TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Számottevő többség támogatta a kamat 9,5 százalékon tartását a Monetáris Tanács hétfői ülésén - mondta el Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a döntést követő sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a tartás mellett egy 100 bázispontos kamatemelés került javaslatként a tanács elé.

Reális alternatívaként került elő a kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén. Végül számottevő többség szavazott a kamat szinten tartására - derült ki Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatóján. Simor elmondta: a tanács egy 100 bázispontos kamatemelést is megtárgyalt javaslatként, azonban azt végül elvetették.

A Monetáris Tanács ülésén szinten tartotta a kamatot hétfőn délután, így továbbra is 9,5 százalékos az irányadó ráta. Pedig a nap első felében sokan már kamatemelést valószínűsítettek Gyurcsány Ferenc szombati lemondása után. A döntés azonban azt mutatja, hogy a jegybank nem akarja elkapkodni a forint védelmét, egyelőre kivárnak, hogy reagál a magyar deviza a miniszterelnök lépésére.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI kérdésére elmondta: a belpolitikai fejlemények ellenére is 300 forint körül stabilizálódott euróárfolyam nem indokolt szigorúbb lépést, kamatemelést. A jelenlegi helyzetben a Monetáris Tanács kivár és a további kamatdöntő lépései a forint árfolyamától függnek elsősorban.

Az elemző hozzátette: a helyzet érdemben a befektetői bizalom erősödésével változhat, amelyet az új kormányfő kiléte is befolyásol majd. Olyan személy megválasztása vezethet a kamatfelárak csökkenéséhez és a monetáris lazítás, a jegybanki alapkamat-csökkentés újraindulásához, aki élvezi a piacok bizalmát, és képes végig vinni a reformokat.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a 100 bázispontos kamatemelési javaslat azt jelzi, hogy egy időre el lehet felejteni a kamatcsökkentési ciklus folytatását.

A Monetáris Tanács ismét megerősítette, hogy kész minden eszközzel fellépni a túlzott forintgyengülés ellen. Ugyanakkor ismét említést tett a testület a tovább romló gazdasági kilátásokról, illetve arról, hogy bár az infláció már elérte a 3 százalékos célt, a gyenge forintárfolyam tükröződése a fogyasztói árakban óvatosságra int - fűzte hozzá a szakember az MTI-nek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.