2019. január 16. 10:45

Borítékolható volt, hogy a brit parlamenten nem megy át a Brexit-megállapodás, a mostani helyzet talán esélyt ad a kilépés elhalasztására is - az európai tőzsdék túlnyomó többsége emelkedik, a londoni vezető index viszont mínuszba fordult. A BUX is emelkedik délelőtt, a forint viszont gyengülő pályára állt az inflációs adatközlés óta. FRISSÍTÉS: a jegybank elnöke szigorításról beszélt, azonnal kilőtt a forint.

A befektetők már tudták, hogy nagyot zakózik Theresa May

Óriási többséggel vetette el a brit parlament alsóháza az Európai Unióval kötött alkut. Az európai tőzsdék már bőven zárva voltak, amikor Londonban szavaztak, de az amerikai tőzsdéken folyt a kereskedés: kezdetben a Netflix húzta fel a technológiai és az internetes részvényeket, és annak is örültek a befektetők, hogy Kínában a gyenge gazdasági teljesítmény miatt gazdaságélénkítő lépések várhatóak. A brit parlament döntése után a tőzsdeindexek nyeresége csökkent, de összességében még így is bőven pluszban zártak az amerikai indexek: a Dow Jones 0,65 százalékkal, az S&P több mint 1 százalékkal, a Nasdaq 1,7 százalékkal erősödött.

A hangulatot tehát nem tudták elrontani a britek, egyébként se várt senki semmi jót a parlamenti szavazástól: az eredmény borítékolható volt, a kérdés csak az volt, mekkorát ég Theresa May.

Nem meglepő, hogy az európai tőzsdeindexek túlnyomó többsége is pluszban kezdte a napot: a frankfurti DAX 0,2, a párizsi CAC40 0,4 százalékos pluszban járt negyed órával a nyitás után. A parlamenti szavazás eredménye nem számított újdonságnak, az esetleges kínai gazdaságélénkítő csomag hírére viszont itt is felkapták a fejüket a befektetők - még ha többen jelezték is, kétséges, hogy valóban lenne-e bármilyen hatása az európai cégekre.

Londonban azért lesz hullámvasút - megrángatták a fontot is

Még a londoni FTSE100 is képes volt pluszban indítani a napot, egy fél órán belül viszont mínuszba fordult az index, egy óra után pedig már 0,6 százalékos volt a csökkenés. Az eredmény ugyan borítékolható volt, a folytatással kapcsolatban viszont sok a bizonytalanság, ami a piacokon - főleg a londoni tőzsdén - komolyabb volatilitást eredményezhet. Az első mérföldkő ma este jön: az ellenzéki Munkáspárt ugyanis bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, az alsóház szerda este szavaz is róla.

Az angol font a parlamenti vita órái alatt fokozatosan lefelé csúszott, a szavazás után viszont egy méreteset erősödött. Ez azonban nem is annyira meglepő, mint elsőnek tűnik - reggeli elemzésünkben bővebben írtunk a háttérről. Azóta a font jegyzése a dollárral szemben szűk sávban mozog.

Forrás: Privátbankár.hu - Friss árfolyamok >>

Megint hasít a Plotinus, határozottan gyengül a forint

Budapest a nyitásban együtt mozog Európával, a BUX 0,3 százalékos pluszban jár fél órával a kezdés után. A vezető részvények közül a Magyar Telekom és a Richter van mínuszban, a Mol és az OTP erősödik - utóbbi annak ellenére, hogy Európa-szerte kisebb aggodalom övezte a bankrészvényeket, miután az olasz bankszektorban a nemteljesítő hitelek arányának növekedéséről érkezett hír. Egyelőre ugyanis inkább azt valószínűsítik az elemzők, hogy nem lesz megállapodás nélküli Brexit, ez pedig mindenképp jó hír lenne a bankoknak. A nap nyertese Budapesten eddig a Plotinus, amit ma is 20 százalékos emelkedésnél akasztottak ki a befektetők, valamint a Kartonpack, ami szintén közel limittel emelkedik.

A forint viszont gyengül: a tegnapi inflációs adatközlés megbillentette az árfolyamot. Az inflációs nyomás ugyanis egyértelmű, annak viszont továbbra sincs jele, hogy az MNB szakítana az ultralaza monetáris politikával. Tegnap a 323-as szintet törte át az euró jegyzése, ma már a 324 forintos szint tesztelése folyik:

Forrás: Privátbankár.hu - Friss árfolyamok >>

Frissítés: Nagy Márton, az MNB alelnöke egy délelőtti, bécsi konferencián arról beszélt, hogy közel járunk ahhoz, hogy a jegybank megkezdje a monetáris kondíciók szigorítását - a tudósítás után azonnal kilőtt a forint. Részletek >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.