Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Kezdjük a jóval: a finomítás erős teljesítményének köszönhetően a vártnál magasabb lett az idei első negyedévi adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (Ebitda). Az viszont rossz, hogy a készletátértékelési és pénzügyi ráfordításai nagyobb veszteséget okoztak a Molnak, mint arra a piac számított.

A Mol készlethatások kiszűrésével számított, január-március közötti 191,4 milliárd forintos Ebitda-ja 33 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét - derül ki a társaság ma reggel, a Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentéséből. De ami ennél is fontosabb: az összesített Ebitda 15,6 százalékkal lett magasabb az elemzők által vártnál. A pozitív meglepetés a finomítás-kereskedelem üzletág várt feletti teljesítményének köszönhető - mutat rá az Equilor Befektetési Zrt. elemzése -, míg a kutatás-termelés szegmens kissé alulteljesített.

A hazai energetikai multi adózott eredménye viszont a vártnál nagyobb, 48,4 milliárd forintos mínuszt mutatott, amit a forint első negyedévi jelentős gyengülése következtében elszámolt 88,8 milliárd forintos pénzügyi ráfordítás és a készletek 67 milliárd forintra rúgó átértékelése okozott.

Még csak most jöhet a feketelevesMég csak most jöhet a feketeleves

Ami az egyes üzletágakat illeti:

- A kutatás-termelés Ebitda-ja alacsonyabb lett a vártnál, 56,4 milliárd forint, ez éves szinten 29 százalékos csökkenés. Amit egyrészt a világpiaci kőolajár (közülük is a Mol által irányadónak tekintett északi-tengeri Brent) 21, valamint a gázár 30 százalékos csökkenése okozott. Másrészt az, hogy a napi kitermelési mennyiség közel 5 hordóval, 110,6 hordóra mérséklődött.

- A finomítás-kereskedelem készlethatásoktól tisztított Ebitda-ja 91,1 milliárd forintot tett ki, ami 135,8 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedéves értéket, és jóval magasabb lett a piaci konszenzus által várt 73,3 milliárdnál is. A készletek átértékelése 67 milliárdnyit rontott, ami így éves alapon 28,7 százalékkal lett alacsonyabb. Egy év alatt a finomított termékek értékesítése 5 százalékkal csökkent, a finomítói marzsok pedig 6,3 dollárra emelkedtek hordónként a tavalyi első negyedév 3,1 dollárjához képest. A petrolkémiai termékek árrése átlagosan 8 százalékkal volt alacsonyabb éves összehasonlításban.

- A gáz üzletág Ebitda-ja a magasabb értékesítési volumen és az alacsonyabb működési költség hatására éves viszonylatban19 százalékkal, 21,9 milliárd forintra nőtt, ez több mint 3 milliárddal több, mint amennyire a piac számított.

- A fogyasztói szolgáltatások 27 milliárd forintos Ebitda-ja 8,6 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál, ez is valamennyivel megverte a piaci várakozásokat. Ne feledjük: a koronavírus márciusban az akkor még alapvetően nem az otthonaikba visszahúzódó embereket még inkább bespájzolásra késztette a kiskereskedelmi készletekből, ezekből profitáltak a Mol Fresh Cornerei, amelyek egy év alatt 11-gyel, az idei első negyedév végére 888-ra nőttek.

A Mol kilátásait ronthatja, hogy a kutatás-termelésben nehézségei adódtak Pakisztánban, ami miatt a mező kitermelése átmenetileg 50 százalékra csökkent. Áprilisban 70-75 százalékos kihasználtság mellett működtek a cég finomítói, ez májustól a korlátozó intézkedések feloldásával párhuzamosan növekedhet. Ugyanakkor e hónaptól a 9 dollár feletti finomítói marzsok jelentős visszaesése várható.

A cég benzinkutjainak üzemanyagforgalma 35-40 százalékkal csökkent áprilisban, mely hónapban már ennél is nagyobb visszaesés következett be a Fresh Cornerek forgalmában, igaz, az elmúlt napokban már fokozatos javulás volt megfigyelhető.

Az idei évre továbbra sem fogalmazott meg eredményvárakozást a vezetőség, az osztalék kifizetésének újratárgyalására pedig a külső környezet stabilizálódását követően kerülhet sor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.