<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Kezdjük a jóval: a finomítás erős teljesítményének köszönhetően a vártnál magasabb lett az idei első negyedévi adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (Ebitda). Az viszont rossz, hogy a készletátértékelési és pénzügyi ráfordításai nagyobb veszteséget okoztak a Molnak, mint arra a piac számított.

A Mol készlethatások kiszűrésével számított, január-március közötti 191,4 milliárd forintos Ebitda-ja 33 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét - derül ki a társaság ma reggel, a Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentéséből. De ami ennél is fontosabb: az összesített Ebitda 15,6 százalékkal lett magasabb az elemzők által vártnál. A pozitív meglepetés a finomítás-kereskedelem üzletág várt feletti teljesítményének köszönhető - mutat rá az Equilor Befektetési Zrt. elemzése -, míg a kutatás-termelés szegmens kissé alulteljesített.

A hazai energetikai multi adózott eredménye viszont a vártnál nagyobb, 48,4 milliárd forintos mínuszt mutatott, amit a forint első negyedévi jelentős gyengülése következtében elszámolt 88,8 milliárd forintos pénzügyi ráfordítás és a készletek 67 milliárd forintra rúgó átértékelése okozott.

Még csak most jöhet a feketelevesMég csak most jöhet a feketeleves

Ami az egyes üzletágakat illeti:

- A kutatás-termelés Ebitda-ja alacsonyabb lett a vártnál, 56,4 milliárd forint, ez éves szinten 29 százalékos csökkenés. Amit egyrészt a világpiaci kőolajár (közülük is a Mol által irányadónak tekintett északi-tengeri Brent) 21, valamint a gázár 30 százalékos csökkenése okozott. Másrészt az, hogy a napi kitermelési mennyiség közel 5 hordóval, 110,6 hordóra mérséklődött.

- A finomítás-kereskedelem készlethatásoktól tisztított Ebitda-ja 91,1 milliárd forintot tett ki, ami 135,8 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedéves értéket, és jóval magasabb lett a piaci konszenzus által várt 73,3 milliárdnál is. A készletek átértékelése 67 milliárdnyit rontott, ami így éves alapon 28,7 százalékkal lett alacsonyabb. Egy év alatt a finomított termékek értékesítése 5 százalékkal csökkent, a finomítói marzsok pedig 6,3 dollárra emelkedtek hordónként a tavalyi első negyedév 3,1 dollárjához képest. A petrolkémiai termékek árrése átlagosan 8 százalékkal volt alacsonyabb éves összehasonlításban.

- A gáz üzletág Ebitda-ja a magasabb értékesítési volumen és az alacsonyabb működési költség hatására éves viszonylatban19 százalékkal, 21,9 milliárd forintra nőtt, ez több mint 3 milliárddal több, mint amennyire a piac számított.

- A fogyasztói szolgáltatások 27 milliárd forintos Ebitda-ja 8,6 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál, ez is valamennyivel megverte a piaci várakozásokat. Ne feledjük: a koronavírus márciusban az akkor még alapvetően nem az otthonaikba visszahúzódó embereket még inkább bespájzolásra késztette a kiskereskedelmi készletekből, ezekből profitáltak a Mol Fresh Cornerei, amelyek egy év alatt 11-gyel, az idei első negyedév végére 888-ra nőttek.

A Mol kilátásait ronthatja, hogy a kutatás-termelésben nehézségei adódtak Pakisztánban, ami miatt a mező kitermelése átmenetileg 50 százalékra csökkent. Áprilisban 70-75 százalékos kihasználtság mellett működtek a cég finomítói, ez májustól a korlátozó intézkedések feloldásával párhuzamosan növekedhet. Ugyanakkor e hónaptól a 9 dollár feletti finomítói marzsok jelentős visszaesése várható.

A cég benzinkutjainak üzemanyagforgalma 35-40 százalékkal csökkent áprilisban, mely hónapban már ennél is nagyobb visszaesés következett be a Fresh Cornerek forgalmában, igaz, az elmúlt napokban már fokozatos javulás volt megfigyelhető.

Az idei évre továbbra sem fogalmazott meg eredményvárakozást a vezetőség, az osztalék kifizetésének újratárgyalására pedig a külső környezet stabilizálódását követően kerülhet sor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.