Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ez meglepően alacsony csökkenés a három hónappal korábbi, 3,7 százalékos prognózisához képest, viszont optimista annak fényében, hogy a Pénzügyminisztérium a recessziót (-0,3 százalék) sem zárja ki.

A jegybank csütörtökön megjelenő legfrissebb inflációs jelentéséből arra lehet következtetni, hogy a visszaesés csak átmeneti lesz, miután 2021-re már 4-4,8 százalékos növekedést vár a hazai gazdaságtól (szemben a legutóbbi, tavaly decemberi 3,5 százalékos előrejelzésével), a 2022-es, 3,5 százalékos prognózisán viszont nem változtatott.

Inflációs előrejelzésén viszont rontott az MNB. Erre az évre 2,6-2,8 százalékos átlagos pénzromlást vár (szemben a három hónappal korábbi 3,5 százalékossal), 2021-re viszont enyhén magasabbat, 3,3 százalék helyett 3,4-3,5 százalékot, csak a 2022-es 3 százalékos prognózisához nem nyúlt.

A jelentés előrejelzéseinek elkészítésekor a 2020. március 19-éig rendelkezésre álló információkat vette figyelembe az MNB. Előrejelzései endogén kamatpálya feltételezése mellett készültek.

A koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátások a korábbiaknál nagyságrendileg bizonytalanabbá váltak, ahol a feltételek napról napra változnak. A kialakult helyzet miatt átmenetileg szakított az MNB azzal a gyakorlattal, hogy egy kitüntetett alappálya köré építi a prognózisát. Jelenlegi előrejelzése minden változó esetében egy tartományt ad meg, amit két egymással egyenrangú pálya alapján határoztunk meg. Hangsúlyozzák, hogy az alappályái mögötti információs bázis lezárásának időpontja 2020. március 19. A járvány miatt megnövekedett bizonytalanság miatt alappályája mellett a Monetáris Tanács által megszavazott alternatív forgatókönyveket is bemutatja - olvasható a jegybank közleményében.

A Monetáris Tanács döntésének hátteréről és prognózisa motívumairól Nagy Márton MNB-alelnök 15:30 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján számol be.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.