2007. július 9. 13:34

Még öt-hét évet adnak a szakértők a román ingatlanpiacnak, addig mindenképpen tart a szárnyalás.

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama Romániában nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében - jelentette ki Ion Radu Zilisteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.

A szakértővel a Cotidianul című bukaresti napilap hétfői száma közöl interjút, melyet az MTI idéz. Zilisteanu kifejti, hogy a román ingatlanpiac látványos növekedése 2003 elején kezdődött. Ezért öt-hat évvel ezelőtt egy ingatlan megvásárlása nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a beruházás mindössze 5-8 év alatt megtérült évi 12-20 százalékos hozammal.

Később a növekedés kissé hanyatlott - magyarázza a szóvivő -, így a beruházás megtérülésének ideje 8-12 évre tolódott ki. Emellett a beruházás évi hozama is 8-12 százalékra csökkent. Becslése szerint 2012 és 2014 között, amikor Románia várhatóan belép az eurózonába, a befektetések megtérülésének határideje 15-25 évre terjed majd ki, évi négy-hat százalékos hozammal.

Az ingatlanügynökségek képviselője szerint az 1989 előtt épített panellakások ára két évig még emelkedni fog, mivel jelenleg a kínálat csak a kereslet hatvan százalékát elégíti ki. Az ingatlanpiacon továbbra is a telkek esetében lehet jelentősebb növekedésre számítani. Például a mezőgazdasági földek ára akár 40-45 százalékkal is emelkedhet, mert Nyugat-Európában egy hektár ára 8 és 10 ezer euró között változik, míg Romániában helyenként még az ezer eurót se éri el - olvasható a Cotidianulban.

5 év alatt 400 százalékos hozam

Egy - angol nyelvű - elemzés is a román piacra hívja fel a figyelemt. A Romania Report beszámolója szerint miközben az elmúlt években is kiugró hozamokat lehetett realizálni, még mindig olcsók a román ingatlanok. Példaként említik, hogy az "átlagos" 100 négyzetméteres bukaresti lakások, 2002-ben még 25 ezer dolláros áron forogtak a piacon, idén viszont 110 ezer dollárt (kb. 21 millió forintot) érnek. Összehasonlítva a magyarországi árakkal valóban van különbség, a további fejlődés feltétele mindazonáltal az általános gazadsági fejlődés Romániában.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.