2019. június 14. 16:40
mfor.hu

A legnagyobb magyar bank tavaszi közgyűlésén beszélt Csányi Sándor az akvizíciós tervekről, azóta van ami realizálódott. De mi az, ami még várat magára?

A társasági közgyűlések többnyire meglehetősen unalmasak szoktak lenni, hiszen azokon általában már ismert adatokat, számsorokat mondanak el. Emellett a törvényi kötelezettségek miatt olyan formaságokkal telik az idő, ami sem a befektetők, sem a szaksajtó számára nem sok érdekeset tartogat.

Az OTP Bank idei közgyűlésén viszont Csányi Sándor elnök-vezérigazgató izgalmas kérdésekről is beszélt, konkrétan a pénzintézet akvizíciós terveiről. Az április közepén tartott rendezvényen a vezető azt ecsetelte, hogy három külföldi pénzintézetet szeretnének megvásárolni. Csányi hozzátette, "és akkor meg is fogunk állni". A bank negyedéves számait ismertető közgyűlésen Bencsik László ezt azzal egészítette ki, hogy egy komoly akvizíciós hullám végén van az OTP, és most a megszerzett új egységek integrálására fókuszálnak. Csányi Sándor a közgyűlésen még azt is emondta, hogy az akvizíciókhoz tőkére van szükség és ezért az osztalékemelésre valószínűleg nem fog sor kerülni, hiszen az veszélyeztetné a bank tőkemegfelelését.

Van amit már bezsákoltak

Csányi Sándor a közgyülés után egyébként hosszabb interjút adott az indexnek, amelyben szintén érintették a potenciális akvizíciókat. Hogy mennyire "forró volt a téma", azt jelzi, hogy néhány nappal később hivatalosan is bejelentették, hogy Szlovéniában terjeszkedik az OTP. A célország nem volt túl nagy meglepetés, hiszen régóta tartotta magát a pletyka, hogy dél-nyugati szomszédunkban vásárolhatnak bankot, a megvett pénzintézet, viszont némileg meglepő volt. A piacon ugyanis sokan arra számítottak, hogy az Abanka megvásárlását fogják bejelenteni. Ezzel szemben viszont egy másik szlovén bank megszerzésére került sor, a korábban a Societe Generale Csoporthoz tartozó SKB Banka lett ugyanis a magyar vállalat friss szerzeménye.

Abból a szempontból viszont nem jelentett meghökkenést a vásárlás, hogy miután a francia pénzintézet, a Societe Generale elkezdett kivonulni a régióból, több közép-európai egységét is az OTP vette meg, februárban a moldáv, majd április elején az albán bankját.

Merre terjeszkedhet még az OTP?

Ha a sajtóhíreket nézzük, akkor Szlovénia továbbra is a bank fókuszában van, éppen pénteken jelent meg olyan hír, amely szerint a korábban várt Abanka is az OTP-hez kerülhet. A Delo szlovéniai napilap értesülései szerint az OTP Bank és az Apollo amerikai befektetési alap tett ajánlatot a harmadik legnagyobb szlovén bank, az Abanka megvásárlására. A lap értesülései szerint mindkét pályázó nagyjából 400 millió eurót (mintegy 130 milliárd forintot) ajánl az Abankáért, de az Apollo ajánlata a magasabb.

A szlovén bankról érdemes tudni, hogy 100 százalékos állami tulajdonban áll, azóta hogy a rossz hitelállománya miatt a csőd közelébe jutó pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az Abanka értékesítését ugyanakkor egyes kormánykoalíciós pártok nem támogatják, és emiatt még mindig nem világos, hogy valóban értékesítik-e a pénzintézetet.

Horvátország és Szerbia is opció

A hírek szerint további két balkáni ország is szóba jöhet a terjeszkedéskor. Előbb április végén horvát célpontokról cikkezett az ottani sajtó. A Jutarnji List írt arról, hogy az OTP akár két horvát pénzintézet megvásárlása iránt is érdeklődhet, az egyik az Addiko, a másik pedig egy jóval nagyobb falat, a Raiffeisen horvát leánybankja lehet. A Jutarnji List azt írta, hogy információik szerint az OTP célja az, hogy a második legnagyobb szereplője legyen a horvát bankpiacnak. Ahhoz, hogy ezt elérjék, az Addiko megvásárlása nem is lenne elég, ugyanis a kitűzött méretet még azzal együtt sem érnék el. Ha viszont a Raiffeisen horvát egységét szereznék meg, azzal a részesedése közel 20 százalékosra ugrana, amivel beérné a jelenlegi piacvezető pénzintézetet, a Privredna Bankát.

A másik balkáni célpont a negyedik számú szerb bankcsoport lehet. Május végén ugyanis olyan információk láttak napvilágot, hogy hamarosan privatizálják az egyik legnagyobb szerb bankot. A sajtó a régió egyik legaktívabb szereplőjeként természetesen az OTP-t is megemlítette a lehetséges kérők között. Kérdőjelek persze akadnak szép számmal, hiszen évek óta húzódik a Komercijalna Banka privatizációja, pedig már 2017-ben is arról értesültek szerb lapok, hogy a bank eladása megkezdődik. Az OTP-t akkor is a potenciális vevők között emlegették, azóta viszont Csányi Sándorék sokat léptek ott előre. Az OTP ugyanis megvette a Vojvodjanskát és a Societe Generale ottani leánybankját is, így az ottani rangsorban a második legnagyobb szereplővé léptek előre. Ha a Komercijalna Bankát is megszerezné az OTP, akkor Szerbiában messze a legnagyobb piaci részesedéssel bírnának.

Az persze nincs kőbe vésve, hogy a Csányi Sándor által jelzett három akvizíció egészen biztosan megvalósul, sőt még az is előfordulhat, hogy Szlovénia vagy Szerbia helyett végül egy másik kisebb balkáni országban, fognak végül terjeszkedni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.