2018. május 22. 13:45
mfor.hu

Talán enyhül a nyomás a feltörekvő devizákon, így a forinton is. A magyar fizetőeszköz a hétfői mélyponthoz képest két forinttal erősebb.

A hét első kereskedési napján az euró a jelenlegi cikluson belül új mélységekbe esett a dollárral szemben, és ezzel néhány bázispontra megközelítette a legutóbbi nagy EURUSD emelkedés (a 2017-es 1,0400-től a 2018 elejei 1,25-ig) 38,2 százalékos korrekcióját. Ezzel egyidőben az Európai Unió perifériájának kamatfelára növekedett, a német-olasz szpred közel került a 190 bázisponthoz, írja gyorselemzésében John Hardy, a Saxo Bank szakértője. Az olasz kötvények felára két héttel korábban még 114 bázispont volt.

Az euró-dollár devizapár esetében ugyan az amerikai fizetőeszköz kifejezetten erős, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a nyersanyag-devizákkal szemben is nagy mértékben gyengült az euró.

A feltörekvő piacok fellélegezhettek, mert a kockázati hajlandóság nőtt a piacokon, a dollár erősödésében pedig némi pihenő tapasztalható, akárcsak a hosszú távú USA állampapírok hozamainak emelkedésében. Ez a három tényező különösen fontos a feltörekvő piacok árazása szempontjából, de külön figyelmet érdemel a 10 éves USA kincstárjegy hozamának alakulása, amely most a 3,00 – 3,05 százalékos szint körül mozog.A hét elejére az alaphangot az amerikai-kínai vámháború elnapolása adta meg, ennek köszönhetően a tőzsdék optimistán kezdtek. Ugyanakkor még jó ideig meg lesz az esélye annak, hogy ebben a kérdéskörben kellemetlen meglepetések is születnek, véli a Saxo Bank szakértője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.