2019. december 17. 05:53

Mindezt annak kapcsán, hogy a november végén megállapított kiadási arányszámokról írt cikkünk után több olvasónk is megkereste lapunkat.

Mikor és hogyan fogunk a vagyonukhoz hozzájutni? Miért nem foglalták le a Hungária egykori cégvezetőinek vagyonát? Mi lesz az eltűnt palagáz-részvényeimmel? Mikor kezdik meg a kártalanítást? Ezeket a kérdéseket tették fel olvasóink azt követően, hogy elsőként beszámoltunk arról, hogy a 2015 márciusában bebukott Hungária Értékpapír Zrt.-vel szembeni valamennyi vitatott igény elbírálására irányuló jogi eljárás befejeződött, így véglegessé váltak a kiadási arányszámok.

Megkeresésünkre a Hungária felszámolását 2015 áprilisa óta végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) felidézte, hogy a 2015 márciusában megindult nyomozást követően a Pest Megyei Főügyészség vádat emelt a Budapest Környéki Törvényszéken az adós féltucat volt vezetője, illetve munkavállalója ellen. A büntetőeljárás a Budapest Környéki Törvényszéken elsőfokon folyamatban van. A nyomozó hatóság indítványára a bíróság előzetesen elrendelte a vádlottak fellelt vagyonának zár alá vételét.

A felszámoló által elvégzett vagyonvizsgálat alapján megállapítható volt, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. nyilvántartása és a bejelentett ügyféligények nem egyeztek. Mivel a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvénynek megfelelő azonnali eszköz kiadására és az elszámolásra nem volt lehetőség, a felszámoló a hiánnyal érintett eszközökből homogén csoportokat képzett. Ez azt jelentette, hogy a PSFN pénzeszközönként (devizanemenként) és pénzügyi eszközönként (értékpapíronként) összesítette a bejelentett követeléseket és azt összevetette a felszámolás kezdő időpontjában rendelkezésre álló pénz- és pénzügyi eszközökkel.

Ezt követően a meglévő eszközöket és a bejelentett követeléseket eszközönként a felszámoló arányosította és tartalékot képzett a vitatott követelésekre. Ezek alapján alakultak ki a homogén csoportképzésben az arányszámok, amelyeket módosított formában a felszámoló a honlapján 2016. április 5-én tett közzé. Ezen arányszámok mértékéig a PSFN minden érintett részére kiadta a kiadható pénzeszközöket és pénzügyi eszközöket.

A felszámoló a Hungária által vezetett nyilvántartással nem egyező követeléseket felterjesztette a felszámolási eljárást lefolytató bíróságra, hogy azokat az bírálja el. Ez valamennyi vitatott követelés esetén 2019 őszéig jogerősen meg is történt. Ez alapján tette közzé a felszámoló a honlapján november 28-án a végleges kiadási arányszámokat, amelyről beszámoltunk.

A felszámoló a 2016. április 5-ei és a 2019. november 28-ai kiadási arányszámok közötti különbözet kiadását megkezdte, és minden érintett részére egyéni elszámoló levél megküldésével egyidejűleg intézkedik a még kiadható vagyon kiadásáról – közölte most lapunkkal a PSFN. Amely a végleges kiadási arányszámok november 28-ai megállapításával egyidejűleg a szükséges adatszolgáltatást teljesítette a Befektető-védelmi Alap részére. Ez alapján hamarosan megkezdődik a még kifizethető kártalanítási összegek kifizetése az ügyfelek részére.

A PSFN szerint a Hungária ügyfelei által az értékpapír-számlákon elhelyezett részvények rendelkezésre álltak és azokat az ügyfelek együttműködése esetén a részükre már ki is adták. Ettől független kérdés, hogy egyes részvények kibocsátói felszámolási eljárás alá kerültek-e, illetve megszűntek-e, amelyre tekintettel egyes részvények elértéktelenedtek, illetve azokat bevonták, de ez nem a Hungária Értékpapír Zrt.-nek felróhatóan történt – hangsúlyozta a felszámoló. Hozzátéve: ebben az esetben az ügyfelek jellemzően nem tartottak igényt az elértéktelenedett részvények kiadására, mivel az csak újabb költséget generált volna a számukra.

Konkrét részvénnyel, így például az olvasóink kérdésében szereplő palapapírokkal kapcsolatosan az értékpapírtitokra tekintettel a PSFN felvilágosítást adni nem tud. Ebben az esetben javasoljuk, hogy az ügyfél a kérdését közvetlenül intézze a Hungária ügyfélszolgálatához intézze – közölték lapunkkal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.