<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
		


		
		

Kétarcú a koronavírus: míg iparágak sorát megakasztja, vagy egyenesen be is dönti, addig más területeket az égbe emel. A jelen krízis óriási nyertesei például azok a K+F vállalatok, amelyek példátlanul nagy lökést kaptak attól, hogy a felfordult világ teljesen új szokásokat és szabályokat kényszerített ránk.

A területek között, amelyek hirtelen egy kifényesedett jövő előtt találták magukat, vannak olyanok, amelyek sikerénél a „hát még jó!” az általános reakció, azonban olyan is akad, amelynek a diadalmenete talán nem ennyire elvárt és egyértelmű. A Piac & Profit magazin novemberi duplaszámában sorra vette a legjelentősebb és legérdekesebb Covid-nyertes szakosztályokat, például a robotikát, a telemedicinát vagy a húsmentes hús készítésére specializálódott gyártókat.

Eljött a húsmententes húsok ideje (forrás: depositphotos)Eljött a húsmententes húsok ideje (forrás: depositphotos)

A pandémia kezdete óta az ipari robotok értékesítése elképesztő számokat produkál, és még közel sincs a csúcson. A nemzetközi piaci elemzésekben vezető ResearchAndMarkets.com szerint a szolgálati robotok globális piaca a tavalyi 14,39 milliárd dolláros értékről 63,8 milliárdra bővül 2025-re, az International Federation of Robotics (IFR) becslése szerint idén pedig világszerte 38 százalékkal fog növekedni a szolgálatba állított ipari robotok mennyisége. A növekedési dinamika a következő két évben is kitart a szervezet jóslata alapján.

Hasonlóan robbanásszerű a növekedés a telemedicina területén: a McKinsey konzultációs cég felmérése szerint a digitális megoldások átvétele, meghonosítása a pandémia előtti időszakhoz képest most huszonötszörös sebességgel történik. A Global Market Insights áprilisi előrejelzése szerint a telemedicina  2019-es, 45 milliárd dolláros értéke 2026-ra 175,5 milliárd dollárosra fog hízni.

És hogy jön a sorba a laborhús? Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete júliusi jelentése szerint – többek között a koronavírus miatt – idén a világ egy főre jutó húsfogyasztása kilenc éve nem látott mélységbe fog zuhanni. Mindeközben a nyugati féltekén hatalmasat ugrott a kereslet a hagyományos hús növényi alapú cserejátékosára. A Nielsen adatai szerint az amerikai élelmiszerboltok laborhúsforgalma május elejéig, mindössze kilenc hét leforgása alatt 264 százalékkal nőtt. Az iparág egyik vezető gyártójának, az Impossible Foodsnak a bolti jelenléte például júliusban már tizennyolcszor akkora volt, mint márciusban, és várakozásaik szerint a növekedésnek messze nincs vége: év végére ötvenszerese lesz a márciusinak. Ha kíváncsi arra, hogy mi a laborhúsgyártás óriási előnye a hagyományos húsiparral szemben, olvassa el a Piac & Profit legfrissebb számában, amely további érdekességeket is ismertet a hirtelen felgyorsult innovációkról.

 A lap írásából megtudhatja például, hogy melyik területen dübörög az automatizálás, és vajon a korábbi aggodalmak – miszerint a robotika nem elég fejlett ahhoz, hogy a gépek hatékonyan felismerjék és szortírozzák a tárgyakat – beigazolódtak-e a raktárakban. Arról is szólunk, hogy az eddigi tapasztalatok szerint lesz-e az embereknek munkájuk, ha robotokkal is helyettesíthetőek. Példákon keresztül mutatjuk be kire lesz szükség és kire nem.  

A cikk kitér arra is, milyen további változások, fejlesztési lehetőségek előtt tárja szélesre a kaput az okosorvoslás, az, hogy az enyhébb panaszokat tapasztaló pácienseknek nem kell összezsúfolódva várniuk, míg sorra kerülnek a doktornál. De vajon minden panaszra jó a teledoktor?  Erre a kérdésre is választ kaphat a magazinban.

Persze a COVID-innovációk kapcsán sokakban felmerül az is, mi lesz, ha elkészül a vakcina. Jön a nagy hátraarc? Erről is olvashat a Piac & Profit legfrissebb számában. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő a digitális kiadványra ITT.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.