2010. szeptember 24. 13:37

Tíz év alatt szeretné megduplázni - évi másfél millióra emelni - termelését a legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto.

A német Volkswagen konszernhez tartozó autógyár távlati terveit Winfried Vahland, az igazgatói tanács új elnöke ismertette a cégvezetéssel - írta a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap pénteken.

Az idei eladási tervet is módosították, mégpedig 770 ezerre, ami rekordot jelentene a Skoda történetében. Vahland szerint a Skoda jelenleg két új modell fejlesztésén dolgozik, s a közeljövőben megújítják a közkedvelt Superb, illetve Roomster típusokat. Az új Skodát a genfi autószalonon fogják bemutatni jövő évben.

"Minden lehetőségünk megvan e célok elérésére. A világ legsikeresebb autógyártó konszernjének része vagyunk, s néhány piacon olyan hatalmas az igény az autóink iránt, ami a közelmúltban még elképzelhetetlen volt. Használjuk ki ezt a potenciált, s tűzzünk ki magunk elé igényes célokat" - jelentette ki Vahland.

Az utóbbi kilenc évben - 2000-től 2009-ig - a Skoda Auro eladásai 57 százalékkal emelkedtek. Tavaly a cég 684 ezer gépkocsit adott el; az idén majdnem százezerrel többet szeretnének eladni.

A Skoda 2008-ban megjelent Kínában is, ahol eladásai rohamosan emelkednek. 2008-ban 59 ezer Skoda kelt el, tavaly 122 ezer, míg az idén az első nyolc hónap alapján átlépik a 200 ezres határt is.  A Skoda vezetése ezért emelte meg az idei eladási tervet majdnem százezerrel, írta a Skodovácky Odborár című céges szakszervezeti lap legújabb kiadásában.

Vahland kijelentette: a Skoda Auto a jövőben a dinamikus, sportos kinézésű modellekre kíván összpontosítani. Az évi termelés növekedésének feltétele, hogy a Skoda sikeres legyen az új piacokon, elsősorban Kínában, Indiában, Oroszországban, s megtartsa hagyományos pozícióit a közép-európai országokban.

A jövőben a modellek skálája is szélesedni fog; tervbe van egy kabriolet gyártása is; ez a múlt század ötvenes évekbeli rendkívül sikeres Felíciájára épülne. A vezetés szerint ezek iránt főként Ázsiában lehet kereslet.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.