<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A Delta Systems Kft. ugyanis alapvetően nem idehaza, hanem a közép- és kelet-európai régióban kíván terjeszkedni – derül ki a cég megvásárlását múlt héten bejelentett Est Media tegnapi tőzsdezárást követően megjelent tájékoztatójából. Ennek lényegét foglaltuk össze az alábbiakban.

Az elmúlt negyed évszázadban a Delta egy kis szolgáltató társaságból Magyarország vezető rendszerintegrátorává vált, célkitűzései azonban változatlanok maradtak: legfontosabb az ügyfélelégedettség, amely a Delta számára nemcsak bizalmat jelent, hanem ösztönzést is az innovációra és a folyamatos megújulásra – olvasható az Est Media közzétételéből. A cég 30 éves működése során mindvégig törekedett az ügyfelek legmagasabb szintű kiszolgálására, a termék- és szolgáltatásportfólió folyamatos bővítésére. 

Ambíciózus regionális tervekAmbíciózus regionális tervek

2015-ben megalakult a Deltagroup Holding Zrt., amely később a Delta Csoport holdingcégévé vált. Így megszerezte a Delta Informatika Zrt. tulajdonrészét, illetve a Delta Systems Kft. és a Delta Services Kft. 100 százalékos tulajdonjogát. A társaság 2016-ban tovább bővült, akkor vásárolta fel a New Line Kft.-t és a KLER 2003 Kft.-t. A Delta Csoport ma Magyarország egyik vezető informatikai cége, több mint 260 szakképzett munkavállalóval és több ezer ügyfélszerződéssel, valamint 30 milliárd forintot meghaladó éves árbevétellel – állítja az Est Media közleménye.

Kuriózumok

A Delta Systems Kft. jelenleg elsősorban mérnöki szolgáltatásokkal (architektúra tervezés), vezetékes és vezeték nélküli megoldásokkal (felhőszolgáltatások/VR-megoldások, infrastruktúra-fejlesztések), üzemeltetéssel (outsourcing és távfelügyelet), irodatechnikával, valamint call center szolgáltatásokkal és ügyfélszolgálattal foglalkozik. Ezeken belül az elmúlt 5-8 évben mindig voltak fókuszba helyezett innovációs területek a Delta Csoport életében, mint például a smart city megoldások vagy éppen a közlekedési informatika. 

E területeken a Delta már kidolgozott megoldásokkal rendelkezik, amelyek állítása szerint a közlekedési informatika területén Szegeden és Tatabányán már bizonyítottak. Ehhez még azt teszik hozzá, hogy vannak olyan hagyományos értékei is a vállalatcsoportnak, amelyek kuriózumnak számítanak a hazai és régiós piacokon. Például a Delta Csoport országos szervizhálózata, ami szerintük kedvező hatással van a kiszámítható, rendszeres bevételekre. 

Az Ipar 4.0-ra alapoznak

Céljuk a nemzetközi piacokon való megjelenés, amelyet az ipari digitalizációra, az úgynevezett Ipar 4.0-ra építenek. Ez ugyanis megítélésük szerint a következő évek meghatározó piaci trendje lesz. A Közép- és Kelet-Európában működő nemzetközi vállalatok gyáraiban általában alacsony a helyi beszállítói arány nemzetközi összevetésben. A megkérdezett cégek ennek okát a regionális kis- és középvállalatok alacsony szintű felkészültségében és az ebből adódó versenyképességi, termelékenységi lemaradásában látják. Ennek következtében a Delta szerint már 2019-ben akár 10-15 milliárd euró nagyságrendben jelenhet meg fejlesztési forrás a régió országaiban Ipar 4.0 típusú fejlesztések és okosgyárak kialakításának támogatására. 

