5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Unalmas nap van. Inkább kicsi plusz, de még bármi lehet. Délután "amerikai adat". [smiley=258/]


Egyelőre kivárás van a piacon, a kicsik mozognak csak. Ahogy a tőzsdei szaksite fogalmaz: befektetők az egész világon a délután fél háromkor megjelenő amerikai munkaerőpiaci jelentésre várnak, amely az eddigi tapasztalatok alapján komoly befolyásoló erővel bír a Fed kamatpályával kapcsolatos várakozásokra. Abban az esetben valószínű a forint újabb gyengülése, ha az adatok alapján élénkülnének az amerikai kamatemelési várakozások.
Tegyük hozzá egy kamatemelési para megindítaná felele a kötvényhozamokat is, az meg adhat egy fülest a tőzsdének.
Technikailag a hazai piacnak egyébként is kijárna az elemzések szerint, a magunk részéről osztjuk a tozsdeklubos kollégák véleményét.

Az immáron örökzöld Mol kapcsán pedig egy kis hírcsokor.

A cég bejelentése szerint a Mol Nyrt. a 2007. június 22-én tett bejelentése alapján, 2007. július 5-én 1.383.410 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank Nyrt. és az ING Bank Zrt., mint befektetési szolgáltatók közreműködésével 28.100 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 2.591.984 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol.
A portfolio.hu számítása szerint 32,7 százaléknál tartanak, mi tegnap 1-2 százalékkal többre lőttük be.

És ha már Mol, akkor mindenképpen érdemes megemlékezni kedvenc részvényesünk legújabb akciójáról. A Medget Rahimkulov és családja tulajdonában lévő Kafijat Befektetési és vagyonkezelési Zrt. rendkívüli közgyűlése 38 milliárd forintos tőkeemelésről döntött, amelynek célja Mol- és OTP-részvények vásárálása.


Délutáni Update

Folytassuk ott, ahol abbahagytuk, egy hír a Mol-ügyletek kapcsán:

A PSZÁF hivatalosan vizsgálja a Mol részvényügyletekkel kapcsolatos tőkepiaci eseményeket - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője pénteken az MTI-nek.

Binder István az MTI kérdésére elmondta, hogy a felügyelet már nemcsak áttekinti, hanem külföldön és itthon meg is vizsgál minden körülményt az ügy kapcsán. A szóvivő hozzátette: "a PSZÁF minden olyan esetben vizsgálatot indít, amikor olyan tőkepiaci, tőzsdei esemény történik, amely jelentős kihatással van a piaci szereplőkre, vagy adott esetben szokatlan". Azt a felvetést, hogy a magyar tőkepiaci felügyelet vizsgálata kiterjed az osztrák OMV Mol-részvényekkel kapcsolatos tevékenységére, a szóvivő nem kívánta megerősíteni.

A Molnál az MTI-nek elmondták, hogy a vizsgálatot üdvözlik és minden segítséget megadnak a PSZÁF-nak.

A PSZÁF a vizsgálatról többet nem kíván közölni - mondta Binder István.

A Mol-lal kapcsolatos részvényügyleteket érintheti a befolyásszerzéssel kapcsolatos szabályozás, amivel a tőkepiaci törvény foglalkozik. A törvény szerint 33 százalékos befolyás elérése esetén nyilvános vételi ajánlatot kell tenni a társaság többi tulajdonosa számára. Értékpapír kölcsönzés esetén, amellyel a Mol is élt, a szerződésben meg kell állapodni a szavazati jog gyakorlására vonatkozóan. Ez pedig felvetheti az összehangolt magatartás kérdését, amely a befolyásszerzés egyik lehetséges módja. A törvényi meghatározás szerint az "összehangoltan eljáró személyek: olyan természetes vagy jogi személyek, illetve jogi személyiség nélküli egyéb szervezetek, akik/amelyek a céltársaságban történő befolyásszerzésre, a céltársaság irányításának megszerzésére vagy vételi ajánlat meghiúsítására irányuló megállapodás alapján működnek együtt".

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Mol kölcsönügyletek esetében nem a Mol, hanem a Mol menedzsmentje a kölcsönbe adó. Bonyolítja a helyzetet többek között a kölcsönbe adott részvényekhez fűződő szavazati jog gyakorlása is, hiszen a tőkepiaci törvény csak azt írja elő, hogy erről a kölcsönszerződésben kell megállapodni. Ugyanakkor a törvény utal a Polgári Törvénykönyv pénzkölcsönzésre vonatkozó szabályaira, miszerint az értékpapírkölcsönzés pénzkölcsönzésnek minősül, így minden jog a kölcsönbevevőre száll.

Amúgy amerikában a ma publikált munkaügyi adatok az előzetes várakozásoknál hajszálnyival kedvezőbbek lettek. A Dow kicsit felfele mozdult, ugyanakkor a kötvényhozamok is. Lassan, de biztosan közelít a 10 éves T-Bond a rettegett 5,25-ös szinthez, most (péntek 16,40) 5,1760%. Meglátjuk...

Itthon az állóvíz jellemezte az egész napot. (Lasd fenti ábra).
Régnemlátott alacsony, 22 milliárdos forgalom mellett 14 pontot erősödött az index, a záró értéke 29173.17 lett.

A bleuk közül a majd 2 százalékot erősödő Richter lett a nap nyertese (38 400-on zárt). Felfele mozdult még az MTelekom is, amely 980 forinton fejezte be a hetet.

Az ellenoldalon többen voltak:
Rába 2215 -0.45%
OTP 10 553 -0.4 %
Mol 27 860 -0.9 %
Egis 23 250 -1.4 %
Econet 178 -1.7 %
Synergon 1720 -2.8 %


Nyár közepi pangás jellemezte a bankközi devizapiacot a pénteki kereskedés folyamán. Az euró árfolyama délután fél négykor 246,07/17 forinton állt szemben az előző napi 245,50/60 forinttal. A forint árfolyamsávon belüli pozíciója a sáv erős oldalán 12,83 százalékra csökkent az előző napi 13,04 százalékról. A pénteki adásvétel szélső értékei 246,05, illetve 247,40 forint voltak, a forgalom mindössze 350 millió eurót tett ki. A dollár 180,85/95 forinton forgott péntek délután, csütörtök délutáni árfolyama 180,80/90 forint, péntek reggeli jegyzése 181,60/70 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.