TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Belgiumban is megjelent a koronavírus: a Vuhan-tartományból Brüsszelbe evakuált európaiak között találtak egy fertőzött személyt, akin ugyanakkor egyelőre nem jelentek meg a betegség tünetei. A belga hatóságok felkészültek a helyzetre, de a mérsékelt kockázatok miatt az uniós intézményekben sem léptettek egyelőre életbe óvintézkedéseket. 

Belgium első koronavírussal fertőzött személye azon a francia repülőgépen volt, ami kedden szállt le Brüsszelben a Vuhanból egy közös európai akció keretében evakuált személyekkel a fedélzetén. A belga hatóságok az érkezés után a Neder-over-Hembeek-i katonai kórházban berendezett karanténba dugták az érkezőket, akik közül egy személy esetében volt negatív a vizsgálat eredménye.

Pekingben már bevezették a legfontosabb védelmi intézkedéseket (Fotó: MTI) Pekingben már bevezették a legfontosabb védelmi intézkedéseket (Fotó: MTI)

Őt azonnal átszállították a brüsszeli Saint-Pierre kórház fertőző osztályára, amit speciálisan a koronavírussal fertőzöttek számára hoztak létre.

A belga állampolgár az orvosi jelentések szerint jól van és egyelőre teljesen tünetmentes. A biztonság kedvéért a vele együtt utazókat is február közepéig megfigyelés alatt tartják. 

„A vírust ellenőrzés alatt tartjuk. A pánik még a vírusnál is veszélyesebb lenne” – közölte Maggie de Block, belga egészségügyi miniszter, aki hozzátette, hogy a hatóságoknak két hetük volt a felkészülésre, és ez alatt az utolsó részletig kidolgozták az óvintézkedéseket. 

Brüsszelben és a főváros uniós negyedében sincs jele a vírusveszélynek: minden a megszokott kerékvágásban zajlik. Az Európai Bizottság és más uniós intézmények zavartalanul működnek, az épületekbe való belépés szabályain nem szigorítottak, és a tömegközlekedési eszközökön is ritka látvány a védőmaszkot viselő személy. 

A brüsszeli buborékban dolgozókat is jobban érdekli ezekben a napokban az, hogy milyen tárgyalási mandátumot kap az Európai Bizottság a britekkel a jövőbeni viszonyról folytatandó tárgyalásokra, vagy hogy milyen új stratégiát eszel ki a magyar bővítési biztos a csatlakozási folyamat továbbvitelére a Nyugat-Balkán országaival.  

A koronavírus, ha láthatatlanul, mégis „benne van a levegőben”, és már hetek óta munkát ad az Európai Bizottság válsághelyzetek kezeléséért felelős stábjának. Különösen azóta, hogy élve a lehetőséggel, Párizs aktiválta az EU polgárvédelmi mechanizmusát, konzuli segítséget és charter-járatokat felajánlva a koronavírus epicentrumának számító Vuhan és környékén tartózkodó több mint 440 európai hazaszállítására.

Az EU a polgárvédelmi rendszeren keresztül sürgősségi segélyt és eszközöket is felajánlott és küldött Kínának a betegek szakszerűbb kezelésére. Emellett azonnal 10 millió eurót mobilizáltak az uniós büdzséből a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését célzó kutatásokra. „A Horizon 2020 programból a sürgősségi kutatásra rendelkezésre álló forrásoknak hála már többet tudunk a betegségről. Büszke vagyok arra, hogy szuperszámítógépet működtető központunk segítségére tud lenni a kutatóknak az új kezelés és vakcina kifejlesztésére irányuló munkájuk során” – jegyezte meg Mariya Gabriel, aki többek között a kutatásért és innovációért felel az Európai Bizottságban.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.