<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Eddig is erősen megosztottak voltak a befektetők az úgynevezett Mészáros-részvények kapcsán. Annak minimális lehetősége pedig, hogy a Fidesz elvesztheti az országgyűlési választásokat komoly aggodalmat kelthet ezen papíroknál.

Ahogy arról az mfor.hu is beszámolt vasárnap szimbolikus vereséget szenvedett a Fidesz a hódmezővásárhelyi polgármester választáson. Egy vidéki kisváros helyi szavazása persze alaphelyzetben nem kellene, hogy országos jelentőségű legyen, az meg különösen ritka, hogy számottevő tőzsdei hatással járjon.

Most azonban úgy tűnik, erre is sor kerülhet, ennek hátterében persze az áll, hogy kockázati faktor lett a Konzum és az Opus, illetve a hozzájuk kapcsolódó Appeninn. A cégek tulajdonosi köre, ezáltal a vállalatok jövőbeli teljesítménye ugyanis kevésbé a piac, mint inkább a politika jövőjétől függ.

Az előbbi két cég világviszonylatban is bámulatos teljesítményt nyújtott a tavalyi évben, hétről hétre egyre magasabb szinteket hódítottak meg a részvények. Ugyan fundamentálisan nehezen volt elemezhető a Mészáros Lőrinchez köthető két vállalat, hiszen korábbi eredményeik messze nem támasztották alá a féktelen szárnyalást. Ugyanakkor rendre megjelentek a cégekhez, vagy az általuk kezelt alapokhoz köthető akvizíciók. Ráadásul a közelmúltban azt is bejelentették, hogy a felcsúti polgármester cégbirodalmának "aranytojást tojó tyúkjai", vagyis az infrastrukturális beruházások közbeszerzésein rendszeresen taroló vállalatokat is beolvasztják a cégbirodalomba.

Ezekből a hírekből a piac azt szűrhette le, hogy az árfolyamok szárnyalása ugyan erős, de mindig van olyan információ, ami ezeket végül is utólag alátámasztja. Azt persze a kritikusok rendre felvetették, hogy mi történik akkor, ha a nagy emelkedésben egyszer csak elfogynak a jó hírek. Az mfor.hu oldalain rendszeresen olvasható véleményvezér, Zsiday Viktor a közelmúltban vetette fel ezt, és a részvények erősen kockázatos voltára jutott. A másik pólus szerint viszont nincs a vállalatokkal gond, ezt a véleményt képviseli például a Random Capital vezetője Virág Ferenc. Ő egy tavaly novemberi konferencián úgy fogalmazott: "Ezek a cégek olyanok, mint egy puttony, folyamatosan érkeznek bele az értékek". Egyúttal mindenkit figyelmeztetett, hogy itt nincs szó lufiról, hanem még emelkedni fog az árfolyam.


A gépezetbe most mégis úgy tűnik homokszem került, és április 8-án fog kiderülni, hogy a hétvégi hódmezővásárhelyi polgármester választás, csak egy apró malőr volt, vagy a Fidesz tényleg elindul lefele a lejtőn. Mindenesetre a vasárnapi eredmények azt mutatták, hogy még a saját fellegvárában sem legyőzhetetlen a kormánypárt, más kérdés, hogy a magyar választási rendszer sajátossága miatt az országgyűlési szavazáson nehezebb lesz megvalósítani azt, ami ezúttal sikerült. Az a tény azonban, hogy a kormány nem legyőzhetetlen, komoly bizonytalanságot hozhat a versenypiaci körülmények között minimális megmérettetésben részesülő vállalatoknál.

Nem véletlen, hogy a hétfői napon a Mészáros-papírok a vesztesek közé kerültek, miközben a piac irányadó indexe, a BUX erősödést mutat. Az Opus és az Appeninn a nyitást követően 3, míg a Konzum részvények 1,5 százalék körül estek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.