<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Akik 2011 és 2051 között mennek nyugdíjba, azok esetében a kalkulált nyugdíj és a tisztességes megélhetéshez szükséges összeg között évi 532 ezer forint a különbség - közölte saját felmérésére és számításaira hivatkozva az Aviva Életbiztosító.

A nyugdíjasok tisztességes megélhetéséhez szükséges összeget egy nemrégiben elfogadott OECD irányelv rögzíti. Ez a nyugdíjba vonulás előtti átlagjövedelem 70 százalékában határozza meg a nyugdíjas jövedelmet. Ezt az arányt viszont a mai állami nyugdíjrendszer nem tudja tartani. A valós nyugdíj és a 70 százalékos arány közti különbség a kalkulált nyugdíjhiány.

Magyarországon a lakosság csaknem háromnegyede véli úgy, hogy nyugdíja nem lesz elég megszokott életszínvonalának fenntartásához, ám az Aviva által végzett kutatás szerint még mindig kevesebb, mint negyede kezdett el nyugdíj célra félretenni  - idézi a közlemény Bartók Jánost, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatóját.

A kutatás szerint ahelyett, hogy aktív korukban rendszeresen félretennének, a lakosság többsége arra számít, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozhat (74 százalék), nyugdíját különmunkával egészítheti majd ki (64 százalék), illetve ingatlanvagyonából fedezheti a különbözetet (43 százalék). Magyarországon az öngondoskodás szempontjából leginkább érintett korosztály, a 25-34 évesek 65 százaléka elutasítja a havi rendszeres nyugdíj célú megtakarítást, és a 35 és 54 év közöttieknek is mindössze 30 százaléka él ezzel a lehetőséggel az Aviva felmérése szerint.

MTI