3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Microsoft-botránnyal összefüggésbe hozott HCS Experts jutott erre a sorsra.

Tavaly augusztus óta végelszámolás alatt van Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egyik cége, a HCS Experts Kft. - derül ki a cégnyilvántartásból. A társaság informatikai nagykereskedelemmel foglalkozott, Tiborcz 2015-ben szállt be tulajdonosként, testvére, Tiborcz Péter pedig ügyvezetőként dolgozott a cégben. (A fivér 2014 táján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai fejlesztési főosztályát vezette néhány hónapon át.)

Tiborcz István és Orbán Viktor
Tiborcz István és Orbán Viktor

A Népszava tavaly március végén írt arról, hogy a HCS Experts neve felfedezhető a Microsoft-botrányban, abban az ügyben, amit a 24.hu szellőztetett meg. A normál piaci árat jócskán meghaladó állami informatikai beszerzések miatt a Microsoft több  partnerével is felmondta a szerződését.

A tavaly áprilisi országgyűlési választásokhoz közeledve jelentek meg hírek a HCS Experts és a Microsoft-ügy lehetséges kapcsolódásáról. Nem tudni, hogy ezzel áll-e összefüggésben, de a cég forgalma jelentősen visszaesett 2018-ban. A végelszámolás miatt készített mérleg szerint 2018 januárja és júliusa között az értékesítés nettó árbevétele 40,36 millió forint volt, miközben a 2017-es teljes évben még 142,1 millióhoz jutott a cég. Persze ez is elmaradt az aranyévekben elért árbevételektől: Tiborcz István megjelenését követően, 2015-ben 937,5 milliós lett az árbevételük, ami hatalmas ugrás volt az egy évvel korábbi 553 millióhoz képest.

Ami pedig az adózás előtti eredményeket illeti: a tavalyi tört évre 11 milliót mutatott ki a cég. Visszafelé haladva az időben 2017-től, így alakult az eredmény:

  • 2017: 68,4 millió forint
  • 2016: 78 millió forint
  • 2015 (Tiborcz István tulajdonos lett a cégben): 432,8 millió forint
  • 2014: 56,6 millió forint

Az aktuális cégadatok szerint négy cég biztosan köthető Tiborcz Istvánhoz (a listában feltüntettük a fő tevékenységeket is):

  • IBC-Projekt Kft. Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás
  • BDPST Zrt. Saját tulajdonú ingatla adásvétele
  • G2G Zrt. Desztillált szeszes ital gyártása
  • HCS Experts Kft. v. a. Elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme

E négy cég együttesen 204,4 millió forint nettó árbevételt ért el értékesítésből 2017-ben, az adózás előtti eredményük pedig 4 461 800 000, azaz közel 4,5 milliárd forint volt. Úgy, hogy az IBC-Projekt Kft.-nek nem volt árbevétele, a G2G 2017-es mérlegsorai pedig üresek a cégnyilvántartásban. Az adózás előtti eredményt a BDPST Zrt. 4,3 milliárd forintos tétele dobta meg.

Orbán Viktor miniszterelnök több kérdést is kapott a legutóbbi Kormányinfón a korrupció magyarországi helyzetéről, illetve a családtagjai és közeli ismerősei gyors és látványos meggazdagodásáról. A kormányfő rendre azzal utasította vissza a kérdéseket, hogy ő nem foglalkozik az üzlettel, és a politikának és az üzletnek nem szabad, hogy köze legyen egymáshoz.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!