TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. március 25. 11:26

A legutóbbi Bloomberg-cikk után ezúttal a Marketwatch közölt terjedelmes írást hazánkról néhány héttel a választások előtt. Az írás szerint a nemzetközi befektetők egyelőre óvatosak a magyar eszközök kilátásait illetően, főleg úgy, hogy az utóbbi hetekben a régiós piacokat is sikerült felülteljesíteni. Az általános konszenzushoz hasonlóan a Marketwatch által megszólaltatott szakember is elsősorban a költségvetés hiánya és a gazdasági növekedés miatt aggódik.

Nem lehet azt mondani, hogy hidegen hagyná a befektetőket a magyar parlamenti választás, hiszen néhány napon belül másodszor sikerült egy jelentős gazdasági lap hasábjaira kerülni, ami viszonylag ritkán fordul elő. A Bloomberg pozitív kicsengésű cikke után a Marketwatch által megszólaltatott alapkezelő jóval óvatosabb hangot ütött meg a magyar tőzsdével kapcsolatban, szerinte érdemes megvárni, mi lesz a választások végkimenetele.

Csak óvatosan a választások előtt

A Marketwatch újságírója felidézi az IMF-hitelt, a megszorításokat, melyek elvezettek oda, hogy megszilárdult a befektetők bizalma. Ezután adatokat hoz fel, melyek szerint a hazai alapok idén 27 millió dollárnyi tőkebeáramlást tapasztalhattak. Emellett kiemeli, hogy a magyar részvénypiac az év első hónapjaiban felülteljesítette a régiós indexeket: az MSCI Hungary Index az év eleje óta 13 százalékkal erősödött szemben az MSCI Emerging Markets Index fél százalékos bővülésével.

Az újság kérdésére Markus Brück, a Metzler/Payden feltörekvő európai alapjának menedzsere elmondta: szerinte a választások előtt az eddiginél sokkal óvatosabbak lesznek a befektetők a magyar piaccal kapcsolatban. "Az elmúlt hónapokban profitot értünk el, a realizált eredmény egy részét most kivettük a piacról és várjuk, mi történik a választások után" - mondta Brück.

Az alapkezelő szakembere hozzátette: nagyra értékelik a magyar gazdaság fiskális javulását, ugyanakkor a régió többi országában gyorsabb lehet a kilábalás, mint nálunk. "Most kicsit óvatosabbá váltunk" - teszi hozzá. Markus Brück jelenleg semleges a magyar piaccal kapcsolatban, kíváncsi arra, hogy a választások után egy Fidesz-vezetésű kormány milyen konkrét intézkedéseket hoz majd.

Homályosak az új kormány elképzelései

A Marketwatch cikke kiemeli, hogy ugyan jelenleg a Fidesz számít a választások egyértelmű esélyesének, azonban nem látszanak a párt konkrét gazdaságpolitikai elképzelései, csak általánosságban adócsökkentésről és munkahelyteremtésről beszéltek eddig a politikusok.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a lap újságírójának elmondta: a Fidesz nem érdekelt a túl erős kampányban, mert bármit tesznek, az magában hordozza a hiba lehetőségét. Éppen ezért szerinte egyelőre nem lehet tudni, mik lesznek majd az új kormány konkrét intézkedései a választások után.

Az Eurasia Group elemzője szerint a még kormányon lévő MSZP jelenleg élettelen és céltalanul lebeg, miközben a Fidesz igyekszik a középpontba helyezni magát és megkérdőjelezhetetlenségét kommunikálni.

6-7 százalékig szaladhat a hiány

A mértékadó gazdasági szaklap szerint a következő magyar kormány komoly kihívásokkal néz majd szembe, ugyanis a tavalyi 6,7 százalék után várhatóan idén is 0,2 százalékkal csökken majd a gazdaság teljesítménye. Emellett kétséges lehet a 3,8 százalékos hiánycél teljesülése is.

Török Zoltán úgy véli: ha az állami vállalatok konszolidációja megtörténik, akkor 6-7 százalékig szaladhat a deficit. "A befektetők, akik magyar sikersztoriban bíznak, csalódhatnak. A kép nem olyan kedvező, mint amilyennek most lefestik, ugyanakkor a Fidesz győzelem önmagában nem rossz hír" - véli Török. A Raiffeisen elemzője szerint az jó, hogy az új kormány várhatóan erős lesz, ugyanakkor a deficitcél túllövése komoly kockázatot hordoz.

A Marketwatch cikke kitér a magyar részvénypiacra is: az újságíró szerint bár a hazai piacot csak néhány nagyobb részvény uralja, azért érdemes lehet szemezgetni. A lap által megkérdezett elemző szerint a választások után sem várható, hogy a befektetők hirtelen megrohanják a magyar tőzsdét, mivel a makrogazdasági hírek egyelőre nem túl kedvezőek.

A megkérdezett szakemberek elsősorban az OTP-ben látnak fantáziát a magyar piacon, ugyanis Markus Brück szerint a nem teljesítő hitelek terén már javulás várható, a jelenlegi vélemények szerint a bank talpra állása gyorsabb lehet a korábban vártnál. Emellett az elemző a Molt ajánlja a befektetők figyelmébe, szerinte mindkét cégben az lehet a vonzó, hogy nem tisztán magyar, hanem egyre inkább regionális szereplők. A szakember ugyanakkor nem ajánlja a gyógyszerrészvényeket a forint erősödése miatt, szerinte az export újra gyenge eredményeket hozhat számukra.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.