3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

További szigorítást várnak a londoni elemzők a Magyar Nemzeti Banktól a tegnapi kamatemelés után, sőt egyesek szerint akár 9 százalékon is tetőzhet az alapkamat - derül ki az MTI összeállításából.

Az inflációs célok elérése miatt további akamtemelésekre lehet szükség, ugyanakkor abban eltérnek a vélemények, hány százalékon tetőzhet a magyar alapkamat - idézi a londoni elemzők véleményét az MTI.


A UBS elemzői azt emelték ki a hétfői 25 bázispontos emelés után, hogy a Monetáris Tanács ülésén senki nem javasolta a kamat 50 bázispontos emelését. A szakemberek szerint a belső fogyasztás továbbra is alacsony szinten marad, az infláció viszont tovább fog lassulni az év hátralevő időszakában. A UBS-elemzők szerint még egy 25 bázispontos emelés várható májusban.

A svájci székhelyű UBS szerint a visszaeső belföldi fogyasztás oka a szerkezeti reformok hiánya, a nagy adóteher és a gazdasági bizonytalanság. A cég szerint bár lassulni fog az infláció, de a májusi jelentés további kamatemelésre ad majd okot. A szakértők 8,5 százalékon várják a magyar alapkamat tetőzését.

A harmadik negyedév végétől viszont akár újra megkezdődhetnek a kamatcsökkentések, mivel Simor András jegybankelnök nyitva hagyta a kiskaput, amikor azt nyilatkozta a döntés után, hogy az MNB nem kötelezte el magát egyik kamatpálya mellett sem. Az év végére akár 7,75 százalékik csökkenhet a kamat - vélik a UBS elemzői.

A JP Morgan szintén további 25 bázispontos emelésre számít májusban, a cég londoni részlegének elemzői szerint a magas energiaárak és a bérek növekedése miatt a jegybank várhatóan ismét emeli majd inflációs előrejelzését a jövő hónapban. Az inflációs prognózis megemelésére már korábban is számított a JP Morgan. A várakozások szerint 2008-ra 6,2 százalékra módosítják az előrejelzést, míg jövőre 4 százalékos lesz az inflációs cél.

A JP Morgan jövőre összesen 75 bázispontos kamatcsökkentésre számít, szerintük az első negyedévtől kezdődhet a mérséklés.

A Dresdener Kleinwort a többi intézethez képest jóval agresszívebb előrejelzést publikált: szerintük a "nagyon közeli jövőben" várható még egy 25 bázispontos kamatemelés, utána azonban kis szünet következhet. Év végéig viszont akár 9 százalékig is emelkedhet a jegybanki alapkamat Magyarországon, a globális környezet romlása ugyanis erre forja kényszeríteni az MNB-t.

A Goldman Sachs szakértői szerint a jegybankot aggasztja az infláció ésa bérnövekedés, ha pedig jövőre sem tudnák tartani az inflációs célt, akkor az azt jelentené, hogy sorozatban negyedik évben lenne magasabb az infláció a vártnál, ez pedig csökkenthetné az MNB hitelét.

A Goldman kedden kiadott elemzése szerint éppen ezért folytatódik a szigorítás, a következő három hónapban 9 százalékig emelik a kamatot az illetékesek. A piacon jelenleg 8,75 százalékon várják a kamatszint tetőzését a határidős kontraktusok alapján.

A hétfői kamatemelés után is eltérően nyiltakoztak a szakemberek: a BlueCrest Capital Management elemzője szerint az MNB elveszítheti hitelét, ha nem hajtja végre a szükséges kamatemeléseket az inflációs célok elérése érdekében. A BNP Paribas szakértője viszont teljesen szükségtelennek nevezte a hétfői döntést, szerinte ez csak tovább nyújtja a gazdaság gyenge teljesítményét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.