Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Nagyon kedvező az állami támogatás mellé felvehető akár 15 millió forintos csok-hitel, de nem jár automatikusan a legmagasabb hitelösszeg. Sokakat érhet felkészületlenül, hogy nem lesz elég a jövedelmük.

Folyamatosan emelkedtek idén az ingatlanárak, nemcsak a fővárosban, de a nagyobb vidéki városokban is, sőt a falusi csok indulása jelentős árfelhajtó hatással volt a kisebb települések áraira is. Nem csoda, hogy aki teheti, kihasználja a családtámogatási lehetőségeket, legyen szó akár a 10 millió forintos babaváró hitelről vagy a csok- és falusi csok-támogatásokról és a melléjük felvehető hitelről. 

Ahogy azt a Bank360 hitelszakértői korábban már kiszámolták, akár 35 millió forint feletti összeget is felhasználhatunk lakáscélra, ha minden lehetőséget kihasználunk, ráadásul több gyermek esetén még át is vállalja az állam a tartozásunk egy részét a babavárón és a jelzáloghitel elengedésen keresztül. 

A kedvezmények közül talán sokak számára az akár 15 millió forintnyi csok-hitel lehet a legszimpatikusabb, hiszen a kamatozása jelenleg a legkedvezőbb a hitelpiacon: nem lehet több, mint 3 százalék, ráadásul az akár 25 éves futamidő alatt fix a kamatozás. 

Csak összehasonlításképpen: a piacon elérhető hasonló hitelekkel szemben a csok-hitel több mint 4 millió forinttal kedvezőbb a teljes visszafizetendő összegre vetítve - derül ki a Bank360 csok-kalkulátorának számításaiból, amely több, hazai pénzintézetnél elérhető csok-hitelt hasonlít össze.

Akik elesnek a lehetőségtől

Ekkora kedvezményért természetesen nem kevés feltételnek kell megfelelnünk. Kezdjük egyből azzal például, hogy csak a csok-támogatás mellé vehetjük fel a hitelt, és azt is csak akkor, ha legalább két gyermeket vállalunk, a 15 millió forinthoz pedig hármat - összegezte lapunk kérésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője, aki hozzátette: a családalapítási kritériumokon túl ingatlannal kapcsolatos és hitelbírálati feltételeket is állítanak a bankok. Azaz ahhoz, hogy felvehessük a kölcsönt, hitelképesnek kell lennünk, csak úgy, mint bármely más piaci hitel esetében.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nagyban meghatározza majd a hitelképességünket, hogy mekkora a jövedelmünk, hiszen a bankoknak a csok-hitel kapcsán is számolniuk kell a JTM-mel, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóval. Ez határozza meg, hogy a havi igazolt nettó jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre, bankonként pedig eltérő, hogy a JTM-rendeletben foglaltakhoz képest mennyivel szigorúbb a pénzintézet. A jelenlegi JTM-rendelet az alábbi korlátokat határozta meg a bankoknak:

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A fenti táblázatból kiderül: a csok-hitel esetében a jövedelmünk 50 vagy 60 százalékáig “érhet” a törlesztőrészlet. De mennyit jelent ez forintban? A Bank360 kalkulációi szerint a 20 évre felvett 15 milliós hitel törlesztőrészlete 83 190 forint. Ahhoz tehát, hogy a jövedelmi feltételeknek megfeleljünk, legalább 166 380 forintos igazolt havi nettó fizetésre van szükség. Ekkor pedig azt feltételezzük, hogy egy megengedőbb bankkal van dolgunk, ugyanakkor a Bank360 elárulta: több pénzintézet is szigorúbban jár el a hitelbírálat során, akár 30-40 százalékos korlátot is húzhatnak. 

Mit tehetünk, ha nem elég a jövedelmünk? A Bank360 szerint több lehetőségünk is van. Például felkereshetünk olyan pénzintézetet, amely kevésbé szigorú a hitelbírálat során. Kitolhatjuk a futamidőt is: 20 helyett 25 évet választva a szakportál kalkulációi szerint már csak 71 132 forint a havi törlesztőrészlet, azaz a leglazább pénzintézetnél 142 264 forintos jövedelemmel is jók vagyunk. 

Fontos viszont, hogy a hosszabb futamidő drágább kölcsönt is jelent, hiszen tovább fizetünk kamatot a banknak. A fenti eset a plusz 5 év miatt nagyjából 1,3 millió forint extra kiadást jelent nekünk. 

A csokot ugyanakkor az egyedülálló szülők mellett az élettársi és házastársi viszonyban élők is felvehetik. Így nem kizárólag egy igénylő jövedelmét vizsgálja a bank, hanem a párunkkal együtt kerülünk a bank vizslató szemei elé. Azaz kettőnk közös jövedelméhez képest állapítják meg a JTM-korlátot, tehát két fizetésből kell elérnünk a 166 380 forintot. 

Nem mindegy, melyik bankot választjuk

Bár a bankok ajánlatai elsőre megegyezőnek tűnhetnek, százezer forintos különbségek vannak, ami döntő lehet, ha csak problémásan jön ki anyagilag a hónap vége. A hitelfelvételnek ugyanis jelentős költségei vannak, amelyek akár meghaladhatják a százezer forintot is. Viszont a bankok időszakosan eltekinthetnek az induló költségektől az akció keretein belül, sőt, akár kedvezményes vagy teljesen ingyenes előtörlesztést is kínálhatnak, ami még versenyképesebbé teszi az ajánlatot. Ahhoz pedig, hogy mindezek alapján a számunkra legkedvezőbb kölcsönt vehessük fel, mindenképpen jól jön egy részletes csok-hitelkalkulátor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.