2010. november 11. 04:40

Egyre többen vágnak bele akár saját kezűleg, akár alvállalkozók segítségével lakásuk felújításába, mely időnként sajnos hatalmas veszekedésekkel, az eredetileg tervezettnél jóval magasabb kiadással, illetve a lakás értékét alig-alig emelő eredménnyel zárul. Mire kell figyelni, hogy sikeresen záruljon a projekt?

Sokszor elhangzik különféle, az ingatlanpiaccal foglalkozó beszélgetéseken, előadásokon, hogy nagyon alaposan meg kell gondolni az ingatlan felújítását, mivel – az építéshez hasonlóan – a renoválás igen nagy odafigyelést, előre tervezést, és természetesen rugalmasan bővülő pénztárcát igényel. Szakemberekkel történő konzultációk, illetve már elkészült felújítások tanulságaiból gyűjtöttük össze az alábbi, pénztárcakímélő tanácsokat.

1. Tervezze meg előre!

A lehető legrosszabb eredményt, és a legmagasabb költséget akkor lehet okozni a felújítással, ha az menet közben, mintegy ötletszerűen alakul ki. Ilyenkor fennáll a veszély, hogy a spontán ötletek miatt jelentősen többet kell végül költeni az előre eltervezettnél, külön kellemetlen, ha kivitelezés közben derül ki, hogy bizonyos építészeti megoldások nem alkalmazhatóak, vagy éppen a kívánt eredmény eléréséhez a lakás teljes vezetékrendszerét ki kell cserélni, ami (jó esetben) néhány százezer forinttal megdobja a kivitelezési költségeket. Fontos azt is eldönteni, mi az elérni kívánt eredmény, mert ha a kivitelezés közben még ez is, az is felmerül, soha nem lesz vége a felújításnak.

2. Határozza meg a költségeket!

Saját erős felújítás esetén egyszerűbb kalkulálni, mivel ebben az esetben csak az anyagköltség merül fel, az élőmunkáért nem kell fizetni – szakemberek esetén viszont könnyen előfordul, hogy az eredetileg megbeszélt vállalás ár különféle pluszmunkáknak, anyagbeszerzéseknek köszönhetően nagyobb lesz a vártnál. Érdemes legalább +10-15%-os ráhagyással számolni az előre megbeszélt költségtervet – csak nagyobb lesz az öröm, ha végül ezt az összeget sikerül megtakarítani.

3. Csak ahhoz nyúljon, amihez tényleg ért!

Nemcsak a kalákában építkezés volt divat egykoron, a mai napig sokan saját maguk vágnak bele a felújításba – pedig már egy olyan egyszerűbbnek tűnő dolgot, mint a festést is igencsak el lehet rontani. Fontos tehát, hogy mindenki reálisan ítélje meg saját képességeit, mert lehet, hogy a végén a „károk” helyreállítása többe fog kerülni, mintha megfelelő szakember lett volna megbízva a feladattal. Az mfor.hu kérdésére egy felújításokkal foglalkozó vállalkozó elmondta: az ő sokat látott csapatát is őszintén meglepte, amikor kiderült, hogy az egyik megrendelőnél korábban a család házilag látott neki a fűtésrendszer korszerűsítésének, jelentős kieséseket okozva ezzel a társasház fűtőrendszerében.

4. Nem érdemes az anyagon spórolni!

A barkács-építő anyag piacon a verseny óriási, szinte mindig lehet egy jobb ajánlatot találni, de a tapasztalatok szerint nem mindig érdemes a legolcsóbbat választani, mert 1-2 év múlva újra lehet kezdeni az egészet, vagy éppen a lakás esetleges értékesítése válhat nehezebbé a túlságosan gyenge minőségű anyagok miatt. Nem árt tudni, hogy a mostani ingatlanpiaci helyzetben még a teljesen friss felújítás árát sem lehet automatikusan hozzácsapni a lakás kínálati árához – nem lesz, aki azt megfizesse. Ingatlanosok beszámolói szerint a gyenge minőségű felújítás egyébként hamar kiütközik, és könnyen elbizonytalaníthatja a potenciális vevőket.

5. Ne üljön fel az aktuális divatnak!

Okkersárga fal, jajvörös háló, lila homlokzat  - mai füllel borzalmasan hangzik, pedig a 90-es évek végén nagyon sokan a minél csiricsárébb stílust igyekeztek követni otthonuk felújítása során – ezekből az ingatlanokból lettek a gyakorlatilag teljesen eladhatatlan házak, ahol a vevők egyik ámulatból a másikba esnek, különösen abban az esetben, ha itt-ott gótikus oszlopokkal, görögös nappalival, vagy adott esetben nem túl diszkrét freskókkal kerülnek szembe – ilyenkor gyakorlatilag elölről kell kezdenie az új tulajdonosnak az ingatlan felújítását. Kellemetlen, ha ezt a hátrányt a vételárban is érvényesíteni kell.

A jól megtervezett, koordinált, és a távolabbi jövőre is gondoló felújításnak azonban anyagilag is lehet hozadéka – gyorsabban kel el a lakás, jobb lesz az életminőség, és még az ilyen, elsőre teljesen reménytelennek tűnő  lakásból is helyes ékszerdobozt lehet varázsolni.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.