TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. április 29. 14:09

További szigorítást várnak a londoni elemzők a Magyar Nemzeti Banktól a tegnapi kamatemelés után, sőt egyesek szerint akár 9 százalékon is tetőzhet az alapkamat - derül ki az MTI összeállításából.

Az inflációs célok elérése miatt további akamtemelésekre lehet szükség, ugyanakkor abban eltérnek a vélemények, hány százalékon tetőzhet a magyar alapkamat - idézi a londoni elemzők véleményét az MTI.


A UBS elemzői azt emelték ki a hétfői 25 bázispontos emelés után, hogy a Monetáris Tanács ülésén senki nem javasolta a kamat 50 bázispontos emelését. A szakemberek szerint a belső fogyasztás továbbra is alacsony szinten marad, az infláció viszont tovább fog lassulni az év hátralevő időszakában. A UBS-elemzők szerint még egy 25 bázispontos emelés várható májusban.

A svájci székhelyű UBS szerint a visszaeső belföldi fogyasztás oka a szerkezeti reformok hiánya, a nagy adóteher és a gazdasági bizonytalanság. A cég szerint bár lassulni fog az infláció, de a májusi jelentés további kamatemelésre ad majd okot. A szakértők 8,5 százalékon várják a magyar alapkamat tetőzését.

A harmadik negyedév végétől viszont akár újra megkezdődhetnek a kamatcsökkentések, mivel Simor András jegybankelnök nyitva hagyta a kiskaput, amikor azt nyilatkozta a döntés után, hogy az MNB nem kötelezte el magát egyik kamatpálya mellett sem. Az év végére akár 7,75 százalékik csökkenhet a kamat - vélik a UBS elemzői.

A JP Morgan szintén további 25 bázispontos emelésre számít májusban, a cég londoni részlegének elemzői szerint a magas energiaárak és a bérek növekedése miatt a jegybank várhatóan ismét emeli majd inflációs előrejelzését a jövő hónapban. Az inflációs prognózis megemelésére már korábban is számított a JP Morgan. A várakozások szerint 2008-ra 6,2 százalékra módosítják az előrejelzést, míg jövőre 4 százalékos lesz az inflációs cél.

A JP Morgan jövőre összesen 75 bázispontos kamatcsökkentésre számít, szerintük az első negyedévtől kezdődhet a mérséklés.

A Dresdener Kleinwort a többi intézethez képest jóval agresszívebb előrejelzést publikált: szerintük a "nagyon közeli jövőben" várható még egy 25 bázispontos kamatemelés, utána azonban kis szünet következhet. Év végéig viszont akár 9 százalékig is emelkedhet a jegybanki alapkamat Magyarországon, a globális környezet romlása ugyanis erre forja kényszeríteni az MNB-t.

A Goldman Sachs szakértői szerint a jegybankot aggasztja az infláció ésa bérnövekedés, ha pedig jövőre sem tudnák tartani az inflációs célt, akkor az azt jelentené, hogy sorozatban negyedik évben lenne magasabb az infláció a vártnál, ez pedig csökkenthetné az MNB hitelét.

A Goldman kedden kiadott elemzése szerint éppen ezért folytatódik a szigorítás, a következő három hónapban 9 százalékig emelik a kamatot az illetékesek. A piacon jelenleg 8,75 százalékon várják a kamatszint tetőzését a határidős kontraktusok alapján.

A hétfői kamatemelés után is eltérően nyiltakoztak a szakemberek: a BlueCrest Capital Management elemzője szerint az MNB elveszítheti hitelét, ha nem hajtja végre a szükséges kamatemeléseket az inflációs célok elérése érdekében. A BNP Paribas szakértője viszont teljesen szükségtelennek nevezte a hétfői döntést, szerinte ez csak tovább nyújtja a gazdaság gyenge teljesítményét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.