TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Bár a kormány ezen a héten elkezdte kifizetni a kórházi beszállítóknak járó tavalyi kintlévőségüket, az egészségügyi intézmények összadóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2020 első hónapjában tovább emelkedett.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2020. január 31-én 82,4 milliárd forint volt, ez 10,9 milliárddal több az egy hónappal korábbinál.

E tartozásállomány döntő része, 76,2 milliárd forint – amely 8,5 milliárddal több, mint a 2019. december 31-ei –, továbbra is az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 76,2 milliárdos adósság csaknem teljes egészében a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben állt fenn, az állammal szembeni mindössze 100 millióra rúgott.

Januárban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház termelte a legtöbb adósságot. Fotó: google.com Januárban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház termelte a legtöbb adósságot. Fotó: google.com

Az egészségügyi intézmények adósságának nagy aránya miatt lehet irányadó, hogy a költségvetéssel szembeni összes – tehát nemcsak a náluk felhalmozódott – 82,4 milliárdnyi tartozásból 30 nap alatti 16,2 milliárd, 30-60 nap közötti 14,5 milliárd, 60 napon túli lejáratú 51,7 milliárd.

A kórházak közül a legnagyobb adósságot az elmúlt egy hónapban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet termelte, tartozása 648 millióval, január végére 2,388 milliárd forintra nőtt. Második e sorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemek, amelynek költségtöbblete 476 millióval, 2,841 milliárdra nőtt, a harmadik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház, adóssága 401 millióval, 1,537 milliárdra emelkedett. Kiemelkedik még a Békés Megyei Kórház 331 milliós gyarapodó tartozása, valamint a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet, amelynek adóssága 317 millióval, 1,985 milliárdra hízott. A legkisebb, 1-1 milliós adósságnövekedést az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (66 millióról 67 millióra), az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet (18 millióról 19 millióra), valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (0-ról 1 millióra) produkálta. Lenullázta 13 millió forintos tartozását a Selye János Kórház, míg a Balatonfüredi Állami Szívkórház a 2 milliós adósságának intett búcsút.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.