2019. február 28. 09:50
mfor.hu

Az 1,8 milliárd eurós adózott nyereségét az osztrák bank a jelentős működési eredményével, a változatlan költségszintjével és a kedvező kockázati környezettel magyarázza. S fizetne részvényenként az előző évinél 20 centtel magasabb, 1,40 eurós osztalékot.

„Az 1,8 milliárd eurós, a múlt évit egyharmadával meghaladó éves adózott eredmény nemcsak fennállásunk eddigi legjobb eredménye, hanem méltó szimbóluma is 200 éves évfordulónknak és fenntartható üzleti modellünknek, ami nagymértékben megváltoztatta a régiót, amelyben újra aktívak vagyunk” - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

A részvényeseknek is több osztalékot juttatnának A részvényeseknek is több osztalékot juttatnának

Hozzátéve: „Az a tény is üzleti modellünk megalapozottságára mutat rá, hogy ez az eredmény erős fundamentumokon nyugszik, hiszen  betét- és hitelállományunk egyaránt 7 százalékkal bővült. Tevékenységünk továbbra is az Európai Unió gazdaságilag legdinamikusabb régiójában folyik. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a reálbérek növekedése, és a javuló gazdasági versenyképesség nagyobb kockázatvállalására és több beruházás elindítására ösztönzi a régió vállalkozóit – ez pedig áttételesen új munkahelyeket teremt."

A pozitív hangulat a lakossági üzletágban is tetten érhető, ahol a lakáshitelek és fogyasztási hitelek iránti kereslet továbbra is stabil. A betétállomány folyamatos, erős növekedése Treichl szerint mutatja, hogy az Erste ügyfelei komolyan bíznak az idén 200 éves pénzintézetükben. Ugyanakkor mindez a tőkepiacok kudarcára is rávilágít, hiszen nem tudtak vonzó alternatívát kínálni a hagyományos banki megtakarításokkal szemben. Ami a régióban tevékenykedő vállalatokat érintő kihívásokat illeti,  a múlt év világossá tette, hogy a politikai kockázatok nagyobbak a kereskedelmi kockázatoknál – bár ez a jelenség nem kizárólag Kelet-Közép-Európát jellemzi.

Az Erste üzleti modellje 2018-ban is erősségeire támaszkodott: a folyamatosan pozitív kockázati környezet hozzájárult ahhoz, hogy a nem teljesítő hitelek aránya tovább csökkent, 3,2 százalékra. A nettó kamatbevétel 5,3 százalékkal, a nettó jutalékbevétel pedig 3,1 százalékkal bővült. A majdhogynem változatlan költségszint is hozzájárult a működési eredmény közel 9 százalékos növekedéséhez.

"Elégedettek vagyunka a likviditási pozíciónkkal, ahogy tőkehelyzetünkkel is: az elsődleges alapvető tőkemegfelelési rátánk (CET1) 13,5 százalékon, a teljes tőkemegfelelési rátánk pedig 18,2 százalékon állt. Szeretnénk megosztani részvényeseinkkel a kedvező eredményeket, ezért az igazgatóság az éves közgyűlésen részvényenként 1,40 euróra emelt osztalékra tesz javaslatot" - jelentette be az Erste Csoport első embere.

Az Erste magyarországi leánybankja március 8-án számol be tavalyi eredményeiről.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.