2019. február 20. 14:43

A jelenlegi hárommal szemben 2025-ben is még csak öt, 2028-ban pedig hét olyan személy lehet Magyarországon, akik vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt, azaz a mintegy 300 milliárd forintot – becsüli a Blochamps Capital Kft.

A vagyonosok kilétét a hazai privátbanki piacot elemző cég vezetője, Karagich István nem nevesítette. Pedig ez azért lett volna érdekes, mert a Forbes tavaly év végi összesítése szerint csak ketten feleltek meg a dollárban kifejezett milliárdos kritériumának: Mészáros Lőrinc 381,3 milliárd, míg Csányi Sándor 317,2 milliárd forint felett diszponál. A maga rangsorát tavaly májusban publikáló Napi.hu szerint viszont csak Csányi számít dollármilliárdosnak, a maga 320 milliárd forintjával, Mészáros vagyonát „csak” 280 milliárdosra saccolták. Mindkét listán őket Gattyán György követte, 240 milliárddal.

Az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lehet Az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lehet

Dollármilliomosnak a Blochamps szerint 2018 végén összesen 16 778 honfitársunk vallhatta magát, ennyien rendelkeztek legalább 300 millió forintos vagyonnal. Ez durván a kétszerese a 2005-ös mezőnynek, míg a két évvel ezelőttit több mint 2200 fővel haladta meg. A jelenlegi dollármilliomosok több mint hetven százaléka, 12 ezer személy legfeljebb 1 milliárd felett diszponálhatott, négyezren 1-3 milliárd közöttivel, hatszázan 3-10 milliárdot tudhattak magukénak, százhúszan estek a 10-30 milliárdos sávba, negyvenen pedig a 30-90 milliárdosba. Tizenöt személynek volt esélye arra, hogy a 90-300 milliárd forint közötti vagyona növekedése révén belépjen a dollármilliárdosok táborába. Ez azonban közülük Karagich István szerint 2025-re csak kettejüknek, míg 2028-ra négyüknek sikerülhet.

A dollármilliomosok számánál csaknem 4 ezerrel több ügyféllel rendelkezett a privátbanki vagyonokat kezelő 14 cég a Blochamps szerint – amely e körbe a Gutmann Magyarországot nem számította bele, azon az alapon, hogy az ügyfélvagyon egy részét a cég bécsi központja kezeli. A kft az összes hazai privátbanki vagyont 4692 milliárd forintra tette, amely szerinte 43 173 darab számlán szunnyadhatott. Ennél csaknem 300 milliárddal magasabb, az ötezer milliárdot közelítő vagyonról számoltak be az mfor.hu által jó egy hónapja megkérdezett privátbankárok

Karagich István szerint az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lesz. Komoly fejtörést okozhat a privátbankároknak, hogy a kezelésükbe adott vagyont a jelenlegi hozamkörnyezetben az ügyfelek megelégedésére fialtassák. Már csak azért is, mert a Blochamps nagy mértékű ingadozásra számít a tőzsde, az ingatlanok és a részvények árfolyamában is.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!