2014. február 18. 09:16

Egyre nagyobb pozíciót épít ki Soros alapja az esetleges piaci visszaesések kezelésére.

Megduplázta a tétet a Soros Management Fund, és immár 1,3 milliárd dollárt értékben játszik az S&P 500 esetleges zuhanására. A pénteken napvilágot látott adatok szerint az S&P 500-as indexet lekövető ETF-en Sorosék növelték az eladási opciójukat. Ennek értéke 1,3 milliárd dollárra nőtt, ami a legnagyobb pozíciója az alapnak, és a teljes portfólió 11,13 százalékát teszi ki.

Sorosék már a korábbi negyedévekben is az S&P 500-as csökkenésére "készültek", igaz, a második negyedéves tétet a harmadik negyedév végére felére csökkentették, így most ez nőtt vissza. A második negyedéves adatok publikálásánál, amikor is megháromszorozták az eladási opció értékét, a piacok kissé elbizonytalanodtak, de jelentősebb korrekcióra nem került sor.

Az eladási opció egyébként akár egy olyan üzlet is lehet, ahol az alap a kezében lévő érdekeltségek kockázatát csökkenti. Vagyis például úgy gondolkodik az alapkezelő, hogy egy X részvény (Soros alapjának portfóliója szerint ez a Citigroup, a JP Morgan, és a Teva lehet) jobban fog a piacnál teljesíteni, de az egész piacra jellemző kockázatok magasak. Ilyenkor az alapkezelő azt teheti, hogy bevásárol az X részvényekből, majd a piac egészére kiterjedő kockázatot úgy csökkenti, hogy a piacot leginkább lekövető indexet eladja, vagy eladási jogot szerez rá.

Az előbbi egy jóval erősebb pozíció, hiszen ha a piac emelkedik, akkor az veszteséget okoz a tulajdonosának, utóbbi viszont egy opciós díj kifizetése ellenében "csak" jogot ad az értékesítésére. Vagyis korlátozza a kockázatot, hiszen piaci emelkedés (illetve stagnálás) esetén csak az opciós díjat veszítik el, többet nem, esésnél viszont garantált az eredmény. Kivéve persze, ha a visszaesésen elérhető nyereség kisebb az opciós díjnál.  

A Marketwatch összefoglalója szerint Sorosék ez utóbbi eszközt, vagyis az opciót használják. Tehát kevésbé a piacok zuhanására, mint egy esetleg bekövetkező váratlan esemény miatti piaci összeomlás kockázatának kivédésére "rendezkedtek be". Persze az is igaz, hogy az S&P 500-as ETF-en kiépített pozíciójuk nagysága azt mutatja, hogy ennek a váratlan eseménynek a bekövetkezését egyre nagyobb valószínűséggel "árazzák".

Soros egyébként egyre gyakrabban hívja fel a figyelmet, egy Kínából kiinduló pénzügyi összeomlás veszélyére, így a pozíció kiépítése nem feltétlenül jelent meglepetést. Különösen úgy, hogy az S&P 500-as index immár 28 hónapja emelkedik jelentősebb korrekció nélkül.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.