4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Osztályon felüli ellátást ígér a gödi golfhotelből átalakítandó nyugdíjas otthon. A vállalkozás mögött az egyik kormánybarát napelemes vállalkozó és társa tűnik fel.

Életet lehel a bedőlt gödi golfhotelbe a Cordys Palace Kft. Már nagy erőkkel megy a reklámkampány, amelyben ötcsillagos színvonalú idősotthont (hivatalosan apartman hotel) hirdetnek rengeteg szolgáltatással. Színházterem, bár, moziterem, wellness részleg és egészségközpont is lesz benne. Egyelőre csak látványtervet és alaprajzot mutatnak a cég honlapján, de azt már tudatják, hogy a gödi nyugdíjasház arcának Endrei Judit ismert egykori tévébemondót választották.

Sokan eladott lakásuk-házuk árából fizetik az egyszeri belépési díjat (fotó: pixabay.com)
Sokan eladott lakásuk-házuk árából fizetik az egyszeri belépési díjat (fotó: pixabay.com)

Érdekesebb viszont, hogy kik gondolták nagy biznisznek ezt a luxus nyugdíjasházat. A Cordys Palace Kft. mögött ügyvezető-tulajdonosként ott van Plachy László, aki a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. révén juttatta magát főszerephez. Az ügyvezető cége 2020 szeptemberében 282 millió forintos állami támogatást (a teljes beruházás felét) kapott a kazincbarcikai napelemgyárához, ezt a tényt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a helyszinen jelentette be. Plachy neve egy borsodi földszerzési akcióban is feltűnt, a 444. hu szerint - kihasználva az erős állami hátteret - 1000 hektárnyi területet akartak megvenni napelem park létesítéséhez. 

Plachy egyébként résztulajdonosa a Green Palace Center Oktatási Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.nek is, az a cég nem kevesebb, mint négymilliárd forintnyi támogatást zsebelhetett be a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztéséhez. Ott mintegy 10 milliárd forintba kerül a felújítás, egy négycsillagos wellness szállodát fognak átadni várhatóan 2023 végén.

A Cordys Palace Kft. két éve alakult miskolci székhellyel. Beszámolója szerint természetesen még veszteséges, a közel 850 millió forintos eddigi befektetéseit nagyrészt tagi kölcsönből fedezte. Főtevékenysége saját tulajdonú és bérelt ingatlanok bérbeadása és üzemeltetése. Két fő tulajdonosa van: a Cordys Holding Vagyonkezelő Zrt. és a Plachy László vezette Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft.

Előbbi céget 2016-ban hozták létre 33 millió forintos alaptőkével a tiszaújvárosi Transz Kft.ből kiválás útján. Élén Tirpák István vezérigazgató áll már évek óta. A zrt.-nek az indulás évében már hatmilliárd forint volt a mérlegfőösszege. Az első évben 191 millió forintos adózott eredményt tudott felmutatni, 2020-ban pedig 1,34 milliárd forint állt ezen a soron.

Teljes ráncfelvarrás Gödön

A gödi otthon honlapja szerint teljesen felújítják az évek óta kihaszálatlanul állt ingatlan gépészetét, homlokzatát és új lakrészeket is kialakítanak, lesz egy új szárny is. Összesen 150 darab, 35-130 négyzetméteres apartmanból lehet válogatni. Az árakról egyelőre semmit nem közöltek az online felületen. Más hasonló kezdeményezésnél egyszeri belépési díjat határoznak meg és ezen felül kell fizetni a havi ellátásért. Az egyszeri díj manapság 6-10 millió forint között van, a havi ellátás pedig 180-300 ezer forint között. 

A néhány éve tervezett budai Rege Residence otthon, amit akkor felső kategóriának szánt az izraeli befeketetője, 15 millió forintos belépésről és havi 1000 euróról beszélt. Ott a gödihez hasonlóan inkább a kisebb lakóegységek voltak túlsúlyban. Annak a beruházója nem ismeretlen a magyar ingatlanpiacon: Arie Jom Tov, aki korábban a Gozsdu udvart, majd az óbudai Új udvar bevásárlóközpontot újította fel. Nevéhez fűződik a Hajógyári szigetre tervezett kaszinó és hotel komplexum terve is, ám abból nem lett semmi.

A lakóegységek a legtöbb esetben nem örökölhetők az ilyen típusú idősotthonoknál. A kereslet azonban folyamatosan növekszik. Az idosekoldala.hu gyűjtőoldal jelenleg 123 magán kézben lévő otthont tart nyilván, ennek azonban legfeljebb ötöde mondható felső kategóriásnak.

Az elmúlt években egymás után nyíltak az átlagosnál magasabb színvonalú nyugdíjas elhelyezést adó apartmanházak. Egykori kastélyokban is kialakítottak ilyet, például a baranyai Csertőn. A fővároshoz közeli Telkiben a becsődölt magánkórház alakult át ilyen magán intézménnyé. Ürömön egy amerikai stílusú, úszómedencés központ működik. A gödihez hasonló karakterű ingatlan komplexumot terveztek a Pest megyei Áporkára, és Debrecenhez közel is szeretett volna hasonlót nyitni egy helyi vállalkozó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!