<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár az 5 ezermilliárd forintot közelítő vagyonát fialtatta 2018 végén a hazai privátbankári szolgáltatóknál. Az mfor.hu által készített körképből az is kiderül, hogy a befektetőket védő szabályozás szigorodása és az ingatlanpiaci boom elszívó hatása ellenére tavaly két számjeggyel nőttek a kezelt magánvagyonok és az idei évre is hasonló mértékű gyarapodás várható.

Ahogy az várható volt, jótékonyan hatott a hazai gazdaság tavalyi kiemelkedő teljesítménye a magánvagyonokra. A vállalkozásaikból származó osztalékok és üzletrészeik eladásai, valamint a munkajövedelmeik szépen növelték a tehetős családok kasszáját – hívták fel a figyelmet a K&H Bank szakértői.

Nagy pénzeket mozgatnak meg a privátbankári ügyfelek
Nagy pénzeket mozgatnak meg a privátbankári ügyfelek

Az Erste Bank szerint nagyon sok olyan méretű cégeladás történt, amely korábban nem volt megszokott a magyar piacon, és a 15 százalékban állami tulajdonú hitelintézetnél különösen azt tartják örvendetesnek, hogy az értékesítésből származó vételárak is inkább hazai kezelésben maradtak. Szintén kedvező a magyar piac számára, hogy sok külföldi privátbanki szolgáltató vonzereje jelentősen csökkent az ügyfelek szemében, így ez a vagyon is „hazajött”.

Az igazi kihívást a pénz- és tőkepiacok jelentették a bankároknak, hiszen több eszközosztály is negatívan teljesített 2018-ban. Ráadásul az elmúlt év a korábbi nyugodt időszakokkal szemben meglehetősen volatilis volt. A kockázatvállalás nélkül elérhető hozamok nulla közelébe való csökkenésével a portfoliókban valamelyest növekedett a rizikósabb eszközök aránya, élénkült a részvénykereskedés – hangsúlyozták a Concorde Értékpapír Zrt.-nél. A részvényárfolyamoknak köszönhetően tavaly kedvező hozamokat lehetett elérni, igaz, ehhez stabil befektetési stratégiára és szakértő tanácsra volt szükség. Márpedig a privátbankárok bevallása szerint a portfoliókkal kapcsolatos tanácsadás a korábbi évekhez képest most komolyabb feladatot jelentett. Noha a kedvező makrogazdasági helyzetnek köszönhetően az ügyfélszerzés kétségtelenül könnyebbé vált.

A szépen gyarapodó megtakarítások egy – vélhetően nem is kis – részéből ugyan ingatlanokat vettek a tehetősebbek, valamint nem kis összeget fordítottak az emelkedő lakásbérleti díjakra, még így is bőséges pénzt bíztak a hazai privátbankárokra. A 16 szolgáltató által kezelt vagyon 2018-ban több mint tíz százalékkal nőtt – de volt olyan privátbank, mint az MKB Bank-é, ahol 20 százalékot meghaladóan –, s százmilliárd forint híján elérte a lélektani határnak számító 5 ezermilliárdot. Csak érzékeltetésül: a magyarországi háztartások nettó pénzügyi vagyona 43 640 milliárd forint volt 2018. szeptember 30-án a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A tavalyi eredmények azért is megsüvegelendők, mert a privátbankoknak is teljesíteniük kellett a tavaly januárban életbe lépett, a korábbiaknál jóval szigorúbb befektetővédelmi szabályokat. A MiFID 2 (angolul: Markets in Financial Instruments Directive) uniós előírás célja a befektetők védelmének fokozása mellett a befektetési szolgáltatók működésének átláthatóbbá tétele. Ez komoly erőforrásokat követelt a privátbankároktól is: új folyamatok kidolgozására, fejlesztésekre és azok gyakorlatba történő átültetésére volt szükség a teljes befektetési piacon – emelték ki a CIB Banknál. A direktíva meghonosítása a befektetési tanácsadás folyamatát kismértékben lassította, s csak 2018 közepére váltak napi rutinná az új, illetve módosított eljárások – érzékeltették az Equilor Befektetési Zrt.-nél.

A változásokat az ügyfelek is megérezték a megnövekedett dokumentációban, a korábban megszokotthoz képest megváltozott átfutási időkben és abban is, hogy a csúcsidőszakokban a bankárok leterheltebbek voltak. Az viszont örömteli lehetett a kliensek számára, hogy az új szabályok révén fokozódó verseny a vagyonukat fialtatóktól elkért díjakra csökkentően hat.

