2019. január 14. 11:30

A Microsoft-botránnyal összefüggésbe hozott HCS Experts jutott erre a sorsra.

Tavaly augusztus óta végelszámolás alatt van Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egyik cége, a HCS Experts Kft. - derül ki a cégnyilvántartásból. A társaság informatikai nagykereskedelemmel foglalkozott, Tiborcz 2015-ben szállt be tulajdonosként, testvére, Tiborcz Péter pedig ügyvezetőként dolgozott a cégben. (A fivér 2014 táján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai fejlesztési főosztályát vezette néhány hónapon át.)

Tiborcz István és Orbán Viktor Tiborcz István és Orbán Viktor

A Népszava tavaly március végén írt arról, hogy a HCS Experts neve felfedezhető a Microsoft-botrányban, abban az ügyben, amit a 24.hu szellőztetett meg. A normál piaci árat jócskán meghaladó állami informatikai beszerzések miatt a Microsoft több  partnerével is felmondta a szerződését.

A tavaly áprilisi országgyűlési választásokhoz közeledve jelentek meg hírek a HCS Experts és a Microsoft-ügy lehetséges kapcsolódásáról. Nem tudni, hogy ezzel áll-e összefüggésben, de a cég forgalma jelentősen visszaesett 2018-ban. A végelszámolás miatt készített mérleg szerint 2018 januárja és júliusa között az értékesítés nettó árbevétele 40,36 millió forint volt, miközben a 2017-es teljes évben még 142,1 millióhoz jutott a cég. Persze ez is elmaradt az aranyévekben elért árbevételektől: Tiborcz István megjelenését követően, 2015-ben 937,5 milliós lett az árbevételük, ami hatalmas ugrás volt az egy évvel korábbi 553 millióhoz képest.

Ami pedig az adózás előtti eredményeket illeti: a tavalyi tört évre 11 milliót mutatott ki a cég. Visszafelé haladva az időben 2017-től, így alakult az eredmény:

  • 2017: 68,4 millió forint
  • 2016: 78 millió forint
  • 2015 (Tiborcz István tulajdonos lett a cégben): 432,8 millió forint
  • 2014: 56,6 millió forint

Az aktuális cégadatok szerint négy cég biztosan köthető Tiborcz Istvánhoz (a listában feltüntettük a fő tevékenységeket is):

  • IBC-Projekt Kft. Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás
  • BDPST Zrt. Saját tulajdonú ingatla adásvétele
  • G2G Zrt. Desztillált szeszes ital gyártása
  • HCS Experts Kft. v. a. Elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme

E négy cég együttesen 204,4 millió forint nettó árbevételt ért el értékesítésből 2017-ben, az adózás előtti eredményük pedig 4 461 800 000, azaz közel 4,5 milliárd forint volt. Úgy, hogy az IBC-Projekt Kft.-nek nem volt árbevétele, a G2G 2017-es mérlegsorai pedig üresek a cégnyilvántartásban. Az adózás előtti eredményt a BDPST Zrt. 4,3 milliárd forintos tétele dobta meg.

Orbán Viktor miniszterelnök több kérdést is kapott a legutóbbi Kormányinfón a korrupció magyarországi helyzetéről, illetve a családtagjai és közeli ismerősei gyors és látványos meggazdagodásáról. A kormányfő rendre azzal utasította vissza a kérdéseket, hogy ő nem foglalkozik az üzlettel, és a politikának és az üzletnek nem szabad, hogy köze legyen egymáshoz.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.