Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár az 5 ezermilliárd forintot közelítő vagyonát fialtatta 2018 végén a hazai privátbankári szolgáltatóknál. Az mfor.hu által készített körképből az is kiderül, hogy a befektetőket védő szabályozás szigorodása és az ingatlanpiaci boom elszívó hatása ellenére tavaly két számjeggyel nőttek a kezelt magánvagyonok és az idei évre is hasonló mértékű gyarapodás várható.

Ahogy az várható volt, jótékonyan hatott a hazai gazdaság tavalyi kiemelkedő teljesítménye a magánvagyonokra. A vállalkozásaikból származó osztalékok és üzletrészeik eladásai, valamint a munkajövedelmeik szépen növelték a tehetős családok kasszáját – hívták fel a figyelmet a K&H Bank szakértői.

Nagy pénzeket mozgatnak meg a privátbankári ügyfelekNagy pénzeket mozgatnak meg a privátbankári ügyfelek

Az Erste Bank szerint nagyon sok olyan méretű cégeladás történt, amely korábban nem volt megszokott a magyar piacon, és a 15 százalékban állami tulajdonú hitelintézetnél különösen azt tartják örvendetesnek, hogy az értékesítésből származó vételárak is inkább hazai kezelésben maradtak. Szintén kedvező a magyar piac számára, hogy sok külföldi privátbanki szolgáltató vonzereje jelentősen csökkent az ügyfelek szemében, így ez a vagyon is „hazajött”.

Az igazi kihívást a pénz- és tőkepiacok jelentették a bankároknak, hiszen több eszközosztály is negatívan teljesített 2018-ban. Ráadásul az elmúlt év a korábbi nyugodt időszakokkal szemben meglehetősen volatilis volt. A kockázatvállalás nélkül elérhető hozamok nulla közelébe való csökkenésével a portfoliókban valamelyest növekedett a rizikósabb eszközök aránya, élénkült a részvénykereskedés – hangsúlyozták a Concorde Értékpapír Zrt.-nél. A részvényárfolyamoknak köszönhetően tavaly kedvező hozamokat lehetett elérni, igaz, ehhez stabil befektetési stratégiára és szakértő tanácsra volt szükség. Márpedig a privátbankárok bevallása szerint a portfoliókkal kapcsolatos tanácsadás a korábbi évekhez képest most komolyabb feladatot jelentett. Noha a kedvező makrogazdasági helyzetnek köszönhetően az ügyfélszerzés kétségtelenül könnyebbé vált.

A szépen gyarapodó megtakarítások egy – vélhetően nem is kis – részéből ugyan ingatlanokat vettek a tehetősebbek, valamint nem kis összeget fordítottak az emelkedő lakásbérleti díjakra, még így is bőséges pénzt bíztak a hazai privátbankárokra. A 16 szolgáltató által kezelt vagyon 2018-ban több mint tíz százalékkal nőtt – de volt olyan privátbank, mint az MKB Bank-é, ahol 20 százalékot meghaladóan –, s százmilliárd forint híján elérte a lélektani határnak számító 5 ezermilliárdot. Csak érzékeltetésül: a magyarországi háztartások nettó pénzügyi vagyona 43 640 milliárd forint volt 2018. szeptember 30-án a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A tavalyi eredmények azért is megsüvegelendők, mert a privátbankoknak is teljesíteniük kellett a tavaly januárban életbe lépett, a korábbiaknál jóval szigorúbb befektetővédelmi szabályokat. A MiFID 2 (angolul: Markets in Financial Instruments Directive) uniós előírás célja a befektetők védelmének fokozása mellett a befektetési szolgáltatók működésének átláthatóbbá tétele. Ez komoly erőforrásokat követelt a privátbankároktól is: új folyamatok kidolgozására, fejlesztésekre és azok gyakorlatba történő átültetésére volt szükség a teljes befektetési piacon – emelték ki a CIB Banknál. A direktíva meghonosítása a befektetési tanácsadás folyamatát kismértékben lassította, s csak 2018 közepére váltak napi rutinná az új, illetve módosított eljárások – érzékeltették az Equilor Befektetési Zrt.-nél.

A változásokat az ügyfelek is megérezték a megnövekedett dokumentációban, a korábban megszokotthoz képest megváltozott átfutási időkben és abban is, hogy a csúcsidőszakokban a bankárok leterheltebbek voltak. Az viszont örömteli lehetett a kliensek számára, hogy az új szabályok révén fokozódó verseny a vagyonukat fialtatóktól elkért díjakra csökkentően hat.

