<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.

A bitcoin dollárban kifejezett értéke 2 hónapja emelkedik, szombaton 56 ezer dollár fölötti szintekre érkezett az árfolyam. Ezen a héten így már 18 százalékkal drágult a bitcoin, 2021-ben összességében 92 százalékkal emelkedett az értéke.

Az erősödés hátterében az áll, hogy mostanra a nagy, intézményi befektetők is egyre inkább teljes értékű befektetési eszközként kezelik és beveszik portfóliójukba a bitcoint - és így tett nemrég a Tesla is. Nemrég még a Mastercard is azt jelentette be, hogy a közeljövőben lehetővé teszi a bitcoin-tranzakciókat rendszerében.

A bitcoin árának alakulása az elmúlt 3 hónapban. Forrás: coindesk.comA bitcoin árának alakulása az elmúlt 3 hónapban. Forrás: coindesk.com

A bitocin kapitalizációja egyébként pénteken lépte át az 1 billió dollárt.

A Reuters hírügynökség arra is felhívja a figyelmet: a második legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, az ether is csúcsra emelkedett szombaton: az árfolyam meghaladta a 2040 dollárt, ami 12 százalékos heti emelkedést jelent.

Miért akarnak digitális pénzt a jegybankok?

Miközben a kriptopénzek részben éppen a hagyományos pénzügyi rendszertől való függetlenedés okán jöttek létre, egyre több jegybank lát bennük fantáziát. Ez már csak azért is meglepő, mert a központi bankoknak megvan a lehetőségük a pénzteremtésre, így elsőre nehezen érthető, hogy miért kívánnak erre a területre lépni. A jegybankok törekvésének többféle mozgatórugója lehet, melyeket Pogátsa Zoltán közgazdász kétrészes írásában világított meg lapcsoportunk hasábjain - az első részt itt, a második részt itt olvashatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.