2019. június 25. 19:09

A Richter Gedeon egyik fontos amerikai partnerét, az Allergant felvásárolja egy náluk is nagyobb gyógyszergyártó vállalat, az AbbVie. Az Allergan részvényesei nagyon jól járnak, egyik napról a másikra 30 százalékkal megugrott a papírjaik értéke, ellenben a vételi ajánlatot adó társaságot nagyon megbüntették a befektetők.

Kedden a tőzsdei kereskedést megelőzően jelentették be, hogy az AbbVie Inc. felvásárlási ajánlatot tett az Allergan részvényeseinek. Az ügylet keretében a felvásárlási célpont nagyon kellhet az AbbVienek, ugyanis a hétfői záró értékhez képest nagyon jelentős prémiumot fizetnek a papírokért.

Az Allergan ugyanis hétfőn 129,57 dolláron zárt, ehhez képest egy készpénzt és részvényeket is alkalmazó konstrukció keretében a tulajdonosok (a hétfői záróárakat figyelembe véve) papíronként 188 dollárnyi ellentételezésben részesednek. Noha jogi kockázatok még akadnak, a tőzsdén a befektetők elkezdték árazni az akvizíciót. A nyitás előtti úgynevezett pre-market szakaszban ugyanis az Allergan papírokkal 170 dollár felett kereskedtek. Mindez azt jelenti, hogy a részvényesek egy nap alatt 30 százalékot legalább kaszálnak, de ha az ajánlat sikeres lesz, akkor 45 százalékos lehet a nyereségük a hétfői árszinthez képest. Az Allergan értéke a mostani ajánlatot nézve 60 milliárd dollár feletti.

A piac szerint túl sokat fizetnek

A látszólag erősen túlértékelt felvásárlás mögött a szakértők szerint az áll, hogy ennek révén az AbbVie tovább tudja diverzifikálni a most sem túl szűk termékportfólióját. A válalatnak jelenleg 40 terméke van, köztük számos olyan, amelyet a laikusok is ismernek így az Androgel vagy a kanabiszból készülő Marinol. A bevételeinek és nyereségének a tetemes részét viszont az USA-ban a legjobb értékesítési számokat hozó gyulladáscsökkentő biológiai készítmény, a Humira adja. Ennek piacára viszont 5 év múlva beléphetnek a bioszimiler gyártók, ami komoly veszélyt jelenthet a vállalat profitjára.Az egyesülés szinergikus hatásaitól is sokat vár az AbbVie vezetése, szerintük ugyanis 2020-ban már 2 milliárd dollár megtakarítására látnak lehetőséget. Emellett a közös cég EPS-e is 10 százalékkal meghaldja majd a két vállalat összegének eredményét. A befektetők a hírt mégsem fogadták örömmel, az első reakciók alapján erősen túlárazottnak tartják a felvásárlási ajánlatot, nem véletlenül esett az AbbVie papírja 10 százalékot, majd a nyitás utáni kereskedésben 15 százalékos veszteséget is mutatott a papír, igaz ez később mérséklődött.

A két nagy gyógyszergyártó az idei évben egyébként sem szerepelt jól, kifejezetten alulteljesítők voltak. Az egyik legfontosabb átfogó tőzsdeindex az S&P 500 mutató 5,3 százalékkal bővült idén. Ehhez képest - a hétfő i árszintet tekintve az Allergan 11,5 százalékkal esett. Ilyen gyengülést nem szenvedett, de az AbbVie is veszített 1,3 százalékot az értékéből.

Beszakadt az AbbVie árfolyama Beszakadt az AbbVie árfolyama


Az Allergan a magyar Richeter Gedeon számára egyébként egy fontos nemzetközi partner. A tengerentúli piacokon rajtuk keresztül forgalmazzák például a nőgyógyászati terméküket az Esmyát, vagy a bipoláris betegség és a skizofrénia kezelésére szolgáló cariprazine-t is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.