4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Mindezt annak kapcsán, hogy a november végén megállapított kiadási arányszámokról írt cikkünk után több olvasónk is megkereste lapunkat.

Mikor és hogyan fogunk a vagyonukhoz hozzájutni? Miért nem foglalták le a Hungária egykori cégvezetőinek vagyonát? Mi lesz az eltűnt palagáz-részvényeimmel? Mikor kezdik meg a kártalanítást? Ezeket a kérdéseket tették fel olvasóink azt követően, hogy elsőként beszámoltunk arról, hogy a 2015 márciusában bebukott Hungária Értékpapír Zrt.-vel szembeni valamennyi vitatott igény elbírálására irányuló jogi eljárás befejeződött, így véglegessé váltak a kiadási arányszámok.

Megkeresésünkre a Hungária felszámolását 2015 áprilisa óta végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) felidézte, hogy a 2015 márciusában megindult nyomozást követően a Pest Megyei Főügyészség vádat emelt a Budapest Környéki Törvényszéken az adós féltucat volt vezetője, illetve munkavállalója ellen. A büntetőeljárás a Budapest Környéki Törvényszéken elsőfokon folyamatban van. A nyomozó hatóság indítványára a bíróság előzetesen elrendelte a vádlottak fellelt vagyonának zár alá vételét.

A felszámoló által elvégzett vagyonvizsgálat alapján megállapítható volt, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. nyilvántartása és a bejelentett ügyféligények nem egyeztek. Mivel a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvénynek megfelelő azonnali eszköz kiadására és az elszámolásra nem volt lehetőség, a felszámoló a hiánnyal érintett eszközökből homogén csoportokat képzett. Ez azt jelentette, hogy a PSFN pénzeszközönként (devizanemenként) és pénzügyi eszközönként (értékpapíronként) összesítette a bejelentett követeléseket és azt összevetette a felszámolás kezdő időpontjában rendelkezésre álló pénz- és pénzügyi eszközökkel.

Ezt követően a meglévő eszközöket és a bejelentett követeléseket eszközönként a felszámoló arányosította és tartalékot képzett a vitatott követelésekre. Ezek alapján alakultak ki a homogén csoportképzésben az arányszámok, amelyeket módosított formában a felszámoló a honlapján 2016. április 5-én tett közzé. Ezen arányszámok mértékéig a PSFN minden érintett részére kiadta a kiadható pénzeszközöket és pénzügyi eszközöket.

A felszámoló a Hungária által vezetett nyilvántartással nem egyező követeléseket felterjesztette a felszámolási eljárást lefolytató bíróságra, hogy azokat az bírálja el. Ez valamennyi vitatott követelés esetén 2019 őszéig jogerősen meg is történt. Ez alapján tette közzé a felszámoló a honlapján november 28-án a végleges kiadási arányszámokat, amelyről beszámoltunk.

A felszámoló a 2016. április 5-ei és a 2019. november 28-ai kiadási arányszámok közötti különbözet kiadását megkezdte, és minden érintett részére egyéni elszámoló levél megküldésével egyidejűleg intézkedik a még kiadható vagyon kiadásáról – közölte most lapunkkal a PSFN. Amely a végleges kiadási arányszámok november 28-ai megállapításával egyidejűleg a szükséges adatszolgáltatást teljesítette a Befektető-védelmi Alap részére. Ez alapján hamarosan megkezdődik a még kifizethető kártalanítási összegek kifizetése az ügyfelek részére.

A PSFN szerint a Hungária ügyfelei által az értékpapír-számlákon elhelyezett részvények rendelkezésre álltak és azokat az ügyfelek együttműködése esetén a részükre már ki is adták. Ettől független kérdés, hogy egyes részvények kibocsátói felszámolási eljárás alá kerültek-e, illetve megszűntek-e, amelyre tekintettel egyes részvények elértéktelenedtek, illetve azokat bevonták, de ez nem a Hungária Értékpapír Zrt.-nek felróhatóan történt – hangsúlyozta a felszámoló. Hozzátéve: ebben az esetben az ügyfelek jellemzően nem tartottak igényt az elértéktelenedett részvények kiadására, mivel az csak újabb költséget generált volna a számukra.

Konkrét részvénnyel, így például az olvasóink kérdésében szereplő palapapírokkal kapcsolatosan az értékpapírtitokra tekintettel a PSFN felvilágosítást adni nem tud. Ebben az esetben javasoljuk, hogy az ügyfél a kérdését közvetlenül intézze a Hungária ügyfélszolgálatához intézze – közölték lapunkkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.