<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

2018 tavaszán szállt be Mészáros Lőrinc és felesége a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-be, mely majdnem ötször több nyereséget termelt az előző évinél.

Bár a bevételek nem ugrottak a korábbi többszörösére, az alvállalkozók leépítésével sikerült annyit spórolni a kiadásokon, hogy milliárdos, a korábbinál majdnem ötször nagyobb nyereséget termeljen a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. A cég fő tulajdonosa Keszthelyi Erik, Mészáros Lőrinc és felesége az Opten adatai szerint tavaly tavasszal szálltak be mellé résztulajdonosként.

A most közzétett beszámoló szerint árbevételként a biztosítóktól származó jutalékbevétel címén 2,4 milliárd forint folyt be a cég kasszájába a tavalyelőtti 2 milliárd után. Bár a növekedés mindössze 20 százalékos, a ráfordítások a korábbi töredékére csappantak, ez leginkább az anyagjellegű kiadások lefaragásának köszönhető.

Itt a 2017-es 1,4 milliárd után 581 milliót számoltak el. A kiegészítő melléklet alapján úgy tűnik, a csökkenés hátterében az eladott szolgáltatások visszavágása áll. Itt tüntették fel a továbbszámlázott szolgáltatásokat, valamint az alvállalkozói teljesítéseket.

Személyi jellegű ráfordításként a 38 alkalmazottra a korábbi dupláját költötték, 314 millió forintot. A létszám mellett azonban az átlagos bér is emelkedhetett, számításunk szerint 445 ezer forintról 512 ezerre.

A költségek visszavágásának eredményeként üzemi szinten a 2017-es 295 millió után 1,4 milliárdos nyereséget mutattak ki. Az adó megfizetése után közel 1,27 milliárd forintos eredménnyel zárt a társaság, amit a tulajdonosi döntés értelmében osztalékként ki is fizettek, egészen pontosan 1,38 milliárd kifizetéséről határozott a taggyűlés, a hiányzó néhány milliót az eredménytartalékból vették ki.