A privátbankárok számára is fontos kihívás volt tavaly (és lesz a következő években is) a digitális átállás, amelyet a többségük kiemelt prioritásként kezel. A legnagyobb kihívást e téren az jelentette, hogy az ügyfelek által jogosan elvárt egyszerűséget, érthetőséget, könnyen kezelhetőséget és hatékonyságot hogyan tudják összhangba hozni a megnövekedett szabályozói elvárásokkal. Ez lehet a sikerük egyik záloga a hagyományos konkurensek mellett megjelent fintech szolgáltatók által is támasztott versenyben.

Ami az idei évet illeti, a privátbankárok többsége 2019-ben is a kezelt vagyon további, akár ugyancsak két számjegyű növekedésére számít. Az MKB Bank érvelése szerint mindenekelőtt a továbbra is támogató piaci környezetnek és az enyhén emelkedő hozamgörbének köszönhetően. A várhatóan az idén is folytatódó gyors gazdasági növekedés miatt változatlanul aktív lehet a cégértékesítési piac, miközben az osztalékfizetések is jelentősebbek maradhatnak. Ugyanakkor borítékolható, hogy az ingatlanpiaci tranzakciók sem hagynak alább, s abban sem lehet változás, hogy a részvény- és kötvénypiacok továbbra is nagyobb kilengéseket mutatnak majd, így a bankárok szakértelme továbbra is különösen értékes lesz – emelték ki az Ersténél. Pont a volatilis piacok miatt számítanak az aktív vagyonkezelés felértékelődésére a Hold Alapkezelőnél, hozzátéve: a lakossági állampapírok elszívó erejével továbbra is számolni kell.

Idei növekedési várakozását a Takarék Csoport arra alapozza, hogy fiókhálózatában érezhető igényt tapasztal a vidéki privátbankári kiszolgálás bővítésére. A K&H szerint az erre évre prognosztizálható kedvező trendből azok a privátbanki szolgáltatók profitálhatnak a leginkább, amelyek erős jelenléttel rendelkeznek mind a lakossági, mind pedig a vállalati banki területen. Eközben az alacsony kockázatú megtakarítási formákon elérhető szerény hozamok mellett értelemszerűen továbbra is erős az igény, hogy a privátbankárok a keletkező magánvagyonokra megfelelő kockázatkezelés mellett, jó hozamkilátásokkal kínáljanak megoldásokat.

Másfélszeresére nőhet a legalább 3 milliárd forint felett diszponálók száma 2022-ig a 2017-es állapothoz képest – jövendöli a szektort évek óta elemző Blochamps Capital Kft. ügyvezetője, Karagich István. Aki az e körbe tartozók jelenlegi számát 1000-1500 közé teszi, ők évente minimum 300 milliót tudnak félretenni.

A privátbanki ügyfelek jelenleg valamivel több mint 43 ezres táborába a Generali Alapkezelőnél már 10 millió forinttal is be lehet kerülni, a privátbankárok többsége azonban alapvetően 20-80 millió közötti alsó korlátokkal dolgozik, csupán a K&H, az MKB és az UniCredit 100-100 milliós minimumkövetelménye lóg ki e sorból. Lehet választani a számlákat Bécsben kezelő, magyarországi operációval rendelkező Gutmannt is, nála azonban 1 millió euró, azaz mostani árfolyamon mintegy 320 millió forint a beugró.

Belépési korlátja emelését egyébként az mfor.hu által megkérdezett privátbanki szolgáltatók közül csak a most 25 milliós alsó határral operáló Equilor tervezi az idén, amihez a privátbankárjai számát is gyarapítaná.

Hazai privátbanki szolgáltatók 2018 végi adatai

  Kezelt vagyon (milliárd forint) Ügyfelek száma (fő) Minimális belépési összeg (millió forint)
OTP Bank 1699 22 359 30*, ill. 80**

MKB Bank

545 1 736 100
Friedrich Wilhelm Raiffeisen 532 2 446 70
Erste Bank 475 2 915 70
CIB Bank 330 3 029 60
UniCredit 245 1 550 100
Budapest Bank Money+ 212 3 487 25

K&H Bank

176 1 200 100
Gutmann 174 n.a. 1 millió euró
Hold Alapkezelő 168 648 80
Concorde Értékpapír 151 795 75
Takarékbank 66 333 20
SPB Befektetési Zrt. 61 1 486 40
Takarék Kereskedelmi Bank 33 702 20
Equilor 28 347 25
Generali Alapkezelő*** 17 219 10*, ill. 50**

*Private Banking és portfoliókezelés. **Kiemelt Privát Bank. ***2018. szeptember 30-án. Rövidítés: n.a.=nincs adat

Forrás: bankok, Blochamps.