2p

Furcsa héten van túl a forint, összességében azonban így is jelentős emelkedést ért el.

Január 29-én kellemetlen hírre ébredt az, aki a forint árfolyamával kezdte a hetet, hiszen a megelőző pénteki záráshoz képest gyengüléssel indított a magyar fizetőeszköz, és nyolc óra körül 388,19 forintot adtak egy euróért. A helyzet estére csak tovább romlott, és a 390-es szint is veszélyesen közel került, hiszen a forint 389,46-on állt meg záráskor az euróval szemben.

Érdekes hét van a forint mögött. Fotó: Pixabay
Érdekes hét van a forint mögött. Fotó: Pixabay

A pocsék hétkezdés után a fordulat kedden délután kettőkor érkezett, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa összeült, és nagy meglepetésre, a piaci várakozások és Virág Barnabás jegybanki alelnök néhány nappal azelőtti közlése ellenére 75 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az MNB alelnöke sajtótájékoztatóján a váratlan döntést azzal indokolta, hogy ugyan többen 100 bázispontos vágást is elképzelhetőnek tartottak, ám a többség a múlt heti „zajok” (itt az alelnök a forint gyengülésére utalhatott - a szerk.) miatt végül egy kisebb mértékű kamatcsökkentés mellett döntött. A forint mindezt örömmel fogadta, és a meglepetésszerű döntés után rögtön erősödni kezdett, és estére már a reggeli nyitásnál közel 3 forinttal erősebben, 386,56 forinton zárt.

A forinterősödés azonban itt még nem állt meg, és laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár napi piaci elemzésében már arról írt, hogy sikeresen szanálta a jegybank a forintot – a részleteket itt tudja elolvasni.

Élőben frissülő, további árfolyamokért kattintson laptársunk árfolyamfigyelőjére! >>

Végül a 383-384-gyel kezdődő árfolyam tartósnak bizonyult, és pénteki esti forintzárásról szóló cikkünkben is ezt rögzíthettük önöknek. Ami biztos, hogy rendkívül emlékezetesnek bizonyult a forint számára a hét – az más kérdés, hogy valahol rendkívül szomorú, hogy az ezen a szinten kezdődő euróárfolyamot kis túlzással akár ünnepelhetjük is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!