3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kérdés, sikerül-e megismételni a tavalyi jó évet a biztosítási szektorban, bekavarhat például az új államkötvény.

Tavaly 8,5 százalékkal emelkedett a magyar biztosítók díjbevétele, amely első alkalommal lépte át a bűvös ezermilliárd forintos határt - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. Pandurics Anett, a szervezet elnöke szerint a gazdasági növekedést (4,9 százalék) jelentősen felülmúló bővülés elsősorban a nem-életágban (például gépjárművekkel összefüggő biztosítások) jelentkezett, de az élet-ágban is jók lettek a nyugdíjbiztosítási piac árbevételi mutatói. Mint az elnök mondta, az eredmények az öngondoskodás javulásának, valamint a gépjárműpiac fellendülésének (ideértve a szervizdíjak, alkatrészköltségek emelkedését) tudhatók be leginkább.

Egyre gyakoribb lesz az aszálykár
Egyre gyakoribb lesz az aszálykár

Ami az idei évet illeti, az elnök a nem-élet ágban számít a GDP bővülését meghaladó növekedésre, az élet-ágnál azonban nem merne hasonló jóslatba bocsátkozni. Nem is annyira a cafeteriarendszer idei változása (szűkült a kedvezményes adóval nyújtható juttatások köre) miatt, hanem mert nehéz megbecsülni az új, június elején kibocsátott államkötvény forráselszívó hatását  - mondta érdeklődésünkre.

Attól kevésbé tart, hogy az őszre várt nyugdíjkötvény zavart okozna, mert nem ismertek még annak a feltételei, ami pedig tudható - jóval hosszabb, 25 éves futamidő, mint a hagyományos kötvények esetében, ilyen hosszú időre pedig nem biztos, hogy szívesen lekötik a pénzüket a magyarok - az alapján csekélyebb lehet a nyugdíjkötvény piaci részesedése, mint ami az ötéves futamidejű Magyar Állampapír Plusztól várható (amelyből másfél hét alatt több mint 500 milliárd forint értékben jegyeztek le).

A sajtóbeszélgetésen újságírói kérdésekre szóba kerültek azok a területek, amelyek a jövőben állíthatják kihívás elé a biztosítási szakmát.  Ilyen az önvezető jármű és a klímaváltozással kiemelten érintett mezőgazdaság. Előbbinél teljesen új helyzetet teremt a technológia, ami más biztosítási modellt feltételez, mint a hagyományos gépjárműveknél: a felelősségbiztosítás nem az autó vezetőjére vonatkozik ugyanis, hanem az ipari technológia - így az autó szoftverének - szállítóira, előállítóira - hívta fel a figyelmet Pandurics Anett.

A mezőgazdasági biztosítások jelenleg nem tesznek ki nagy súlyt a biztosítási piacon, a MABISZ szerint mindössze 4 biztosító kínál ilyen terméket, aminek a szokásosnál nagyobb kiszámíthatatlansági faktor az oka. A külső körülmények - ebben az esetben az időjárás - befolyása ugyanis jóval nagyobb az agráriumban, mint más ágazatban, iparágban. Mindazonáltal a klímaváltozás bizonyosan fel fogja értékelni ezt a biztosítási típust, a szélsőséges időjárás a korábbinál nagyobb hatással lesz a terméseredményekre, ezért a termelőknek, gazdáknak az eddiginél is fontosabb lesz, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!