2018. december 14. 13:31
mfor.hu

Ez az év tele volt meglepetésekkel a pénzügyi piacokon, és valószínűleg az év végén sem feledkezhetnek bele a befektetők az ünnepekbe, vélik a Saxo Bank elemzői.

Politikai és gazdasági bizonytalanság alakítja a piaci feltételeket, a részvények és a kötvények piacán már túl nagy kockázatokkal jár a „vedd meg és tartsd” szemlélet, a befektetőknek szünet nélkül figyelniük kell a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban az államkötvények legfőbb kockázati faktora a Fed kamatemelési terve, illetve az ezzel kapcsolatos piaci várakozások változásai. És tudva, hogy lassul a világgazdaság növekedése és az infláció messze van attól, hogy elszabaduljon, sokan arra számítanak, hogy a Fed a jelenleginél galambjellegűbb álláspontot vesz fel a közeli jövőben. Ha mégis kamatlábat emelne a Fed, az sokak számára okozna veszteséget a hozamgörbe minden szakaszán – ezért is tartjuk érdekes lehetőségnek a magas hozamú vállalati kötvények piacát, azon belül is a rövidebb lejáratú papírokat, mivel ezek kevésbé vannak kitéve a kamatlábemelés negatív hatásának, állítja Althea Spinozzi, a Saxo Bank elemzője.


Európában ennél komplikáltabb a helyzet, de a különféle politikai feszültségek mindenesetre rámutatnak arra, hogy az európai állampapírok túlárazottak. Európában a legfőbb kockázati tényezők a következők:

Egyesült Királyság, Brexit: Akármilyen megállapodás jobb a semminél, ezt mindenki így gondolja. Az egyesült királyságbeli állampapírok árfolyama emelkedett az elmúlt hónapokban, mivel sok befektető keresett biztonságos eszközöket, de alakulhat úgy az EU-val való megállapodás, hogy a 10 éves állampapír hozama 1,2 százalékról hirtelen 2 százalékra emelkedik, és az állampapírok veszítenek értékükből.

Németország, új vezető a CDU élén: Sokan fellélegeztek, hogy Annagret Kramp-Karrenbauert választották a CDU pártelnökévé, de az is nyilvánvaló, hogy nagyon nehéz lesz fenntartani a nagykoalíciót a CSU-val és az SPD-vel. A 10 éves német államötvény hozama 0,25 százalék körül van, igen szűk tere van a további árfolyamemelkedésnek.

#

Franciaország, a költségvetési hiány emelkedése: Azzal, hogy Macron elnök engedett a sárga mellényes mozgalomnak, világossá vált, hogy a francia költségvetési hiány az EU által "megengedett" 3 százalék fölé fog nőni 2019-ben. Ahogy Macron tervezett intézkedései ismertté váltak, a francia 10 éves államkötvény felára a német 10 éves papírhoz képest új magasságba, 45 bázispontra emelkedett. Könnyen lehet, hogy ez a kamatfelár tovább növekszik az EU-val lefolytatott költségvetési viták hatására.

Olaszország, szintén a költségvetési hiány kérdése: Most, hogy Franciaország az európai fiskális szabályok megsértése felé halad, vajon újra tervezik-e az olaszok a saját deficitjüket a következő évekre? Hamarosan megtudjuk, de már most is igen nagy, 250 bázispont feletti a kamatfelár a 10 éves olasz államkötvény és a hasonló futamidejű német államkötvény között, és ez azért is figyelemre méltó, mert a magas hozamú vállalati papírok között sincs sok, amely ilyen hozamot kínálna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.