<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egyre nagyobb pozíciót épít ki Soros alapja az esetleges piaci visszaesések kezelésére.

Megduplázta a tétet a Soros Management Fund, és immár 1,3 milliárd dollárt értékben játszik az S&P 500 esetleges zuhanására. A pénteken napvilágot látott adatok szerint az S&P 500-as indexet lekövető ETF-en Sorosék növelték az eladási opciójukat. Ennek értéke 1,3 milliárd dollárra nőtt, ami a legnagyobb pozíciója az alapnak, és a teljes portfólió 11,13 százalékát teszi ki.

Sorosék már a korábbi negyedévekben is az S&P 500-as csökkenésére "készültek", igaz, a második negyedéves tétet a harmadik negyedév végére felére csökkentették, így most ez nőtt vissza. A második negyedéves adatok publikálásánál, amikor is megháromszorozták az eladási opció értékét, a piacok kissé elbizonytalanodtak, de jelentősebb korrekcióra nem került sor.

Az eladási opció egyébként akár egy olyan üzlet is lehet, ahol az alap a kezében lévő érdekeltségek kockázatát csökkenti. Vagyis például úgy gondolkodik az alapkezelő, hogy egy X részvény (Soros alapjának portfóliója szerint ez a Citigroup, a JP Morgan, és a Teva lehet) jobban fog a piacnál teljesíteni, de az egész piacra jellemző kockázatok magasak. Ilyenkor az alapkezelő azt teheti, hogy bevásárol az X részvényekből, majd a piac egészére kiterjedő kockázatot úgy csökkenti, hogy a piacot leginkább lekövető indexet eladja, vagy eladási jogot szerez rá.

Az előbbi egy jóval erősebb pozíció, hiszen ha a piac emelkedik, akkor az veszteséget okoz a tulajdonosának, utóbbi viszont egy opciós díj kifizetése ellenében "csak" jogot ad az értékesítésére. Vagyis korlátozza a kockázatot, hiszen piaci emelkedés (illetve stagnálás) esetén csak az opciós díjat veszítik el, többet nem, esésnél viszont garantált az eredmény. Kivéve persze, ha a visszaesésen elérhető nyereség kisebb az opciós díjnál.  

A Marketwatch összefoglalója szerint Sorosék ez utóbbi eszközt, vagyis az opciót használják. Tehát kevésbé a piacok zuhanására, mint egy esetleg bekövetkező váratlan esemény miatti piaci összeomlás kockázatának kivédésére "rendezkedtek be". Persze az is igaz, hogy az S&P 500-as ETF-en kiépített pozíciójuk nagysága azt mutatja, hogy ennek a váratlan eseménynek a bekövetkezését egyre nagyobb valószínűséggel "árazzák".

Soros egyébként egyre gyakrabban hívja fel a figyelmet, egy Kínából kiinduló pénzügyi összeomlás veszélyére, így a pozíció kiépítése nem feltétlenül jelent meglepetést. Különösen úgy, hogy az S&P 500-as index immár 28 hónapja emelkedik jelentősebb korrekció nélkül.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.