4p

Gázválságos időkben felértékelődhet az alternatív energiaforrásokkal is rendelkező ingatlanok szerepe. A piacon ma már számtalan eddig nem megszokott megoldással is találkozhat a vásárló, többek között geotermikus, vagy éppen megújuló energiaforrásokkal rendelkező lakásokat is kínálnak a piacon, vidéken pedig néhol reneszánszát éli a fa vagy széntüzelésű kályha. Ennek ellenére a nyomott piaci hangulat miatt különösebb áremelést sokszor az ilyen lakásokon sem lehet érvényesíteni.

Vannak, akik már előre gondoltak a gázválságra – egy budai, külső kerületben található eladó családi ház tulajdonosa például anno olaj és gáztartályt épített be a földbe a kertben, ezzel biztosítva az ingatlan zavartalan energiaellátását. A vevők csodálkoztak, és értékelték a megoldást, azonban a legtöbb kérdés azzal kapcsolatban merült fel, hogyan lehetne ezeket egyszerűen eltávolítani, amin saját bevallása szerint a tulajdonos is gondolkodott, hiszen valójában talán sosem használta ezeket a berendezéseket.

Nem kelendő a központi fűtés

Stratégiai tározókat persze kevesen építenek a kertbe, azonban megfigyelhető, hogy a vásárlók a néhány évvel ezelőtt tapasztalt „mindegy mit, csak elég nagy legyen, jó helyen és olcsón” gondolkodás helyett mára sokkal inkább tudatosak lettek az energiaköltség kérdésében is – sokan a magas árak miatt kerülik a központi fűtéses lakások megvásárlását, ezzel is újabb piaci hátrányba szorítva az ilyennel rendelkező panellakásokat. Érdemes megfigyelni: a lakáshirdetésekben sok esetben külön előnyként szerepel a házközponti fűtés, a külön vízóra, sőt, bizonyos településeken újra hódit a kályha. Egyes vevők pedig szívesen keresik a jól szabályozható, konvektoros fűtéssel rendelkező lakásokat.

Talán nem véletlen, hogy számos, a rendszerben érintett társasház (panelek és nem panelek) tervezik közös erővel a távhő rendszerről való leválást, egyes extrém esetekben a tulajdonos fizikailag tette lehetetlenné hogy a lakásában a központi fűtés működjön, és más megoldást választott a fűtésre. A sajtóhíreket olvasva az is kiderül, hogy egyes önkormányzatok, és távhőszolgáltatók persze nem különösebben lelkesednek a leválások miatt.

Többet ér a saját energiaközpont?

Jó néhányan gondolkodnak úgy, hogy az új lakás energiaellátását lehetőleg teljesen saját erőből, szolgáltatótól, lakóközösségtől függetlenül próbálják megoldani, ezzel próbálva a költségek és a másoktól való függés csökkentését. Családi házak, különálló ingatlanok esetén ez természetesen egyszerűbben kivitelezhető (pl. extrém esetben kályha, fatüzelésű kazán, stb.), azonban egy társasházban szűkösebbek a megoldási lehetőségek.

Több helyen is látható a teljesen áramalapú megoldás, például hogy a minden szobába beépített légkondicionálók biztosítják a fűtést. Az ötletet általában értékeli a piac, viszont a lakást nem veszi meg, mert a magas villanyszámlára gondolnak, illetve arra, hogy nem mindegyik fűtő-funkcióval rendelkező berendezés képes a külső környezetnél jelentősen magasabb hőfokot biztosítani.

Mások olajradiátorokkal próbálkoznak, a meleg vizet pedig bojlerrel oldják meg – ez is egyfajta független megoldás, bár nem biztos, hogy minden esetben a legolcsóbb. Olyat is lehetett már látni, hogy a lakás fűtése nemes egyszerűséggel – ízléses- hősugárzókkal volt megoldva, ez azonban már inkább jelentős komfortcsökkenésnek, semmint újszerű megoldásnak értékelik vásárlói körökben.

Megújuló házak, geotermikus energia

Egyes új építésű beruházásokat már a fenti mottó jegyében terveztek és építettek meg, szem előtt tartva azt, hogy a lehető legtöbb – természetes forrásból- származó energiát lehessen betáplálni a rendszerbe, illetve az anyagok megfelelő megválasztásával ezek a legnagyobb hatásfokot érhessék el. Ilyen lakásokat találni például Budapesten, a piaci átlagnál egy kicsit drágábban. A döntés meghozatalakor érdemes hosszú távon előre gondolkodni, kifizetődő-e többért megvenni a lakást, vagy inkább maradni a hagyományos megoldású fűtésnél, áramszolgáltatásnál.


Nem árazza túl a piac az „alternatív” ingatlanokat

Ahogy általában a felújításra, az alternatív energiaforrásokkal rendelkező lakásokra is igaz, hogy a befektetés eladáskor csak részben térül meg, és csak akkor, ha más, kedvező körülmények is segítik az eladást (elosztás, elhelyezkedés). Jelenleg az ilyen ingatlanokért általában nem lehet jelentősen többet kérni a piacon, inkább az értékesíthetőség könnyebb – egy kvázi önellátó energiarendszer feledtetni tudja mondjuk a ház elosztási vagy elhelyezkedési problémáinak egy részét.

Az „energiatudatos” ingatlanpiac ma Magyarországon még meglehetősen gyerekcipőben jár, azonban a fejlődés lassú, de folyamatos – egyre többen jönnek rá, hogy nemcsak a lakás ára, hanem későbbi fenntartási költségei is sokat számítanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!