Úgy ítélik meg, hogy a következő 5-10 évben óriási igény jelentkezik az ipari tevékenységet végző vállalatok korszerűsítésére. Elsődleges ügyfeleinek a Delta azokat a hazai és nemzetközi, úgynevezett Tier 2, 3, 4 szintű beszállítókat, közép- és nagyvállalatokat szeretnék megnyerni, amelyek számára kritikus kérdés, hogy megfelelhessenek legnagyobb megrendelőik, a nemzetközi nagyvállalatok megújuló igényeinek és előírásainak. E cégek fennmaradását is az határozza meg, hogy hogyan lesznek képesek alkalmazkodni az új Ipar 4.0 trendekhez – vélik. 

Kecsegtető üzleti lehetőségek

A Delta arra számít, hogy az Ipar 4.0 megoldások hasonlóan gyors ütemben terjedhetnek, mint a felhőalapú technológiák az elmúlt 3-4 évben. Ez azt jelenti, hogy új lehetőség nyílik korszerű ipari megoldások, üzleti modellek kialakítására és új piaci szegmensek kiszolgálására. Az ezzel kapcsolatos piaci lehetőségeket jelzi, hogy az „Industry 4.0 Technologies Market (ipari robotok, 3D-s nyomtatás, mesterséges intelligencia, adatbányászati megoldások, adatbiztonság, felhő alapú számítástechnika, rendszerintegráció, ipari érzékelők, szimuláció, VR, AR) - 2018-2023” jelentés szerint a globális Ipar 4.0 piac 2023-ig elérheti a 215 milliárd dollárt, s a globális Ipar 4.0 beruházások több mint egyharmadát (140 milliárd dollárt) a következő, csaknem négy és fél évben Európában hajtják végre, ezek nagyjából egyötödét a közép- és kelet-európai régióban. 

Az európai Ipar 4.0 piac mérete várhatóan 2023-ra eléri a 150 milliárd eurót és ez lesz a legnagyobb dolgok internete (angolul: Internet of Things - IoT) piac a világon, amely várhatóan 20-25 százalékos ütemben bővül majd évente. 

A régió országaiban jelentős ipari termelés zajlik az autóipar, gépipar és elektronika területein. A Delta által megcélzott országok gazdasági növekedése jelentős mértékben függ a nemzetközi gyártó cégek beszállítóiként működő, közepes méretű iparvállalatok eredményétől. A három említett iparágban működő, a Delta Systems elsődleges célcsoportját jelentő cégek száma országonként: 

Magyarország

 710 

Csehország

 830 

Szlovákia 

 420 

Lengyelország

 1150 

Románia 

 800 

Szerbia 

 330 

Összesen 

 4240 

Megfelelő menedzsment, termékportfolió és finanszírozás esetén a Delta szerint reális cél lehet a fenti piacokon 5 százalékos részesedés elérése. Ez regionálisan nagyjából 200-220 új ügyfél megszerzését jelenti 3-5 év alatt. 

Új stratégia 

A Delta Systems e piaci változásokra, új lehetőségekre reagál és átalakul. Regionális céget építünk, amely elsősorban a V4 országok, valamint Románia és Szerbia kiszolgálására összpontosít, ezen országokban helyi képviselettel rendelkezik és az ipari digitalizációs folyamat meghatározó szereplőjévé válik 3-5 éven belül – hangsúlyozzák.

Növekedési stratégiájuk 3 pilléren nyugszik: akvizíciók, termékfejlesztés és kompetenciák átalakítása / fejlesztése. A beszállítói lánc különböző részein elhelyezkedő, közepes méretű, 20-250 millió euró éves árbevételi szinten működő vállalkozások kiszolgálása a révén a Delta jelenlegi árbevételét öt éven belül csaknem megháromszorozná, míg az adó- és kamatfizetés előtti (ebit) eredményüket közel a tízszeresére növelnék. 

A Delta Systems Kft. árbevétel- és eredménytervei (milliárd forintban)

 

2019

2020

2021

2022

2023

Árbevétel

19 

22 

31 

44 

58 

Adó- és kamatfizetés előtti (ebit) eredmény

1,33

2,64

5,58

8,8

12,76

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.