2019. december 3. 05:37

Mintegy 2,5 millió forintos társaságiadó-tartozást görget ugyanis maga előtt szeptember elejétől az Est Media Vagyonkezelő Nyrt., amelyet legkésőbb azon ügylet lezárását követően rendez, amelynek keretében a Delta Systems bújik a tőzsdei társaság bőrébe.

A múltban már többször előfordult, hogy az Est Mediának társasági adó (tao)-tartozása keletkezett, azokat azonban eddig rendre rendezte, ha nem a később befolyó bevételekből, akkor hitelből – reagáltak lapunk érdeklődésére a társaságnál a NAV honlapján és a cégiratokban egyaránt fellelhető információra. Az Est Media gyakorlatilag kiürült társaság, érdemi tevékenységet 2016 végétől nem végez. A tao-adóssága szempontjából a helyzet most annyiban speciális, hogy a cég éppen egy jelentős átalakulás előtt áll, s logikusnak tűnik, hogy csak annak lezárulta után, amikor forrás jut, egyenlíti ki a tartozását.

NER-es háziverseny? NER-es háziverseny?

A szóban forgó jelentős változás – mint arról az Mfor.hu is beszámolt – keretében Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja, a Delta Systems Kft. éleszti fel az egy ideje alvó cégnek számító Est Mediat. Méghozzá oly módon, hogy a kft-t is magában foglaló Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. 26,25 milliárd forintot nem pénzbeli hozzájárulásként az Est Media rendelkezésére bocsát. Az apport ellenértékeként az Est Media alaptőke-emelés keretében 125 millió darab, 210 forint kibocsátási értékű, „A” sorozatú törzsrészvényt bocsát ki, amelyet a Deltagroup Holding Zrt. jegyez le.

Az ebből befolyó pénzt 2,35 milliárddal megfejelve veszi meg – összesen tehát 28,6 milliárdért – az Est Media a Delta Systems Kft-t, a július végén aláírt, kötelező érvényű megállapodás szerint legkésőbb 2019. december 20-áig. A 2,35 milliárdról az Est Media kölcsönszerződést kötött részvényesével, a GlobTerm Kft.-vel, amelyben az utóbbi kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt az összeget határidőben az Est Media rendelkezésére bocsátja. E részvényesi kölcsön hosszú lejáratú, visszafizetésének határideje 2024. december 31., kamata évi 3 százalék. A GlobTerm Kft. a szerződésben vállalta továbbá azt is, hogy amennyiben a kölcsönnyújtási kötelezettségét nem teljesítené határidőben, úgy 500 millió forint meghiúsulási kötbért fizet az Est Mediának.

A Delta-tranzakcióra az Est Media rendkívüli közgyűlés október 1-jén adta áldását. Emellett arra is, hogy a cég neve majd Delta Technologies Nyrt.-re változik, székhelye pedig átkerül a Delta Csoport budapesti irodájába. Egyúttal hat új igazgatósági (it) tagot is választottak.  

Az it új elnöke, Papp István nagy név a szakmában, ő volt a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. Az it-tagok közül Szlankó János az ismertebb, az alapítója volt a KFKI Rendszerintegrációs Zrt.-nek, amely a rendszerváltást követően az ország legnagyobb rendszerintegrátora volt, s az ő jogutódja lett a T-Systems Magyarország Zrt. Hetényi László 1979-1988 között a Belügyminisztérium hivatásos tisztjeként tevékenykedett. Márpedig az informatikában a jó rendőrségi kapcsolatok azért kiemelten fontosak, mert a különböző belügyi nyilvántartások, gépkocsival, iratokkal, vagy idegenrendészettel kapcsolatos adatbázisok olyan hatalmas rendszerek, amelyekhez szállítani jelentős forgalommal és presztízzsel bír – emelte ki az Index.hu korábbi cikke.

A hivatalos cégiratok szerint az Est Media alaptőkéje már augusztus 1-jén 121,8 milliárd forinttal, 201,24 milliárdra emelkedett.

November közepén írt arról a HVG, hogy fiktívnek tartott számlák miatt, költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a NAV a Delta Systems Kft. ügyletei miatt, és 1,3 milliárd forintot zárolt a cég vagyonából, amire az Est Media-részvények árfolyama nagyot zuhant. Az Est Media ezt követően kiadott közleményében azt írta, a Delta Systems Kft. megítélése szerint a folyamatban lévő vizsgálat reményeik szerint csak átmenetileg befolyásolja a cég működését, így a tranzakció zárását nem. Az eljárással érintett támogatási szerződésen alapuló kapacitásbővítési projekt megvalósulását a Pénzügyminisztérium és az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) megvizsgálta és azt lezárásra javasolta. Egyúttal haladéktalanul megteszik a jogi lépéseket a NAV-vizsgálattal kapcsolatban. Ugyanakkor az Est Media azt is egyértelművé tette, hogy a Delta Systems Kft.-vel kötött szerződése az ilyen és ehhez hasonló helyzetek esetére ad kellő védelmet jelent a számára.

