2010. december 6. 10:04

Az egykori éltanuló Magyarország a három legnagyobb hitelminősítő közül kettőnél immár a befektetési kategória szélén álldogál, de nem ez az igazi probléma, hanem az, hogy negatív kilátással várjuk a folytatást az S&P-nél és a Moody’s-nál is - olvasható a Commerzbank hétfői devizaelemzésében.

EUR/HUF (278,50 – 282,00): Amíg a gyerekek ma reggel a Télapó ajándékait bontogatják csillogó szemekkel, mert egész évben jók voltak, addig a forint csizmájába a Moody’s Mikulás kétfokozatú leminősítést csempészett, mert egész évben…nem módosított még a besorolásunkon. Az egykori éltanuló Magyarország a három legnagyobb hitelminősítő közül kettőnél immár a befektetési kategória szélén álldogál, de nem ez az igazi probléma, hanem az, hogy negatív kilátással várjuk a folytatást az S&P-nél és a Moody’s-nál is. A Fitch egyelőre egy fokozattal magasabban tart minket, de ne lepődjön meg senki, ha még idén ők is zárnák a sorokat és lépnének – arra utaló kijelentés nemrég el is hangzott az intézmény részéről, hogy vizsgálják a magyar kockázatokat. Jelen leminősítés nem meglepő, régóta szó volt róla, hogy a Moody’s megvárja az önkormányzati választások utáni intézkedéseket és utána teszi meg a lépéseket. A minősítésrontást a költségvetés helyzetével kapcsolatos kilátások, az ország jelentős globális kitettsége, illetve az teszi indokolttá a Moody’s szerint, hogy a bevezetett különadók és tervezett magánnyugdíjpénztári átalakítás csupán átmeneti jellegű bevételnövekedést jelentenek az államnak, ugyanakkor a strukturális átalakítások elmaradnak és a nyugdíjakból megnövekedett jövőbeni kötelezettségek hosszabb távon a költségvetési egyensúlyt rontják. A hitelminősítő ugyanakkor jelezte, hogy kész a kilátásokat stabilra javítani, vagy esetleg emelni a besoroláson, amennyiben az ország pénzügyi helyzetét fenntarthatóan, hosszú távon sikerül stabilizálni. A negatív kilátás sajnos azt mutatja, hogy nem ebbe az irányba halad jelenleg a szekér, így a költségvetés tartós eredményű konszolidációjának elmaradásával további leminősítést is elképzelhetőnek tart a Moody’s. A mai napra hozamemelkedést várunk az állampapírpiacon, a forint pedig könnyedén 280 felett töltheti a nap nagy részét.

EUR/USD (1,3250 – 1,3350): Bernanke úr megerősítette, hogy amennyiben a bejelentett likviditásbővítést célzó Fed-kötvényvásárlások nem lesznek elegendőek, további összegeket készek hasonló célra fordítani. Csütörtökön, érdekes módon Trichet úr szájából a hangzott el a „korlátlan likviditás” kifejezés. Az EURUSD 1,34 feletti szintekről 1,33-ig jött vissza. A devizaháború folytatódik, a végső kilábalás mindenhol várat még magára.

CHF/HUF (214,00 – 217,00): Az EURCHF megközelítette az 1,3000 szintet, ami a leminősítésünkből adódó forintgyengüléssel együtt 215 fölé emelkedő CHFHUF árfolyamot eredményez.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.