2019. június 26. 15:19
mfor.hu

A Bank360 egy olyan rendszerszintű problémát talált, amely akár hetekkel is késleltetheti a babaváró hitel július 1-jei indulását. 

A gondot a TB jogviszony igazolásához szükséges dokumentumok beszerzése okozza, az igénylők számára még az is tisztázatlan kérdés, hogy hol és milyen módon tudják beszerezni a szükséges dokumentumot - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

 

Nem lehet megfelelő TB igazolást kapni időben

Azt a kezdetektől tudjuk, hogy a babaváró hitel igényléséhez legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell, hogy az igénylés pillanatában rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Az ehhez szükséges igazoló dokumentumot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár) tájékoztatása szerint nem a NEAK, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok állítják ki.

A NEAK honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg:

“A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felhívja minden érdeklődő figyelmét, hogy a médiában megjelent tájékoztatásokkal ellentétben a babaváró hitelhez szükséges jogviszony igazolást nem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki a vonatkozó jogszabály, 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 5. § (5) bekezdés d) pontja alapján.”

A tájékoztatás szerint Budapesten a 13. kerületben a Teve utca 1., valamint a 11. kerületben a Budafoki út 59. szám alatti kormányhivatalokban állítják ki a babaváró hitelhez szükséges igazolást. Szintén lehetőségünk van bármely kormányhivatalban igényelni, de az további egy nappal hosszabbítja meg az eljárást, mivel a kormányhivataloknak továbbítaniuk kell az igénylést a járási hivatalok felé. Az igazolás kizárólag július 1. után igényelhető, kiállítása a postázási időt nem számolva maximum 8 napot vesz igénybe. Előzetes időpontfoglalásra nincs lehetőség.

Az igénylő dönthet úgy, hogy TB igazolás nélkül bemegy a bankba, és elindítja a hitel igénylését. A Bank360 megkeresésére azonban már több bank jelezte, hogy nem fogják befogadni az ügyfelek igénylését a TB jogviszony igazolás nélkül még akkor sem, ha egyébként minden más babaváró hitel feltételnekmegfelelnek, mivel az igazolás nélkül nem tudják garantálni a rendeletben rögzített 10 napos elbírálási határidőt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy július első hetében az ügyfelek nem fognak tudni babaváró hiteligénylést leadni, és az első folyósítások sem fognak megtörténni július 20. előtt (TB igazolás 8 nap, postázás, 10 napos hitelbírálat), mivel ezen időpont előtt nem fognak rendelkezni a szükséges TB jogviszony igazolással.

Ez újabb gondot jelent a július 20. előtt gyermeket váró párok számára. Így még fontosabbá válik a kidolgozás alatt lévő rendeletmódosítás, amely a július 1-20. között gyermeket váró párok számára jelentene megoldást.

Az is problémát okozhat az igénylő pároknak, ha a járási hivatal az esetleges túlterheltség miatt a 44/2019 korm. rendelet 5. paragrafus 7 bekezdésére hivatkozik. Ez alapján az ügyfél kérésére a hitelintézet is kikérheti a TB jogviszonyra vonatkozó igazolást.

A Bank360-hoz beérkező olvasói levél alapján a bankok folyamatai jelenleg nem támogatják ezt a megoldást.

A kiállított TB igazolás 30 napig érvényes. Ezért fontos, hogy az igénylést az igazolás kézhezvétele után mihamarabb tegyük meg, mert ha esetleg valamelyik bank elutasítja a kérelmet, legyen idő beadni másik hitelintézethez is.

Hol kaphatunk hitelt? Ez a kalkulátor megmondja

A babaváró hitel törlesztési feltételeit, mint például a kamatmentességet és a visszafizetést az erre vonatkozó rendelet rögzíti. Szintén a rendelet határoz arról, hogy a bankok nem számolhatnak fel díjat a hitelbírálatért és a folyósításért. Ebből következik, hogy a hitel mindenkinek ugyanannyiba kerül, banktól függetlenül - legalábbis addig, amíg a hitel kamatmentes marad.

Amiben viszont nagy eltérések lehetnek, az a hitelbírálat, ami a rendelet alapján a bankok saját hatáskörébe tartozik.

A bankoknál eltérő

  • az alsó és a felső korhatár,
  • az elvárt minimum nettó jövedelem,
  • az induló kedvezmények,
  • a jövedelem-terhelhetőség számítása,
  • legkisebb igényelhető hitelösszeg,
  • és a minimum futamidő is.

Ezek alapján kalkulál a Bank360 új, hiteles banki adatokkal számoló babaváró hitelkalkulátora. Az érdeklődők így néhány kattintással megállapíthatják, hogy jövedelmünk melyik banknál lesz elég és tudnak sikerrel igényelni, amennyiben jogosultak a babaváró hitelre (a jogosultság szintén ellenőrizhető a Bank360 oldalán).

Hiteles, gyors, ingyenes és csak 4 adat kell

Az érdeklődőknek 4 adatot kell megadniuk ahhoz, hogy kiderüljön, mely bankoknál igényelhetnek sikerrel:

  • a felvenni kívánt hitelösszeg,
  • a vállalt futamidő,
  • a havi nettó jövedelem nagysága,
  • a gyermekek tervezett születési dátuma.

Az összehasonlításból megismerhetik az induló törlesztőrészletet, a kölcsön THM-ét és a teljes visszafizetendő összeget, amennyiben minden a terv szerint alakul. Láthatják az életkori és jövedelmi elvárásokat, illetve egy előtörlesztési táblázatot is, ahol hónapról hónapra lebontva látható, hogy mikor mennyit kell fizetni. A listából a bankonkénti aktuális kedvezmények is megismerhetők.

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bankot választjuk!

A kalkulációkból látszik, hogy míg az egyik banknál elegendő lehet kicsit kevesebb, mint 100 ezer forintos jövedelem a 10 millió forinthoz, addig más pénzintézetnél 150 ezer - 200 ezer forint igazolt havi nettót várnak el.

A kalkulátor annak segíthet, aki bizonytalan abban, hogy mely bankok fogadják el a fizetését a babaváró hitelhez és biztosra szeretnének menni a jövedelmi elvárások tekintetében.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.