Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Eidenpenz József

Míg az előző válság nem okozott fogyasztóiár-inflációt, most más a helyzet. Eközben a kötvényhozamokat nyomott szinten tarthatják, így “pénzügyi elnyomás”, elinflálás várható. Védelmet jelenthetnek a reáleszközök, köztük a részvények, de nem mindegyik. Hosszú távon az értékalapú társaságoknak áll a zászló. A magyar részvények is javulhatnak, mégsem ezekből táraznak be elsősorban a Hold Alapkezelőnél.

Fog-e a válság inflációt okozni? A 2020-2021-es időszak a fiskális stimulusról szól, és az előző, 2008-2009 körüli válsághoz hasonlóan nagy kérdés, lesz-e ebből infláció. Volt ugyan infláció az előző válság után is, de nem a fogyasztói árakban, hanem az eszközárakban, a tőkepiacokon. A monetáris stimulus ugyanis főleg a pénzügyi közvetítő rendszeren keresztül jelent meg. A hétköznapi magyar polgár az utóbbi időben az ingatlanpiacon szembesült vele – mondták el a Hold Alapkezelő sajtóbeszélgetésén.

Atipikus válság a jelenlegi, nem olyan, mint amit megszoktunk – mondta Móricz Dániel befektetési igazgató. Azért atipikus, mert nem a fizetőképes kereslet kiesése okozza a válságot, hanem mert az emberek nem tudják mire, hogyan elkölteni a pénzüket. Illetve akadoznak az ellátási láncok is.

Átszakadtak a gátak, dől a pénz

A gazdaságpolitikai döntéshozók bepánikoltak, és elöntötték a rendszert pénzzel. A költségvetési poltikában is átszakadtak a gátak, nemcsak a monetáris politikában. Így a korábbiakhoz képest sokkal gyorsabb és drasztikusabb lett a válságkezelés. Most semmilyen pénz nem számított, egyes országokban húsz százalékos GDP-arányos hiány is kialakult.

Az USA pénzmennyiségének változása, az “atipikus válság” (Hold Alapkezelő)

A korábbi válságtól eltérően most a költségvetési politikai is bekapcsolódott a gazdaságélénkítésbe. Ekkora pénzmennyiség-növekedés az USA-ban a Második Világháború óta nem volt. Ha újranyitnak a gazdaságok, már csak a bázishatás miatt is jó magas inflációs számokat látunk majd.

Fordulat jöhet az évtizedes infláció-csökkenésben

Az évtizedek óta tartó dezinflációt korábban okozó tényezők szép lassan kezdenek változni. Így a globalizáció megtorpant, a vagyoni különbségek csökkentésére irányuló nyomás pedig felerősödött. A társadalmak idősödésével egyre kevesebb az aktív munkavállaló és egyre több az eltartott, ami szintén inflatorikus hatású.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.