2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Még öt-hét évet adnak a szakértők a román ingatlanpiacnak, addig mindenképpen tart a szárnyalás.

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama Romániában nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében - jelentette ki Ion Radu Zilisteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.

A szakértővel a Cotidianul című bukaresti napilap hétfői száma közöl interjút, melyet az MTI idéz. Zilisteanu kifejti, hogy a román ingatlanpiac látványos növekedése 2003 elején kezdődött. Ezért öt-hat évvel ezelőtt egy ingatlan megvásárlása nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a beruházás mindössze 5-8 év alatt megtérült évi 12-20 százalékos hozammal.

Később a növekedés kissé hanyatlott - magyarázza a szóvivő -, így a beruházás megtérülésének ideje 8-12 évre tolódott ki. Emellett a beruházás évi hozama is 8-12 százalékra csökkent. Becslése szerint 2012 és 2014 között, amikor Románia várhatóan belép az eurózonába, a befektetések megtérülésének határideje 15-25 évre terjed majd ki, évi négy-hat százalékos hozammal.

Az ingatlanügynökségek képviselője szerint az 1989 előtt épített panellakások ára két évig még emelkedni fog, mivel jelenleg a kínálat csak a kereslet hatvan százalékát elégíti ki. Az ingatlanpiacon továbbra is a telkek esetében lehet jelentősebb növekedésre számítani. Például a mezőgazdasági földek ára akár 40-45 százalékkal is emelkedhet, mert Nyugat-Európában egy hektár ára 8 és 10 ezer euró között változik, míg Romániában helyenként még az ezer eurót se éri el - olvasható a Cotidianulban.

5 év alatt 400 százalékos hozam

Egy - angol nyelvű - elemzés is a román piacra hívja fel a figyelemt. A Romania Report beszámolója szerint miközben az elmúlt években is kiugró hozamokat lehetett realizálni, még mindig olcsók a román ingatlanok. Példaként említik, hogy az "átlagos" 100 négyzetméteres bukaresti lakások, 2002-ben még 25 ezer dolláros áron forogtak a piacon, idén viszont 110 ezer dollárt (kb. 21 millió forintot) érnek. Összehasonlítva a magyarországi árakkal valóban van különbség, a további fejlődés feltétele mindazonáltal az általános gazadsági fejlődés Romániában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.