6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hazai szállodák mintegy fele eddig is nyitva volt az üzleti vendégek számára, de néhány nap múlva már a védettségi igazolvánnyal érkezőket is fogadni tudják. Budapesten kilátástalan a helyzet.

Ahogy nő a félig beoltottak száma, úgy nő az esélye annak is, hogy a fokozatos nyitás hamarosan elérheti a szállodákat is. A jelenlegi szabályok szerint arra lehet számítani, hogy a 4 millió (egyszeri) oltott elérése után a védettek (akiknek védettségi igazolványa van) szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

A védettek már hamarosan mehetnek a szállodákba Fotó: Pinterest
A védettek már hamarosan mehetnek a szállodákba Fotó: Pinterest

A beoltottak száma szerda reggel 3 774 221 fő volt, tehát már csak 225 ezer oltás hiányzott a nyitáshoz, ha a továbbiakban is tudják tartani a magasnak mondható oltási tempót, akkor hétvégére meglehet az említett 4 millió beoltott. Így nem csoda, hogy a lapunk által megkérdezett szállodák már javában készülnek a vendégek fogadására.

Május első hetében várható a tavaly november óta zárva tartó szállodáink nyitása, több házunk all inclusive ellátást kínál majd vendégeinek a kezdeti időszakban.  A házak felkészítése már javában zajlik, megkezdődtek a beszerzések, a készletek feltöltése és a rutinszerű műszaki ellenőrzések

- mondta lapunknak Labossa Lajos. A Hunguest Hotels Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója azt is elárulta, hogy több mint 50 százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek el 2020-ban, a szállodáik ugyanis több hónapon át nem tudtak bevételt termelni és a külföldi vendégeik száma is jelentősen visszaesett. A szakember szerint a védettségi igazolvány jó eszköz arra, hogy biztosítsa a turisztikai szektor újraindításának feltételeit a járványügyi kockázatok minimalizálása mellett.

Arra törekednek, hogy vendégeik számára a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza a védettségi igazolvány meglétének ellenőrzése az érkezéskor, illetve már a foglalási folyamat során is tájékoztatást adunk ennek szükségességéről. Az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest a szektort sújtó rendkívüli válság alatt is közel ezer munkavállójának biztosított megélhetést, ezért a nyitáshoz szükséges személyzet rendelkezésükre áll. Ugyanakkor 2020 tavaszán leépítették a dolgozók mintegy 50 százalékát.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége még április 21-én kiadott közleményében azt írta, hogy számos tagszálloda markánsan megfogalmazta az elnökség felé azt a kérést, hogy ne védettségi igazolványhoz legyen kötve a szállodai szálláshelyszolgáltatás. Ezt azzal indokolták, hogy ez diszkriminatív lenne számukra az éttermekkel szemben, ahol nem teszik kötelezővé az igazolvány meglétét. Ez annyiban változott mostanra, hogy az éttermek belső terébe is csak a védettek mehetnek majd be, így az étterem és a szálloda között nincs diszkrimináció. Sárvári-Deák Zsófia, a Szállodaszövetség főtitkára lapunknak azt mondta, hogy természetesen alkalmazkodni fognak és betartják a szabályokat. 

Jobb így nyitni, hogy csak a védettek mehetnek be, mintha teljesen zárva kellene maradni

 - fogalmazott a főtitkár.

A kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint csak az újraindulást követően, később lehet választ adni arra, hogy hányan kényszerültek végleges bezárásra és mekkora veszteséget szenvedett el a szektor. Az MTÜ lapunknak küldött tájékoztatásában úgy ítéli meg, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a szektorban dolgozó szakemberek megtarthassák munkahelyeiket, és mindent megtesznek annak érdekében is, hogy az indulást követően mihamarabb regenerálódjon az ágazat. Például a turisztikai szektor számára májusban is elérhető a bértámogatás, valamint kiemelték: több száz milliárd forint összegű pályázati támogatást nyújtott az MTÜ, amelyek a magyar vállalkozásokat segítik, és versenyképessé teszik hazánkat. (A Kisfaludy-pályázatok nyerteseiről például ebben és ebben a cikkben írtunk részletesen.)

A visszaesés hatalmas volt, a KSH adatai szerint az 1,9 milliárd forint februári szállásdíj-bevétel 89 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Tehát az ágazat a bevételeinek a 90 százalékától esett el csak februárban. Nyitás és nyitás között is van különbség, hiszen üzleti vendégeket eddig is fogadhattak a szállodák, ezzel a lehetőséggel a házak mintegy fele élhetett.

Mi sem zártunk be teljesen, így most könnyebb a szállodát elindítani. Most április 30-i nyitással tervezünk, ha addig elérjük a 4 millió beoltottat. Már értesítettük a törzsvendégeinket, hogy védettségi igazolvánnyal tudjuk őket fogadni

- mondta lapunknak Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort igazgatója. Márciusban 6 százalékos, áprilisban 9 százalékos foglaltsággal üzemeltek, ami összességében nem érte meg, de így most nem a nulláról kell kezdeniük. Az igazgató már annak is örülne ha májusban elérnék a 35-40 százalékos telítettséget. Rádóczy Andrea elmondta: 2020-ban összességében 25 százalékos árbevétel-csökkenésük volt, ami az országos szintnél sokkal jobb. Ezt úgy érték el, hogy tavaly 8 hónapot voltak nyitva, és az idei terv is 8 hónapról szól májustól decemberig. Így 2021-re a tavalyi eredmény elérést tűzték ki célul. A hotel személyzetét nagyjából sikerült megtartani, de szakácsot, felszolgálót keresnek. A tavalyi árakhoz képest pedig 10-15 százalékos emelést hajtottak végre, de ennél kedvezményesebb ajánlatot is ki lehet fogni.

A balatonfüredi hotelnél sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el a Danubius Hotels, amelynek legtöbb szállodája egy éve, bizonyos szállodái közel fél éve vannak zárva. Jelenleg egy vidéki, a győri Hotel Rába és egy budapesti, a Hotel Helia vannak nyitva a szállodalánc magyarországi házai közül.

Május 13-tól pedig a fentiek mellé még két szállodánkat tudjuk megnyitni, a Danubius Hotel Büköt és a balatonfüredi Danubius Hotel Marinát. Az újranyitott szállodák körét a jövőben fokozatosan tervezzük bővíteni

 - közölte lapunkkal a társaság. 

Örülnek, hogy ezután a katasztrofális év után eljutottunk a nyitási mérföldkőhöz. Jelenleg értelmezik a megjelent rendeletet és annak megfelelően alakítják ki a mindenkori jogszabályoknak megfelelő protokollt. A Danubius szerint a nyár ugyan reményteljes, vidéki szállodáikban hasonlóan erős belföldi szezonra számítanak, mint tavaly, de Budapesten továbbra is kilátástalan a helyzet.

Az elmúlt egy évben a koronavírus járványt övező válság alatt a lehető legtöbb munkatárs megtartása volt a céljuk a vállalat működőképességének megőrzése mellett.

 Sok kollégánk már egy éve aktív munka nélkül van, és jelen helyzetben is a fokozatos szállodanyitásokkal még idő, mire mindenki munkába állhat. Éppen ezért például tavaly Balatonfüreden az időszakosan nyitva tartó balatoni szállodáink esetében a budapesti kollégáknak biztosítottunk munkalehetőséget, ez idén is hasonlóan lesz, emiatt nem tervezünk jelentős külső toborzást a most nyitó vidéki szállodákba sem

- közölte lapunkkal a Danubius. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!