310 millió euró rövid pozíció árfolyamhatását ezentúl a saját tőkével szemben számolják el. A mintegy 350 millió euró nagyságú teljes stratégiai nyitott pozíción adózás előtt keletkezett 16,2 milliárd forintos árfolyamveszteségből így 13,8 milliárd forint a tőkével szemben került elszámolásra, és csak 2,4 milliárd forint terhelte az eredményt.


Mint a jelentésből kiderül, a csoport eredményét jelentős egyszeri tételek befolyásolták, ám ezek együttes hatása közel semleges volt. Az OTP Bank egyrészt 90 millió euró névértékben visszavásárolt saját járulékos kölcsöntőke kötvényeiből a másodpiacon, amin mintegy 19,6 milliárd forint árfolyameredményt ért el. Ezzel azonban nem korrigálták az eredményt, a közel 20 milliárdos összeg pedig a nettó eredmény majdnem fele.

Ezzel szemben két jelentős tétel áll: egyrészt a stratégiai nyitott pozíción kívüli egyéb nyitott deviza-pozíciók átértékelésén 11,3 milliárd forint veszteség keletkezett (további veszteség ezeken nem várható); másrészt az OTP Bank leányvállalati befektetésein a forint jelentős leértékelődése következtében 9,5 milliárd forintos többlet adóráfordítás volt.

A menedzsment a jelentés szerint kiemelt figyelmet fordított a bankcsoport stabil tőkepozícióinak megőrzésére. Az OTP Bank egyedi, magyar számvitel szerinti tőkemegfelelési mutatója 12,3 százalék lett az első negyedévi eredmény figyelembevételével, ami 0,3 százalékpontos növekedés az év végihez képest.

Elvileg az eredmény önmagában pozitív, jobb lett az elemzői várakozásoknál, azonban az kérdés, hogy a piac hogy fogja értékelni a módszertani változásokat és az árfolyamnyereséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!