TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Még öt-hét évet adnak a szakértők a román ingatlanpiacnak, addig mindenképpen tart a szárnyalás.

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama Romániában nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében - jelentette ki Ion Radu Zilisteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.

A szakértővel a Cotidianul című bukaresti napilap hétfői száma közöl interjút, melyet az MTI idéz. Zilisteanu kifejti, hogy a román ingatlanpiac látványos növekedése 2003 elején kezdődött. Ezért öt-hat évvel ezelőtt egy ingatlan megvásárlása nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a beruházás mindössze 5-8 év alatt megtérült évi 12-20 százalékos hozammal.

Később a növekedés kissé hanyatlott - magyarázza a szóvivő -, így a beruházás megtérülésének ideje 8-12 évre tolódott ki. Emellett a beruházás évi hozama is 8-12 százalékra csökkent. Becslése szerint 2012 és 2014 között, amikor Románia várhatóan belép az eurózonába, a befektetések megtérülésének határideje 15-25 évre terjed majd ki, évi négy-hat százalékos hozammal.

Az ingatlanügynökségek képviselője szerint az 1989 előtt épített panellakások ára két évig még emelkedni fog, mivel jelenleg a kínálat csak a kereslet hatvan százalékát elégíti ki. Az ingatlanpiacon továbbra is a telkek esetében lehet jelentősebb növekedésre számítani. Például a mezőgazdasági földek ára akár 40-45 százalékkal is emelkedhet, mert Nyugat-Európában egy hektár ára 8 és 10 ezer euró között változik, míg Romániában helyenként még az ezer eurót se éri el - olvasható a Cotidianulban.

5 év alatt 400 százalékos hozam

Egy - angol nyelvű - elemzés is a román piacra hívja fel a figyelemt. A Romania Report beszámolója szerint miközben az elmúlt években is kiugró hozamokat lehetett realizálni, még mindig olcsók a román ingatlanok. Példaként említik, hogy az "átlagos" 100 négyzetméteres bukaresti lakások, 2002-ben még 25 ezer dolláros áron forogtak a piacon, idén viszont 110 ezer dollárt (kb. 21 millió forintot) érnek. Összehasonlítva a magyarországi árakkal valóban van különbség, a további fejlődés feltétele mindazonáltal az általános gazadsági fejlődés Romániában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.