A privátbankárok számára is fontos kihívás volt tavaly (és lesz a következő években is) a digitális átállás, amelyet a többségük kiemelt prioritásként kezel. A legnagyobb kihívást e téren az jelentette, hogy az ügyfelek által jogosan elvárt egyszerűséget, érthetőséget, könnyen kezelhetőséget és hatékonyságot hogyan tudják összhangba hozni a megnövekedett szabályozói elvárásokkal. Ez lehet a sikerük egyik záloga a hagyományos konkurensek mellett megjelent fintech szolgáltatók által is támasztott versenyben.

Ami az idei évet illeti, a privátbankárok többsége 2019-ben is a kezelt vagyon további, akár ugyancsak két számjegyű növekedésére számít. Az MKB Bank érvelése szerint mindenekelőtt a továbbra is támogató piaci környezetnek és az enyhén emelkedő hozamgörbének köszönhetően. A várhatóan az idén is folytatódó gyors gazdasági növekedés miatt változatlanul aktív lehet a cégértékesítési piac, miközben az osztalékfizetések is jelentősebbek maradhatnak. Ugyanakkor borítékolható, hogy az ingatlanpiaci tranzakciók sem hagynak alább, s abban sem lehet változás, hogy a részvény- és kötvénypiacok továbbra is nagyobb kilengéseket mutatnak majd, így a bankárok szakértelme továbbra is különösen értékes lesz – emelték ki az Ersténél. Pont a volatilis piacok miatt számítanak az aktív vagyonkezelés felértékelődésére a Hold Alapkezelőnél, hozzátéve: a lakossági állampapírok elszívó erejével továbbra is számolni kell.

Idei növekedési várakozását a Takarék Csoport arra alapozza, hogy fiókhálózatában érezhető igényt tapasztal a vidéki privátbankári kiszolgálás bővítésére. A K&H szerint az erre évre prognosztizálható kedvező trendből azok a privátbanki szolgáltatók profitálhatnak a leginkább, amelyek erős jelenléttel rendelkeznek mind a lakossági, mind pedig a vállalati banki területen. Eközben az alacsony kockázatú megtakarítási formákon elérhető szerény hozamok mellett értelemszerűen továbbra is erős az igény, hogy a privátbankárok a keletkező magánvagyonokra megfelelő kockázatkezelés mellett, jó hozamkilátásokkal kínáljanak megoldásokat.

Másfélszeresére nőhet a legalább 3 milliárd forint felett diszponálók száma 2022-ig a 2017-es állapothoz képest – jövendöli a szektort évek óta elemző Blochamps Capital Kft. ügyvezetője, Karagich István. Aki az e körbe tartozók jelenlegi számát 1000-1500 közé teszi, ők évente minimum 300 milliót tudnak félretenni.

A privátbanki ügyfelek jelenleg valamivel több mint 43 ezres táborába a Generali Alapkezelőnél már 10 millió forinttal is be lehet kerülni, a privátbankárok többsége azonban alapvetően 20-80 millió közötti alsó korlátokkal dolgozik, csupán a K&H, az MKB és az UniCredit 100-100 milliós minimumkövetelménye lóg ki e sorból. Lehet választani a számlákat Bécsben kezelő, magyarországi operációval rendelkező Gutmannt is, nála azonban 1 millió euró, azaz mostani árfolyamon mintegy 320 millió forint a beugró.

Belépési korlátja emelését egyébként az mfor.hu által megkérdezett privátbanki szolgáltatók közül csak a most 25 milliós alsó határral operáló Equilor tervezi az idén, amihez a privátbankárjai számát is gyarapítaná.

Hazai privátbanki szolgáltatók 2018 végi adatai

  Kezelt vagyon (milliárd forint) Ügyfelek száma (fő) Minimális belépési összeg (millió forint)
OTP Bank 1699 22 359 30*, ill. 80**

MKB Bank

545 1 736 100
Friedrich Wilhelm Raiffeisen 532 2 446 70
Erste Bank 475 2 915 70
CIB Bank 330 3 029 60
UniCredit 245 1 550 100
Budapest Bank Money+ 212 3 487 25

K&H Bank

176 1 200 100
Gutmann 174 n.a. 1 millió euró
Hold Alapkezelő 168 648 80
Concorde Értékpapír 151 795 75
Takarékbank 66 333 20
SPB Befektetési Zrt. 61 1 486 40
Takarék Kereskedelmi Bank 33 702 20
Equilor 28 347 25
Generali Alapkezelő*** 17 219 10*, ill. 50**

*Private Banking és portfoliókezelés. **Kiemelt Privát Bank. ***2018. szeptember 30-án. Rövidítés: n.a.=nincs adat

Forrás: bankok, Blochamps.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.