5p

Jobban járnak azok a vevők, akikkel ugyan megfizettetik a megemelt áfát, de elkészül a lakásuk, mint azok, akiket az építő meg akar kímélni a plusztehertől, csakhogy az átadás több évet csúszik vagy elakad a projekt - mondta Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője a Napi Gazdaságnak. Zelei szerint a lakáspiac éves teljesítményének mélypontja 22-23 ezer új lakás körül lesz.

Szerencsére olyan időszakban ért minket a válság, amikor viszonylag kevés, körülbelül 150 lakással vagyunk jelen a piacon, a tervezett Palota liget lakópark engedélyezése pedig lassan halad, így nem vagyunk projektindítási kényszerben - mondta a Napinak Zelei Zoltán, az egyik legtöbb lakást építő és értékesítő Elephant Holding értékesítési vezetője. Május közepére kezünkben lehet az építési engedély az első 200 lakásos ütemre, a finanszírozást pedig még a válság előtt megszereztük, majd legkésőbb 2010 tavaszán lehet az első kapavágás - tette hozzá Zelei. A cégnél az érdeklődés és az értékesítés egyaránt a korábbi 60 százalékára zsugorodott. Ezzel együtt helyzetük stabil, mivel projektfinanszírozási hiteleiket forintban vették fel, azokat átütemezni vagy újratárgyalni nem kellett. Véleménye szerint a keresletre és a lakásépítők helyzetére a legnagyobb hatással nem a lakástámogatások felfüggesztése lesz, hanem a munkahelyek elvesztése és az ezzel kapcsolatos bizonytalanság. A szakember őszre várja a mélypontot. Az áfaemelés áthárításával kapcsolatban azt mondta: jobban járnak azok a vevők, akikkel ugyan megfizettetik a megemelt adót, de elkészül a lakásuk, mint azok, akiket az építő meg akar kímélni a plusztehertől, csakhogy az átadás több évet csúszik vagy elakad a projekt. A lakáspiac éves teljesítményének mélypontja 22-23 ezer új lakás körül lesz - mondta Zelei.

Egyelőre korábbi teljesítményünk tíz százalékán működünk, de bízunk benne, hogy amennyiben kapunk finanszírozást négy új (Budapesten, Győrött, Kecskeméten és Veszprémben) projektre, akkor az újabb 400 lakással már félgőzre kapcsolhatunk a harmadik negyedévtől - válaszolta a Napi kérdésére Szabó János, az OTP Ingatlan Zrt. elnök-vezérigazgatója. A társaság a korábbiaknál szigorúbb projekthitelezési kondíciókra számít, amelyek közül az előértékesítési szintet nem könnyű teljesíteni, mivel jelenleg a kész vagy majdnem kész lakások iránt van elsősorban kereslet. Első negyedévi tapasztalataik kedvezőek: feltehetően az előrehozott vásárlásoknak köszönhetően mind a Balatonon, mind Budapesten jól alakult az értékesítés. A lakáspiac egyik korábbi zászlóshajója a válság hatására takarékos üzemmódra kapcsolt, az általános költségeket a tavalyi negyven százalékára szűkítették - mondta Szabó, aki 2009-re legalább 50 százalékos keresletcsökkenéssel számol, és úgy véli, hogy a lakásépítők nem fogják tudni érvényesíteni áraikban a nagyobb áfát.

Jól jött a bankszektorba vetett hit megingása az Autóker Holdingnak - mondta el Vadas Eszter értékesítési igazgató, aki szerint az idei első negyedévben várakozáson felül sok lakást adtak el; a vevők nagy része a bankokkal szembeni bizalmatlanság miatt keresett biztonságosabbnak ítélt befektetési formát. Kifejezetten élénk volt az érdeklődés a luxuskategória iránt, a Marina Part nyárra elkészülő negyedik, kifejezetten prémium lakásokat tartalmazó üteme már háromnegyed részben megtelt. Ezzel befejeződnek a Duna-parti építkezések, az öböl partjának beépítésével viszont várnak addig, amíg a piac tisztul, noha a finanszírozás megoldott. Nyár közepére 1300-ra nő a Marina parti lakások száma, a hátralévő ütemekben már kisebb, 42-50 lakásos házakat építenek, az igényeknek megfelelő ütemezésben. Több mint egy évet, 2010 végére csúszik a városnegyed sportközpontjának átadása, ám az értékesítési igazgató szerint ebben az engedélyeztetés bonyolultsága a ludas.

Nem csökkentette árait a válság hatására az Olimpia-csoport - mondta lapunknak Tamir Kishon, az Olimpia Group-Nanette Real Estate magyarországi ügyvezetője. Ezzel együtt az előző negyedévhez képest az értékesítés 30 százalékkal lassult. A banki finanszírozások leállítása nem érintette a társaságot, a tervezési fázisban lévő, a Mester utca-Máriássy utca sarkán található ezerlakásos, valamint a XI. kerület Mezőkövesdi úton található 170 lakásos projektek finanszírozásáról előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, az indítást az őszre tervezik. A ferencvárosi fejlesztésnél kifejezetten kis, 12-13 millió forintos lakásokból álló, ütemezett projektet terveznek a főleg alacsony keresetű, hitelből vásároló vevőkörnek, és piackutatásaik alapján arra számítanak, hogy három-négy hónapon belül elérik a finanszírozó által elvárt 35 százalékos előértékesítést. A projektfinanszírozásban az elvárt önerő 30, az előértékesítettség 35 százalékra emelkedett a magasabb finanszírozási költségek mellett, mert a bankok beárazták a vélt és valós kockázatokat, s az ügyvezető szerint e kemény feltételek hovatovább szükségtelenné teszik a banki finanszírozás igénybevételét. Kishon szerint a lakástámogatások elvonása negatívan érinti célközönségüket. Annak érdekében, hogy számukra is nyitva maradjon az újlakás-vásárlás lehetősége, úgy alakítják az induló projektjeiket, hogy az önerő ne haladja meg a 3 millió forintot - írja a Napi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!