4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Újabb infrastrukturális és kereskedelmi fejlesztések lesznek Újlipótvárosban, ahová - bár nem olcsó környék, de - sok budapesti szeretne költözni. 

Egy város vagy kerületrész iránti érdeklődés nyomon kísérése érdekes feladat és hasznos is, hiszen a kapott adatok jól mutatják, hogy mire van igazán igény, illetve mivel kell kiszolgálni ezeket az igényeket. A lakás az egyik ilyen fontos igény, de nem akármilyen, hanem a jó lakás és az ahhoz kapcsolható, könnyen elérhető szolgáltatások. A XIII. kerület nagyobb része ilyen.

Évek óta adatokkal is alátámasztható ez a trend. Most, 2021 tavaszán a XIII. kerület a legkeresettebb, főleg az új lakásokra vágyók nézegetnek itt különféle kisebb környékeket. A nagy ingatlanközvetítő hálózatok egybevágó értékelése szerint a kerület immár megelőzte a korábban sokáig első Újbudát (XI. kerület) és a bronzérmes Zuglót is (XIV. kerület). Utaltak arra is, hogy jól indult az idei év Budapesten, már ami az eladott új lakások számát illeti: a tavalyi első negyedévhez képest a mostani első háromhavi időszakban több mint 60 százalékos emelkedést láttunk. A XIII. kerület továbbra is vezet, az új otthonok mintegy 40 százaléka itt kelt el.

A Dunára néző lakások a legdrágábbak (fotó: Mester Nándor)A Dunára néző lakások a legdrágábbak (fotó: Mester Nándor)

A kerület legértékesebb része a Dunához közeli utcákban és körzetekben van. Ez nem meglepő, hiszen nemzetközi trend, hogy egyre többen szeretnék élvezni a folyó közelségét. A vízhez valamilyen kapcsolattal bíró utcák már évtizedek óta keresettek. És nem csupán a lakások miatt, hanem azért is, mert a kereskedelem sok formája igen élénk arrafelé, ez jó az ott eladni vagy szolgáltatni kívánó cégeknek is. Ilyen partközeli terület a XIII. kerület újlipótvárosi részén is van.

Újlipótvárosban jelenleg mintegy 35 ezeren laknak, már a háború utáni években is felélénkült, azóta is tart ez a lendület, ami nem tört meg a rendszerváltással. A kerületi önkormányzat számos gazdasági és kulturális fejlesztést valósított meg az elmúlt 20-25 évben. Tömbrehabilitációs programot indított és folytatja a Duna parti fejlesztéseket, valamint az úgynevezett Újlipótvárosi Mobilitási Tervet, melynek fontos része a kerékpáros infrastruktúra további fejlesztése.

Megépült a RAM Colosseum, ami a helyiek kedvelt kulturális központja lett és több játszóteret is felújítottak, növelték a zöld felületet, karbantartják a kisebb parkokat. Újlipótváros esetében a jól szervezett tömegközlekedés is előnynek számít. Vonzó a rengeteg kis bolt, színes üzletkínálat is, a kutatások szerint a fiatalok és a női válaszadók esetében ez is hangsúlyosan pozitív elem lehet minden itteni lakásra vonatkoztatva. Ez tehát az a közeg, ahová érdemes új lakóparkokat építeni, a konkrét lakásokon kívül ugyanis a vevők az adott környéket is megveszik, hiszen többnyire hosszú távra választanak lakhelyet maguknak.

Ez a mozgalmas de zöld parkokkal tarkított környék lesz az otthona azoknak, akik a Duna Pearl nevű vegyes használatú tömb lakásaiba költöznek a Pozsonyi úton. Az Újlipótváros fő ütőerének számító útnál már közelednek a végleges magassághoz a 193 lakásos lakópark épületei. Az épület éttermeket, kávézókat és egy 103 szobás szállodát is magában foglal majd a Pozsonyi út és Kárpát utca között.

A beruházó török Polat Group felmérést készíttetett, hogy megtudja, milyen tényezők fontosak a fővárosiak számára, amikor költözésről, lakásvásárlásról gondolkodnak. Az derült ki, hogy

a budapestiek közel 40 százaléka szívesen költözne az Újlipótvárosba, ha módja lenne rá.

Ez az arány a magasabb iskolai végzettség arányában tovább emelkedik. A válaszolók kétharmada számára a városrész különleges atmoszférája a legvonzóbb jellemző az Újlipótvárosban. A felmérésből kiderült, hogy egy elképzelt álomotthon szempontjából a természet közeliség és a zöld felületekhez való közelség a legfontosabb: a válaszadók átlagosan 70 százaléka az álomotthon legfontosabb kritériumának jelölte ezt.

Bár ebben a felmérésben nyilván nem esett szó árakról, de nem hallgathatjuk el, hogy a használt lakások ára arrafelé erősen közelíti az egymillió forintot négyzetméterenként. Különösen a Dunára közvetlenül rálátó lakásoknál találkozhatunk ilyen árakkal. Értelemszerűen az új építésű lakások is elérik ezt a szintet és elhelyezkedéstől, felszereltségtől, tájolástól és a felhasznált anyagoktól függően ennél jóval magasabbak is lehetnek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.