<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Fortuna Pince Kft., a Viona Projekt Kft. és az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. olvad be a Dorottya Investment Zrt.-be.

A beolvadásukat január 14-én elhatározó társaságok közül kettőnek a saját tőkéje is negatív, a Viona Projekt Kft.-é 204 millió forintos, a Fortuna Pince Kft.-é 52 milliós mínuszt mutat – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. viszont 3,2 milliárd forintos pozitív saját tőkét visz a Dorottya Investment Zrt.-be, amelynek saját tőkéje – a vagyonmérleg-tervezet szerint – a beolvadások révén mínusz 22,7 millióról 783 millióra duzzad. Valamennyi társaság annak a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-nek az érdekeltségi körébe tartozik, amelyben tavaly júniusban jegyeztette be a cégbíróság Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a minősített többségi (azaz legalább 75 százaléknyi szavazatot biztosító) befolyását.

Műemlék-épületből luxusszállóMűemlék-épületből luxusszálló

Fotó: Index.hu

Tőkéjéhez képest az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. meglehetősen tetemes, közel 9,5 milliárd forint kötelezettséggel folytatja üzleti tevékenységét, ami saját tulajdonú, illetve bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése. A kötelezettségekből 8,5 milliárd bankhitel, ebből 6 milliárd beruházási és fejlesztési, 657 millió egyéb hosszú lejáratú kölcsön, míg 1,86 milliárd egy éven belül visszafizetendő.

Az erőforrások egy cégbe való összpontosítása összefüggésben lehet azzal, hogy Tiborczék tavaly júliusban engedélyt kaptak arra, hogy a Pesti Vigadóval szomszédos Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat luxusszállodává alakítsák át. Ráadásul a hajózás egykori központjának helyet adó, műemlékvédelmet élvező Mahart-háznak egy októberi rendeletmódosítás szerint csak a homlokzatát kell megőrizniük. Ezt a fejlesztést finanszírozza egy tavaly novemberben 7,24 milliárd forintot kitett bankhitel – ahogy azt az átlátszó.hu a hitelbiztosítéki nyilvántartásban kiszúrta. Tavaly júniusig a napokban elhunyt és ma eltemetett Andy Vajnának is voltak ingatlanjai a Dorottya-házban, ám akkor azokat eladta Tiborczéknak, így már nem nincs akadálya a luxushotel létesítésének.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.