2020. február 6. 15:40

Belgiumban is megjelent a koronavírus: a Vuhan-tartományból Brüsszelbe evakuált európaiak között találtak egy fertőzött személyt, akin ugyanakkor egyelőre nem jelentek meg a betegség tünetei. A belga hatóságok felkészültek a helyzetre, de a mérsékelt kockázatok miatt az uniós intézményekben sem léptettek egyelőre életbe óvintézkedéseket. 

Belgium első koronavírussal fertőzött személye azon a francia repülőgépen volt, ami kedden szállt le Brüsszelben a Vuhanból egy közös európai akció keretében evakuált személyekkel a fedélzetén. A belga hatóságok az érkezés után a Neder-over-Hembeek-i katonai kórházban berendezett karanténba dugták az érkezőket, akik közül egy személy esetében volt negatív a vizsgálat eredménye.

Pekingben már bevezették a legfontosabb védelmi intézkedéseket (Fotó: MTI) Pekingben már bevezették a legfontosabb védelmi intézkedéseket (Fotó: MTI)

Őt azonnal átszállították a brüsszeli Saint-Pierre kórház fertőző osztályára, amit speciálisan a koronavírussal fertőzöttek számára hoztak létre.

A belga állampolgár az orvosi jelentések szerint jól van és egyelőre teljesen tünetmentes. A biztonság kedvéért a vele együtt utazókat is február közepéig megfigyelés alatt tartják. 

„A vírust ellenőrzés alatt tartjuk. A pánik még a vírusnál is veszélyesebb lenne” – közölte Maggie de Block, belga egészségügyi miniszter, aki hozzátette, hogy a hatóságoknak két hetük volt a felkészülésre, és ez alatt az utolsó részletig kidolgozták az óvintézkedéseket. 

Brüsszelben és a főváros uniós negyedében sincs jele a vírusveszélynek: minden a megszokott kerékvágásban zajlik. Az Európai Bizottság és más uniós intézmények zavartalanul működnek, az épületekbe való belépés szabályain nem szigorítottak, és a tömegközlekedési eszközökön is ritka látvány a védőmaszkot viselő személy. 

A brüsszeli buborékban dolgozókat is jobban érdekli ezekben a napokban az, hogy milyen tárgyalási mandátumot kap az Európai Bizottság a britekkel a jövőbeni viszonyról folytatandó tárgyalásokra, vagy hogy milyen új stratégiát eszel ki a magyar bővítési biztos a csatlakozási folyamat továbbvitelére a Nyugat-Balkán országaival.  

A koronavírus, ha láthatatlanul, mégis „benne van a levegőben”, és már hetek óta munkát ad az Európai Bizottság válsághelyzetek kezeléséért felelős stábjának. Különösen azóta, hogy élve a lehetőséggel, Párizs aktiválta az EU polgárvédelmi mechanizmusát, konzuli segítséget és charter-járatokat felajánlva a koronavírus epicentrumának számító Vuhan és környékén tartózkodó több mint 440 európai hazaszállítására.

Az EU a polgárvédelmi rendszeren keresztül sürgősségi segélyt és eszközöket is felajánlott és küldött Kínának a betegek szakszerűbb kezelésére. Emellett azonnal 10 millió eurót mobilizáltak az uniós büdzséből a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését célzó kutatásokra. „A Horizon 2020 programból a sürgősségi kutatásra rendelkezésre álló forrásoknak hála már többet tudunk a betegségről. Büszke vagyok arra, hogy szuperszámítógépet működtető központunk segítségére tud lenni a kutatóknak az új kezelés és vakcina kifejlesztésére irányuló munkájuk során” – jegyezte meg Mariya Gabriel, aki többek között a kutatásért és innovációért felel az Európai Bizottságban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.