2019. február 20. 14:43

A jelenlegi hárommal szemben 2025-ben is még csak öt, 2028-ban pedig hét olyan személy lehet Magyarországon, akik vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt, azaz a mintegy 300 milliárd forintot – becsüli a Blochamps Capital Kft.

A vagyonosok kilétét a hazai privátbanki piacot elemző cég vezetője, Karagich István nem nevesítette. Pedig ez azért lett volna érdekes, mert a Forbes tavaly év végi összesítése szerint csak ketten feleltek meg a dollárban kifejezett milliárdos kritériumának: Mészáros Lőrinc 381,3 milliárd, míg Csányi Sándor 317,2 milliárd forint felett diszponál. A maga rangsorát tavaly májusban publikáló Napi.hu szerint viszont csak Csányi számít dollármilliárdosnak, a maga 320 milliárd forintjával, Mészáros vagyonát „csak” 280 milliárdosra saccolták. Mindkét listán őket Gattyán György követte, 240 milliárddal.

Az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lehet Az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lehet

Dollármilliomosnak a Blochamps szerint 2018 végén összesen 16 778 honfitársunk vallhatta magát, ennyien rendelkeztek legalább 300 millió forintos vagyonnal. Ez durván a kétszerese a 2005-ös mezőnynek, míg a két évvel ezelőttit több mint 2200 fővel haladta meg. A jelenlegi dollármilliomosok több mint hetven százaléka, 12 ezer személy legfeljebb 1 milliárd felett diszponálhatott, négyezren 1-3 milliárd közöttivel, hatszázan 3-10 milliárdot tudhattak magukénak, százhúszan estek a 10-30 milliárdos sávba, negyvenen pedig a 30-90 milliárdosba. Tizenöt személynek volt esélye arra, hogy a 90-300 milliárd forint közötti vagyona növekedése révén belépjen a dollármilliárdosok táborába. Ez azonban közülük Karagich István szerint 2025-re csak kettejüknek, míg 2028-ra négyüknek sikerülhet.

A dollármilliomosok számánál csaknem 4 ezerrel több ügyféllel rendelkezett a privátbanki vagyonokat kezelő 14 cég a Blochamps szerint – amely e körbe a Gutmann Magyarországot nem számította bele, azon az alapon, hogy az ügyfélvagyon egy részét a cég bécsi központja kezeli. A kft az összes hazai privátbanki vagyont 4692 milliárd forintra tette, amely szerinte 43 173 darab számlán szunnyadhatott. Ennél csaknem 300 milliárddal magasabb, az ötezer milliárdot közelítő vagyonról számoltak be az mfor.hu által jó egy hónapja megkérdezett privátbankárok

Karagich István szerint az idei inkább a vagyonok megőrzésének, enyhe növelésének az éve lesz. Komoly fejtörést okozhat a privátbankároknak, hogy a kezelésükbe adott vagyont a jelenlegi hozamkörnyezetben az ügyfelek megelégedésére fialtassák. Már csak azért is, mert a Blochamps nagy mértékű ingadozásra számít a tőzsde, az ingatlanok és a részvények árfolyamában is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.