2020. február 6. 15:40

Belgiumban is megjelent a koronavírus: a Vuhan-tartományból Brüsszelbe evakuált európaiak között találtak egy fertőzött személyt, akin ugyanakkor egyelőre nem jelentek meg a betegség tünetei. A belga hatóságok felkészültek a helyzetre, de a mérsékelt kockázatok miatt az uniós intézményekben sem léptettek egyelőre életbe óvintézkedéseket. 

Belgium első koronavírussal fertőzött személye azon a francia repülőgépen volt, ami kedden szállt le Brüsszelben a Vuhanból egy közös európai akció keretében evakuált személyekkel a fedélzetén. A belga hatóságok az érkezés után a Neder-over-Hembeek-i katonai kórházban berendezett karanténba dugták az érkezőket, akik közül egy személy esetében volt negatív a vizsgálat eredménye.

Pekingben már bevezették a legfontosabb védelmi intézkedéseket (Fotó: MTI) Pekingben már bevezették a legfontosabb védelmi intézkedéseket (Fotó: MTI)

Őt azonnal átszállították a brüsszeli Saint-Pierre kórház fertőző osztályára, amit speciálisan a koronavírussal fertőzöttek számára hoztak létre.

A belga állampolgár az orvosi jelentések szerint jól van és egyelőre teljesen tünetmentes. A biztonság kedvéért a vele együtt utazókat is február közepéig megfigyelés alatt tartják. 

„A vírust ellenőrzés alatt tartjuk. A pánik még a vírusnál is veszélyesebb lenne” – közölte Maggie de Block, belga egészségügyi miniszter, aki hozzátette, hogy a hatóságoknak két hetük volt a felkészülésre, és ez alatt az utolsó részletig kidolgozták az óvintézkedéseket. 

Brüsszelben és a főváros uniós negyedében sincs jele a vírusveszélynek: minden a megszokott kerékvágásban zajlik. Az Európai Bizottság és más uniós intézmények zavartalanul működnek, az épületekbe való belépés szabályain nem szigorítottak, és a tömegközlekedési eszközökön is ritka látvány a védőmaszkot viselő személy. 

A brüsszeli buborékban dolgozókat is jobban érdekli ezekben a napokban az, hogy milyen tárgyalási mandátumot kap az Európai Bizottság a britekkel a jövőbeni viszonyról folytatandó tárgyalásokra, vagy hogy milyen új stratégiát eszel ki a magyar bővítési biztos a csatlakozási folyamat továbbvitelére a Nyugat-Balkán országaival.  

A koronavírus, ha láthatatlanul, mégis „benne van a levegőben”, és már hetek óta munkát ad az Európai Bizottság válsághelyzetek kezeléséért felelős stábjának. Különösen azóta, hogy élve a lehetőséggel, Párizs aktiválta az EU polgárvédelmi mechanizmusát, konzuli segítséget és charter-járatokat felajánlva a koronavírus epicentrumának számító Vuhan és környékén tartózkodó több mint 440 európai hazaszállítására.

Az EU a polgárvédelmi rendszeren keresztül sürgősségi segélyt és eszközöket is felajánlott és küldött Kínának a betegek szakszerűbb kezelésére. Emellett azonnal 10 millió eurót mobilizáltak az uniós büdzséből a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését célzó kutatásokra. „A Horizon 2020 programból a sürgősségi kutatásra rendelkezésre álló forrásoknak hála már többet tudunk a betegségről. Büszke vagyok arra, hogy szuperszámítógépet működtető központunk segítségére tud lenni a kutatóknak az új kezelés és vakcina kifejlesztésére irányuló munkájuk során” – jegyezte meg Mariya Gabriel, aki többek között a kutatásért és innovációért felel az Európai Bizottságban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.