TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Unalmas nap van. Inkább kicsi plusz, de még bármi lehet. Délután "amerikai adat". [smiley=258/]


Egyelőre kivárás van a piacon, a kicsik mozognak csak. Ahogy a tőzsdei szaksite fogalmaz: befektetők az egész világon a délután fél háromkor megjelenő amerikai munkaerőpiaci jelentésre várnak, amely az eddigi tapasztalatok alapján komoly befolyásoló erővel bír a Fed kamatpályával kapcsolatos várakozásokra. Abban az esetben valószínű a forint újabb gyengülése, ha az adatok alapján élénkülnének az amerikai kamatemelési várakozások.
Tegyük hozzá egy kamatemelési para megindítaná felele a kötvényhozamokat is, az meg adhat egy fülest a tőzsdének.
Technikailag a hazai piacnak egyébként is kijárna az elemzések szerint, a magunk részéről osztjuk a tozsdeklubos kollégák véleményét.

Az immáron örökzöld Mol kapcsán pedig egy kis hírcsokor.

A cég bejelentése szerint a Mol Nyrt. a 2007. június 22-én tett bejelentése alapján, 2007. július 5-én 1.383.410 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank Nyrt. és az ING Bank Zrt., mint befektetési szolgáltatók közreműködésével 28.100 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 2.591.984 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol.
A portfolio.hu számítása szerint 32,7 százaléknál tartanak, mi tegnap 1-2 százalékkal többre lőttük be.

És ha már Mol, akkor mindenképpen érdemes megemlékezni kedvenc részvényesünk legújabb akciójáról. A Medget Rahimkulov és családja tulajdonában lévő Kafijat Befektetési és vagyonkezelési Zrt. rendkívüli közgyűlése 38 milliárd forintos tőkeemelésről döntött, amelynek célja Mol- és OTP-részvények vásárálása.


Délutáni Update

Folytassuk ott, ahol abbahagytuk, egy hír a Mol-ügyletek kapcsán:

A PSZÁF hivatalosan vizsgálja a Mol részvényügyletekkel kapcsolatos tőkepiaci eseményeket - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője pénteken az MTI-nek.

Binder István az MTI kérdésére elmondta, hogy a felügyelet már nemcsak áttekinti, hanem külföldön és itthon meg is vizsgál minden körülményt az ügy kapcsán. A szóvivő hozzátette: "a PSZÁF minden olyan esetben vizsgálatot indít, amikor olyan tőkepiaci, tőzsdei esemény történik, amely jelentős kihatással van a piaci szereplőkre, vagy adott esetben szokatlan". Azt a felvetést, hogy a magyar tőkepiaci felügyelet vizsgálata kiterjed az osztrák OMV Mol-részvényekkel kapcsolatos tevékenységére, a szóvivő nem kívánta megerősíteni.

A Molnál az MTI-nek elmondták, hogy a vizsgálatot üdvözlik és minden segítséget megadnak a PSZÁF-nak.

A PSZÁF a vizsgálatról többet nem kíván közölni - mondta Binder István.

A Mol-lal kapcsolatos részvényügyleteket érintheti a befolyásszerzéssel kapcsolatos szabályozás, amivel a tőkepiaci törvény foglalkozik. A törvény szerint 33 százalékos befolyás elérése esetén nyilvános vételi ajánlatot kell tenni a társaság többi tulajdonosa számára. Értékpapír kölcsönzés esetén, amellyel a Mol is élt, a szerződésben meg kell állapodni a szavazati jog gyakorlására vonatkozóan. Ez pedig felvetheti az összehangolt magatartás kérdését, amely a befolyásszerzés egyik lehetséges módja. A törvényi meghatározás szerint az "összehangoltan eljáró személyek: olyan természetes vagy jogi személyek, illetve jogi személyiség nélküli egyéb szervezetek, akik/amelyek a céltársaságban történő befolyásszerzésre, a céltársaság irányításának megszerzésére vagy vételi ajánlat meghiúsítására irányuló megállapodás alapján működnek együtt".

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Mol kölcsönügyletek esetében nem a Mol, hanem a Mol menedzsmentje a kölcsönbe adó. Bonyolítja a helyzetet többek között a kölcsönbe adott részvényekhez fűződő szavazati jog gyakorlása is, hiszen a tőkepiaci törvény csak azt írja elő, hogy erről a kölcsönszerződésben kell megállapodni. Ugyanakkor a törvény utal a Polgári Törvénykönyv pénzkölcsönzésre vonatkozó szabályaira, miszerint az értékpapírkölcsönzés pénzkölcsönzésnek minősül, így minden jog a kölcsönbevevőre száll.

Amúgy amerikában a ma publikált munkaügyi adatok az előzetes várakozásoknál hajszálnyival kedvezőbbek lettek. A Dow kicsit felfele mozdult, ugyanakkor a kötvényhozamok is. Lassan, de biztosan közelít a 10 éves T-Bond a rettegett 5,25-ös szinthez, most (péntek 16,40) 5,1760%. Meglátjuk...

Itthon az állóvíz jellemezte az egész napot. (Lasd fenti ábra).
Régnemlátott alacsony, 22 milliárdos forgalom mellett 14 pontot erősödött az index, a záró értéke 29173.17 lett.

A bleuk közül a majd 2 százalékot erősödő Richter lett a nap nyertese (38 400-on zárt). Felfele mozdult még az MTelekom is, amely 980 forinton fejezte be a hetet.

Az ellenoldalon többen voltak:
Rába 2215 -0.45%
OTP 10 553 -0.4 %
Mol 27 860 -0.9 %
Egis 23 250 -1.4 %
Econet 178 -1.7 %
Synergon 1720 -2.8 %


Nyár közepi pangás jellemezte a bankközi devizapiacot a pénteki kereskedés folyamán. Az euró árfolyama délután fél négykor 246,07/17 forinton állt szemben az előző napi 245,50/60 forinttal. A forint árfolyamsávon belüli pozíciója a sáv erős oldalán 12,83 százalékra csökkent az előző napi 13,04 százalékról. A pénteki adásvétel szélső értékei 246,05, illetve 247,40 forint voltak, a forgalom mindössze 350 millió eurót tett ki. A dollár 180,85/95 forinton forgott péntek délután, csütörtök délutáni árfolyama 180,80/90 forint, péntek reggeli jegyzése 181,60/70 forint volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.