<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A ma aláírt kötelező erejű, végleges üzletrész adásvételi szerződés alapján a Budapesti Értéktőzsdén forgó társaság 28,6 milliárd forintért megvásárolja Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja, a Delta Csoport érdekeltségét,  a Delta Systems Kft.-t.

A tranzakció keretében a Delta Systems Kft. 100 százalékban az Est Media Nyrt. tulajdonába kerül, a Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. pedig az Est Media főrészvényesévé válik – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatásból. A Delta Systems Kft. vételára 28,6 milliárd forint, amelyből 2,35 milliárd forint pénzben teljesít az Est Media, legkésőbb 2019. december 20-áig. A fennmaradó 26,25 milliárd forintot pedig akként, hogy az arra vonatkozó követelését a Deltagroup Holding Zrt. nem pénzbeli hozzájárulásként az Est Media rendelkezésére bocsátja.

Az év végéig kell kifizetni a vételárat (A kép illusztráció)Az év végéig kell kifizetni a vételárat (A kép illusztráció)

Az apport ellenértékeként az Est Media alaptőke-emelés keretében 125 millió darab, 210 forint kibocsátási értékű, „A” sorozatú törzsrészvényt bocsát ki, amelyet a Deltagroup Holding Zrt. jegyez le. A tranzakció zárásával az Est Media jelenlegi, háromfős igazgatósága kiegészül majd a Deltagroup Holding Zrt. által jelölt három új taggal. Az új igazgatóság feladatát fogja képezni a már kidolgozás alatt álló cégcsoport-stratégia megvalósítása.

A Delta Systems Kft. a több mint 30 éves múltra visszatekintő, hazai tulajdonú Delta Csoport tagja, amely Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja. Árbevétele a 2018. július 1. és 2019. június 30. közötti üzleti évben várhatóan 31,3 milliárd forintot tesz ki, ebből a Delta Systems Kft. árbevétele mintegy 16 milliárd forint. A Delta Systems Kft. komplett infrastruktúra megoldásokra (például architektúra-tervezésre, hálózati megoldásokra, hardver elemekre, alkalmazás integrációra, infrastruktúra menedzsmentre) fókuszál.

A tranzakcióval egyidejűleg új növekedési stratégia kidolgozását is megkezdte a vállalat, amellyel a régióban 3-5 éven belül az ipari digitalizációs folyamat meghatározó szereplőjévé kíván válni. A befektetők részére a közeljövőben bemutatandó vállalati stratégia saját termékfejlesztésre és akvizíciókra is épít.

A tranzakció zárásához több feltétel megvalósulása szükséges 2019. december 20-áig. Amennyiben e zárási feltételek nem teljesülnek maradéktalanul, úgy a felek az ügylettől jogosultak elállni. Mindenesetre az Est Media közgyűlése a tranzakciót és az igazgatóság tagjait érintő személyi változásokat, illetőleg az ezekhez kapcsolódó alapszabály-módosítást a fenti feltételek mellett már jóváhagyta, továbbá az igazgatóság elhatározta a zártkörű alaptőke-emelést. A tranzakcióhoz a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása rendelkezésre áll. Az Est Media 2019. május 22-én elhatározott tőkeemelését a cégbíróság bejegyezte, továbbá az annak során kibocsátandó új törzsrészvényeket megkeletkeztették.

A pénzben teljesítendő 2,35 milliárd forintos vételárról az Est Media a mai napon kölcsönszerződést kötött részvényesével, a GlobTerm Kft.-vel, amelyben utóbbi kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt az összeget határidőben az Est Media rendelkezésére bocsátja. E részvényesi kölcsön hosszú lejáratú, visszafizetésének határideje 2024. december 31., kamata évi 3 százalék. A GlobTerm Kft. a szerződésben vállalta továbbá azt is, hogy amennyiben a kölcsönnyújtási kötelezettségét nem teljesítené határidőben, úgy 500 millió forint meghiúsulási kötbért fizet az Est Mediának.

A Delta Systems Kft. jelenleg fennálló – nem közölt mértékű – kölcsön- és hitelszerződéseit nyújtott pénzintézet (a cégadatok szerint ez a Citibank Europe Magyarországi Fióktelepe és/vagy a K&H lehet) hozzájárul a Delta Systems Kft. átruházáshoz. Ezen túl a Delta Systems Kft. és a Delta Csoport további tagjai között létrejött, csoportfinanszírozásnak minősülő kölcsön- és hitelszerződéseket megszüntették.

Milliárdos árbevételű céget szereztek

A Delta System Kft. egy 2007-ben alapított társaság, fő tevékenysége számítógép, periféria, szoftver nagykereskedelme. Közvetlen tulajdonosa a Deltagroup Holding Zrt., mely az MNM Invest Zrt. Utóbbi tulajdonosai zárt körű részvénytársaság lévén nem ismertek, négy fős igazgatóságát

  • Pércsi Levente Gábor,
  • Csontos Zoltán,
  • Hartmann István
  • és Bártfai Zsolt alkotja.

A Delta System egy 50 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság, a saját tőkéje ennek alig több mint háromszorosa, 189,5 millió forint. A legutóbbi beszámoló szerint 2017. júliusa és 2018. június vége között 14,7 milliárd forint árbevétel folyt be a cég kasszájába, a korábbi időszak 6,1 milliárdja után. Ebből a végére 99,1 millió forint nyereség maradt szemben az előző 16,7 millióval. Mint arra a kiegészítő mellékletben is kitértek "2018. üzleti évben kimagaslóan nagy forgalmat értünk el. A vevőink megnövekedett beszerzési igényeinek hatására társaságunk több milliárd forint értékben értékesített informatikai eszközöket és szolgáltatásokat. Ez okozza cégünk árbevételének drasztikus emelkedését."

A cég közbeszerzéseken nem nagyon tarolt az elmúlt időszakban. Legutóbb idén januárban többed magukkal elnyerték a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 25 milliárd forintos tenderét, ám előtte legutóbb 2017 novemberében tudtak ilyen formában munkát szerezni maguknak. Úgy tűnik azonban, hogy egyebek mellett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel és Lipótváros önkormányzatával is szerződtek.

A bevételek mellett a cég kötelezettség-állománya is hatalmasat ugrott tavaly június végére, hiszen a korábbi 4,4 milliárd után 8,9 milliárd forintot tartottak nyilván ezen a soron. Ezen belül legnagyobb részt a szállítók felé fennálló tartozások tették ki. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján összesen 32 zálogjog van a cég különböző eszközeire bejegyezve. Legutóbb tavaly decemberben a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. informatikai eszközökre jegyzett be zálogjogot 4,8 millió forint értékben pénzügyi lízingszerződésen alapuló lízingdíjtartozás címén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.