Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A legutóbbi Bloomberg-cikk után ezúttal a Marketwatch közölt terjedelmes írást hazánkról néhány héttel a választások előtt. Az írás szerint a nemzetközi befektetők egyelőre óvatosak a magyar eszközök kilátásait illetően, főleg úgy, hogy az utóbbi hetekben a régiós piacokat is sikerült felülteljesíteni. Az általános konszenzushoz hasonlóan a Marketwatch által megszólaltatott szakember is elsősorban a költségvetés hiánya és a gazdasági növekedés miatt aggódik.

Nem lehet azt mondani, hogy hidegen hagyná a befektetőket a magyar parlamenti választás, hiszen néhány napon belül másodszor sikerült egy jelentős gazdasági lap hasábjaira kerülni, ami viszonylag ritkán fordul elő. A Bloomberg pozitív kicsengésű cikke után a Marketwatch által megszólaltatott alapkezelő jóval óvatosabb hangot ütött meg a magyar tőzsdével kapcsolatban, szerinte érdemes megvárni, mi lesz a választások végkimenetele.

Csak óvatosan a választások előtt

A Marketwatch újságírója felidézi az IMF-hitelt, a megszorításokat, melyek elvezettek oda, hogy megszilárdult a befektetők bizalma. Ezután adatokat hoz fel, melyek szerint a hazai alapok idén 27 millió dollárnyi tőkebeáramlást tapasztalhattak. Emellett kiemeli, hogy a magyar részvénypiac az év első hónapjaiban felülteljesítette a régiós indexeket: az MSCI Hungary Index az év eleje óta 13 százalékkal erősödött szemben az MSCI Emerging Markets Index fél százalékos bővülésével.

Az újság kérdésére Markus Brück, a Metzler/Payden feltörekvő európai alapjának menedzsere elmondta: szerinte a választások előtt az eddiginél sokkal óvatosabbak lesznek a befektetők a magyar piaccal kapcsolatban. "Az elmúlt hónapokban profitot értünk el, a realizált eredmény egy részét most kivettük a piacról és várjuk, mi történik a választások után" - mondta Brück.

Az alapkezelő szakembere hozzátette: nagyra értékelik a magyar gazdaság fiskális javulását, ugyanakkor a régió többi országában gyorsabb lehet a kilábalás, mint nálunk. "Most kicsit óvatosabbá váltunk" - teszi hozzá. Markus Brück jelenleg semleges a magyar piaccal kapcsolatban, kíváncsi arra, hogy a választások után egy Fidesz-vezetésű kormány milyen konkrét intézkedéseket hoz majd.

Homályosak az új kormány elképzelései

A Marketwatch cikke kiemeli, hogy ugyan jelenleg a Fidesz számít a választások egyértelmű esélyesének, azonban nem látszanak a párt konkrét gazdaságpolitikai elképzelései, csak általánosságban adócsökkentésről és munkahelyteremtésről beszéltek eddig a politikusok.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a lap újságírójának elmondta: a Fidesz nem érdekelt a túl erős kampányban, mert bármit tesznek, az magában hordozza a hiba lehetőségét. Éppen ezért szerinte egyelőre nem lehet tudni, mik lesznek majd az új kormány konkrét intézkedései a választások után.

Az Eurasia Group elemzője szerint a még kormányon lévő MSZP jelenleg élettelen és céltalanul lebeg, miközben a Fidesz igyekszik a középpontba helyezni magát és megkérdőjelezhetetlenségét kommunikálni.

6-7 százalékig szaladhat a hiány

A mértékadó gazdasági szaklap szerint a következő magyar kormány komoly kihívásokkal néz majd szembe, ugyanis a tavalyi 6,7 százalék után várhatóan idén is 0,2 százalékkal csökken majd a gazdaság teljesítménye. Emellett kétséges lehet a 3,8 százalékos hiánycél teljesülése is.

Török Zoltán úgy véli: ha az állami vállalatok konszolidációja megtörténik, akkor 6-7 százalékig szaladhat a deficit. "A befektetők, akik magyar sikersztoriban bíznak, csalódhatnak. A kép nem olyan kedvező, mint amilyennek most lefestik, ugyanakkor a Fidesz győzelem önmagában nem rossz hír" - véli Török. A Raiffeisen elemzője szerint az jó, hogy az új kormány várhatóan erős lesz, ugyanakkor a deficitcél túllövése komoly kockázatot hordoz.

A Marketwatch cikke kitér a magyar részvénypiacra is: az újságíró szerint bár a hazai piacot csak néhány nagyobb részvény uralja, azért érdemes lehet szemezgetni. A lap által megkérdezett elemző szerint a választások után sem várható, hogy a befektetők hirtelen megrohanják a magyar tőzsdét, mivel a makrogazdasági hírek egyelőre nem túl kedvezőek.

A megkérdezett szakemberek elsősorban az OTP-ben látnak fantáziát a magyar piacon, ugyanis Markus Brück szerint a nem teljesítő hitelek terén már javulás várható, a jelenlegi vélemények szerint a bank talpra állása gyorsabb lehet a korábban vártnál. Emellett az elemző a Molt ajánlja a befektetők figyelmébe, szerinte mindkét cégben az lehet a vonzó, hogy nem tisztán magyar, hanem egyre inkább regionális szereplők. A szakember ugyanakkor nem ajánlja a gyógyszerrészvényeket a forint erősödése miatt, szerinte az export újra gyenge eredményeket hozhat számukra.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.