Volt részvényes az Est Mediaban az idén januárban elhunyt Andy Vajna, amelynek egyik cége, az AV Investments közvetve, a Park Teniszklub egyik leányvállalatának, a Dynamopestnek a megvásárlásán keresztül jutott 5,2 százalékos részesedéshez. Nemrég pedig a hvg.hu számolt be arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat is rendelkezik Est Media-részvényekkel, amelyeket a cég ellen 2017-ben indult csődeljárás lezárultával kapott a hitelezői követeléséért. Ez eredetileg közel 66 millió volt, de azt a bíróság által jóváhagyott kényszercsődegyezség mindössze 1,6 millióra faragta.

Ám a jövőre nézve mégis csak két új nagybefektető megjelenése tekinthető nagyobb jelentőségűnek. Az Est Media november 20-án tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy Barna Zsolt és Antal Kadosa Adorján 6,5-6,5 százalékos részesedést szerzett, amelyet aztán alig nyolc nappal később további 3,5-3,5 százalékkal, 10-10 százalékra növeltek. Hogy mennyiért, arról nem szólt a fáma, s az árra a tőzsdei árfolyamból sem lehet következtetni, lévén, hogy az ügylet a parketten kívül köttetett. Azt azonban a két új tulajdonos nem rejtette véka alá, hogy összehangoltan járnak el, emiatt a befolyásuk együtt kezelendő, ami tehát ezek szerint már 20 százalék. Jelenleg kizárólag ők rendelkeznek az Est Mediában 5 százalék feletti – azaz bejelentésköteles – tulajdoni hányaddal.

Mindkettejük személye felettébb érdekes. Barna Zsolt az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A Bükkös-Projekt 2016 Kft.-ben tulajdonosként 2016 júniusában Paár Attilát és Pápai Csabát váltotta. Az Est Media-sztori szempontjából Paár személye az érdekesebb. Ő ugyanis Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt az üzlettársa. WHB Befektetési Kft. nevű cége vette meg Tiborcz Elios Zrt.-beli részesedését. A WHB a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolóját építheti, amelynek alapkövét a szexvideós botránya miatt újraválasztását követően lemondani kényszerült Borkai Zsolt Paárral együtt tette le idén júniusban. S a Napi.hu írása szerint a Paár résztulajdonában lévő Fodor Építőipari Kft. az Euro Generál Zrt.-vel közösen nyert jogot közbeszerzésen arra, hogy közel 1,6 milliárd forintból bővíthetik a győri állatkertet. Utóbbi cégnek a Mészáros Lőrinc cégbirodalmi központja, az Opus Global Nyrt. is a gazdája.

De Barnának van más kapcsolódása is Mészároshoz. 2017 februárjától az igazgatósági tagja a TV2 Média Csoport Zrt.-nek, amelynek tulajdonosa Andy Vajna halálát követően, idén augusztusban a Magyar Broadcasting Co. Zrt.-t kivásárolva közvetve – a BusinessHelp Szervező, Tervező és Tanácsadó Kft. gazdájaként – a Mészáros jó barátja, Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója által tulajdonolt Abraham Goldman Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. lett.

Barna egy napon került a TV2 igazgatóságába Antal Kadosa Adorjánnal, aki azonban 2018 októberében távozott a testületből. Antal Kadosa Mészáros fontos bizalmi emberének számít, például az Opus Global felügyelőbizottságában 2017 májusától csaknem egy éven át szerepelt, emellett a számos közbeszerzésen kormánypárti vállalkozókat győzelemhez segítő Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. tulajdonosa, s övé az ugyancsak e terepen sikereket felmutató Provital Fejlesztési Tanácsadó Szolgáltató Zrt. több mint 50 százaléka.

S hogy miért jelenhetett meg Barna és Antal Kadosa az Est Mediaban közvetlenül a Delta Systems-tranzakció zárása előtt? Informatikai körökben biztosra veszik, hogy Mészáros Lőrinc és az utóbbi cégbirodalmától a 4iG-t függetlenítő Jászai Gellért között megromlott viszony vitte oda őket. Ami akár azt is jelentheti, hogy NER-es háziverseny alakulhat ki a hazai informatikai piacon. Ám forrásaink szerint nagyobb esélye van annak, hogy míg a közbeszerzések az azokon eddig is taroló 4iG felségterületei maradnak, addig az Est Media bőrébe bújó Delta alapvetően piaci babérokra tör, s mindenekelőtt a közép- és kelet-európai régióban terjeszkedne – ahogy azt már a deal július végi bejelentését követően ki is hangsúlyozták.

A Delta Csoport a 2018. július 1-jétől 2019. június 30-áig tartott pénzügyi évét 31,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 850 milliós adózás utáni nyereséggel zárta – derül ki a társaság hétfőn kiadott közleményéből. Ugyanebben az időszakban a december 20-án az Est Media tulajdonába kerülő Delta Systems Kft. 15,6 milliárd forintos forgalmat ért el, adózás utáni nyeresége pedig 695 millió lett.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.