<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Dunaharasztiban a helyi önkormányzat környezetvédelmi okokból ellenezte a beruházást, a kormányhivatal viszont engedélyt adott rá. A testület most perre ment.

Egy már meglévő kavicsbánya tervezett bővítése miatt közigazgatási pert indított Dunaharaszti a Pesti Megyei Kormányhivatal ellen – írta az ügyről a hvg.hu, hivatkozva a dunaharasztionline.hu-ra.

Aki nem tartja be a szabályokat, azzal szemben a NAV is eljár az építőiparban (fotó: depositphotos.com)Aki nem tartja be a szabályokat, azzal szemben a NAV is eljár az építőiparban (fotó: depositphotos.com)

A cikk szerint a Duna-Dráva Cement Kft. az úgynevezett „Dunaharaszti IV. – kavics, homok” bányát bővíthetné 45 hektárról 129 hektárra a kormányhivatal engedélyével, csakhogy az önkormányzat szakvéleménnyel ellenezte azt. A vízgazdálkodási szakvélemény ugyanis megállapította, hogy a bányászati tevékenység súlyos hatással van a talajvízre, valamint a termőföldre, ugyanis a bányák után hátramaradó tavak az oda szivárgó talajvízből keletkeznek, ez a víz pedig folyamatosan párolog, és elérzékteleníti Dunaharaszti termőföldjeit.

A portál idézte Szalay László polgármestert, aki a város hivatalos honlapján azt írta. a tervezett tevékenység nincs összhangban a helyi építési szabályzattal sem, az ugyanis kimondja, hogy a Duna-Tisza-csatorna medrének partvonalától számított 50-50 méteren belül nem lehet bányászati tevékenységet folytatni.

A polgármester szerint közben „a nyakukon a következő bányaügy”, mivel megindították az eljárást a Nagy-Kavicsüzem Kft. kérelmére egy 107 hektár nagyságú homok- és kavicsbánya megnyitására, ahol 20 éven keresztül akár évi 1 millió m3 haszonanyag kitermelésére készülnek. Az önkormányzat viszont úgy látja, hogy „ez a kérelem még több sebből vérzik, mint az előző”, így a környezetvédelmi engedély iránti kérelem elutasítását kérték a kormányhivataltól. Dunaharaszti jelezte: ha az érveiket nem fogadják el, akkor abban az ügyben is pert kezdeményeznek - tette hozzá a hvg.hu.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.