2009. március 26. 13:19

Világszerte egyre nagyobb az úgynevezett ETF-ek (Exchange Traded Fund) népszerűsége, melyek sokban hasonlítanak a befektetési alapokhoz, a legjelentősebb különbség, hogy a tőzsdén lehet velük kereskedni. Hamarosan hazánkban is egyre népszerűbb lehet ez a forma, mivel alacsonyabb költséggel rendelkeznek és folyamatos a likviditásuk - vélekednek az Equilor elemzői.

Rövidesen nálunk is nagy népszerűségre tehetnek szert a tőzsdén kereskedett alapok, az úgynevezett ETF-ek, melyek alacsonyabb költségeik és folyamatos likviditásuk miatt vonzhatják a befektetőket - olvasható az Equilor csütörtökön megjelent elemzésében. Az elemzők szerint a mostani bizonytalan helyzetben főleg a kínai tőzsdeindexek teljesítményére épülő alapok lehetnek az árfolyamerősödés nyertesei.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint, az elmúlt időszak árfolyamzuhanása nem hagyta érintetlenül az ETF-ek piacát sem. A 2008-as medvepiacot látva nem meglepő módon az árak esésére játszó úgynevezett short ETF-ek voltak a legsikeresebbek az elért hozam tekintetében. A top listán a technológiai és a kis-, és közepes kapitalizációjú cégeket "shortoló" ETF-ek kaptak helyet. Ez nem meglepő annak fényében, hogy például az amerikai Nasdaq technológiai index közel 41 százalékkal értékelődött le 2008-ban.


Természetesen a magyar piacon is van lehetőség arra, hogy a befektetők a jelentősebb papírok teljesítményéből részesedjenek, anélkül, hogy egyenként megvásárolnák azokat. Az ETFBUXOTP kódjelű Budapesti Értéktőzsdén kereskedett befektetési alap 2006. decembere óta kereskedhető termék melyen keresztül a BUX index teljesítményét lehet követni.

Kovács Roland, az Equilor elemzője szerint a tőkepiacon tapasztalható alaphelyzet egyelőre nem változott: "A fundamentumok továbbra is gyengék, a globális gazdasági recesszió folyamatos mélyülést mutat, ami a reálgazdaságban a munkanélküliek számának gyarapodásán, a csökkenő fogyasztáson valamint ezen keresztül a termelés visszafogásán érhető tetten vállalati szinten. A nemzetközi gazdaság talpra állásához elengedhetetlen az amerikai gazdaság fellendülése, amely fogyasztásán keresztül komoly élénkítő hatással bírhat a világ számos régiójára is. A legkedvezőbb szcenárió szerint is azonban – a már eddig bejelentett gazdaságélénkítést célzó intézkedése ellenére – legalább 2009 végéig nem számolhatunk számottevően javuló gazdasági teljesítménnyel az Egyesült Államokban. Ráadásul, az európai kontinensen még későbbre tolódhat a fellendülés".

Mindezek miatt a szakértő szerint hosszabb távon az árfolyamok esésére spekuláló egyszerű short, valamint tőkeáttételes, azaz ultra short ETF-ek (olyan ETF, amely az alapindex inverz teljesítményének többszörösét jelentő hozamra törekszik a befektetési politikáján keresztül) vétele lehet megfontolandó. Az amerikai kormányzat azon törekvései, melyek a pénzügyi szektor tehermentesítésétől a hitelezés újraindulását remélik, hosszabb távon sikeresek lehetnek.

Kovács Roland megítélése szerint azonban az egész válságot elindító amerikai ingatlanszektor továbbra is gyenge lábakon áll. A szakértő vételre érdemesnek tartja az ingatlanpiac esésre spekuláló, SRS kódjelű ETF-t, amellyel a Dow Jones ingatlanpiaci index inverzének kétszerese érhető el hozamként.

Hasonló a helyzet a pénzügyi szektor esetében is, mivel a bankok és egyéb pénzügyi intézmények még mindig jelentős mennyiségű problémás, jelzáloghitel alapú eszközzel rendelkeznek. Ezért, a szintén esésre spekuláló, SEF kódjelzésű tőzsdén kereskedett befektetési alap ajánlható a befektetők figyelmébe.


Kína képezheti a kivételt a világ piacain, ahol a Világbank véleménye szerint az állami beruházások ellensúlyozni tudják majd az export komoly visszaesését, és a hatalmas belső kereslet, amely bár jelentősen lemorzsolódott, de továbbra is fontos tényezője lehet a gazdaság teljesítményének.

Kovács Roland prognózisa szerint ezen tényezők következtében Kína jó eséllyel elsőként léphet túl a válságon, nem mellesleg azért is, mert az ország bankrendszere szinte sértetlen maradt a pénzügyi válságban, ugyanis a kínai bankoknak elhanyagolható volt a kitettsége az amerikai lakossági jelzáloghitelekre épülő eszközökben. Ráadásul az ország továbbra is a világ legnagyobb ismert devizatartaléka fölött diszponál, ami szükség esetén bármikor segítségre lehet további gazdaságösztönző csomagok tervezésében és végrehajtásában.

Az árfolyam erősödésre spekuláló termékek közül az Equilor felhalmozásra javasolja az elkövetkező hónapok során a kínai részvénypiacokat követő ETF-ket, melyek közül kiemelhető az FXI, az EWH és a CAF, megjegyezve, hogy technikailag a CAF mutatja a legpozitívabb képet a 2009. március végi állapotok szerint, viszont likviditás szempontjából alulmarad a másik két ETF-fel szemben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.