2012. április 17. 05:33

Közös vállalatok létesítéséről, egymás projektjeiben való részvételről szóló megállapodásokat írt alá hétfőn az orosz Rosznyefty és az amerikai ExxonMobil.

A kőolaj-óriások képviselői Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelenlétében, a kormányfői rezidencián írták alá a hosszú távú, stratégiai együttműködés végrehajtásának részleteit tartalmazó hat megállapodást.

Az állami kézben lévő legnagyobb orosz kőolajtársaság és az amerikai cég egyebek mellett két közös vállalat létesítéséről kötött egyezséget orosz kőolajlelőhelyek kiaknázására.

Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes 200-300 milliárd dollárra értékelte a Jeges-tenger peremtengerén, a Kara-tengeren lévő közös beruházás értékét. Az előzetes vizsgálatok szerint 4,9 milliárd tonna kőolaj és 8,3 billió köbméter gáz lehet a területen.

A Fekete-tengeri beruházások 55 milliárd dollárt tesznek majd ki. Mindkét kőolajlelőhelyen 2015-ben kezdődnek a munkálatok.

Az Exxon Mobil és a Rosznyefty megállapodásának megfelelően az orosz állami cég 30 százalékos részesedést kapott az Exxon külföldi projektjeiben. Az Egyesült Államokban, Kanadában és a Mexikói-öbölben.  

A Rosznyefty és az Exxon Mobil tavaly augusztusban írta alá a stratégiai együttműködésről szóló megállapodást, amelyet Oroszországban, az Egyesült Államokban és harmadik országokban valósítanak meg. A megállapodás egyebek között 3,2 milliárd dollár értékű befektetésről szól a Rosznyefty Kara-tengeri lelőhelyeinek geológiai feltárására és kiaknázására.

A "Rosznyeft" részesedése a Kara-tengeri és a Fekete-tengeri projektek fejlesztésében 66,7 százalékos, az ExxonMobilé 33,3 százalékos.

2011 januárjában a két cég  megállapodást írt alá az orosz fekete-tengeri talapzat közös kiaknázásáról, az úgynevezett tuapszei ároknál. A feltárási munkákat az ExxonMobil finanszírozza majd.

Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a  Rosznyefty a projektekhez az ExxonMobiléhoz hasonló "történelmi" bekerülési költségen tervezi a csatlakozást. Részleteket nem árult el."Reméljük, hogy meg tudunk állapodni" - mondta.

A megállapodás értelmében a Rosznyeft az Egyesült Államokban nehezen kibányászható kőolajlelőhelyeken dolgozna. A Neftegaz Holding America Limited, az orosz cég amerikai leányvállalata Delaware államban aláírta a megállapodást az Exxon Mobil nyugat-texasi lelőhelye 30 százalékos részesedésének megszerzéséről.

Az orosz állami kőolajcég hozzáférést kap a Mexikói-öböl nyugati részén lévő mélytengeri lelőhelyek kiaknázásában is.

A Rosznyeft Kanadában nem-hagyományos ásványi erőforrások kiaknázásában is részt vehet.

A stratégiai megállapodás végrehajtását rögzítő egyezmények aláírását követően az is kiderült, hogy a Rosznyetfy négy magáncéget keresett meg ajánlatával, hogy vegyenek részt a kőolajlelőhelyek kiaknázásában - nyilatkozta Eduard Hudajnatov, a cég elnöke.

A megkeresett cégek: a Lukoil, a Szurgutnyeftyegaz, a Basnyefty és a TNK-BP. A vállalatok Oroszország kontinentális talapzatán lévő 12 lelőhelyen, például a Barents-tengeren, vagy az Ohotszki-tenger északi partvidékén fekvő Magadánban ugyanolyan feltételek mellett dolgozhatnak, mint az ExxonMobil - mondta Hudajnatov.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.