<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A koronavírus-járvány miatt Tiborcz István cégeinek három luxusszállodája is veszteséges lett 2020-ban.

A koronavírus-járvány miatt jelentős veszteséggel zárt a tarcali ötcsillagos Andrássy Rezidencia is, amely Tiborcz István, a miniszterelnök vejének egyik cégének tulajdonában van. Sok hotel az épület kicsinosítására használta fel a járvány elleni harc jegyében elrendelt kényszerű bezárást, nem volt ezzel másképp Tiborcz István cégének luxusszállodája sem, amely május közepén új névvel (Andrássy Kúria & Spa) és arculattal nyitotta meg újra a kapuit.

Szabad a foglalás az újjászülető Andrássy Kúriában! Május 14-től, az első etap végeztével a teljesen felújított lakosztályok és szobák között válogathatnak kedvükre a Vendégeink, valamint az étterem és Spa részleg szolgáltatásait is igénybe vehetik. Szeptembertől a kávézó és a terasz szintén megnyílik, így reggelente finom feketével indíthatják a napot, esténként pedig a kedvenc tokaji borukat kortyolgatva csodálhatják a naplementét. Spa részlegünk késő őszre két kültéri medencével egészül ki

- olvasható az Andrássy Kúria oldalán.

Tehát a munkálatok még mindig tartanak, ami vélhetőleg kihatással lesz a 2021-es teljesítményre is. A 2020-as eredmény pedig nem valami fényes a koronavírus-járvány miatt: a társaság nettó árbevétele 33,91 százalékkal maradt alul a bázisévinek, ami konkrétan azt jelenti, hogy a 2019-es 504 millió forintról a forgalom 333,5 millió forintra esett vissza, míg az adózott eredmény 44,5 millió forint nyereségből 103 millió forintos veszteségbe fordult át 2020-ban.

Tiborcz István változatos évet tudhat maga mögött - kép: BDPST Zrt.Tiborcz István változatos évet tudhat maga mögött - kép: BDPST Zrt.

Lapunk írta meg korábban, hogy a miniszterelnök vejének cége, a BDPST Zrt. 2019-ben vásárolta meg a TémaDesign Kft. 100 százalékos üzletrészét Mészáros Lőrinctől, melynek értéke 979,7 millió forint volt. A felújítást közpénz is segítette, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programból 324,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyertek, de akkor még nem Tiborcz István cége volt a tulajdonos.

Turai kastély

A miniszterelnök vejének komoly érdekeltségei vannak a turizmusban, de a koronavírus-járvány miatt nem csak a tokaji, hanem a turai kastélyszállodája is veszteséges lett 2020-ban. Hatalmas akciókkal nyitott meg tavaly nyáron a turai kastély, amely konkrétan a TRA Real Estates Kft. nevű céghez tartozik, amely a Tiborcz István által tulajdonolt BDPST Zrt. tulajdonában van. A társaság 127,4 millió forint árbevételt realizált főtevékenységből 2020-ban, a főtevékenység pedig a szállodai szolgáltatás. Ekkora forgalom egyelőre nem volt elég a nyereséges működéshez, konkrétan 237 millió forintos veszteséggel zártak - derült ki a céges beszámolóból.

Fővárosi villa

Már Budapesten is van szállodája Tiborcz István cégének, ugyanis tavaly novemberben megnyílt az Andrássy úton az Alice Hotel. Az Alice Hotel Kft. tulajdonosa pedig 50 százalékban a Tiborcz-féle BDPST-csoport, míg a másik 50 százalékos tulajdon a Paár Attilához köthető WHB-hez tartozik. (Ő 63,5 milliárd forintos vagyonával a 21. leggazdagabb magyar üzletember.)

A negyvenegy szobás Alice Hotel otthona az az 1800-as évek második felében épült Kallina Mór által megálmodott villa, amely eleganciájával tökéletesen illeszkedik az UNESCO által védett Andrássy út varázsához, miközben modern felszereltségének köszönhetően korunk minden elvárásának megfelel

- szól a hotel bemutatkozása. Maga az Alice Hotel Kft. 2020-ban még csak 659 ezer forint bevételt tudott elérni. Nem csoda, hiszen a COVID-19 járvány hatásaként a szállodai szolgáltatás az üzleti év jelentős részében szünetelt. Ez pedig 28,5 millió forintos veszteséget eredményezett.

Összességében azért nem volt rossz éve Tiborcz Istvánnak, hiszen, mint azt ebben a cikkünkben megírtuk, nemrég 1,2 milliárd forintos osztalékot vett ki a BDPST Zrt. nevű cégéből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.