<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

De a Divatcsarnok Projekt Zrt. 2019-es évéről szóló beszámolót csak 2021 elején teszik közzé, személyes okokból.

Nagy meglepetést keltett Lázár János volt miniszter, jelenleg miniszterelnöki biztos, amikor a 2018-as évről szóló vagyonnyilatkozatában más érdekeltségek mellett a Divatcsarnok Projekt Zrt.-t (DP) is feltüntette, jelezve, hogy abban 10 százalékos tulajdonrésze van. Addig inkább szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely környéki társaságokról lehetett tudni, amelyekben tulajdonosként volt jelen, a főváros addig kimaradt az érdekzónájából.

Lázár János (Forrás: Facebook)
Lázár János (Forrás: Facebook)

Mint a neve is mutatja, a DP az egykor volt Divatcsarnok épületének megszerzésére jött létre még 2016-ban. Az alapítókhoz 2018 tavaszán csatlakozott Lázár János, aki addigra kivált a szűken vett kormányzati munkából, megválva miniszteri megbizatásától.

A közismerten jó német kapcsolati tőkével rendelkező Lázárt ezen ismeretség segítette hozzá a DP-beli szerepvállaláshoz, ám eddig nem volt gyümölcsöző a befektetés. Amióta Lázár bent van a cégben, nem sikerült profitot elérniük. Erről konkrét információ egyelőre csak a 2018-as évről áll rendelkezésre, akkor - 97,4 milliárd forint volt a társaság adózott eredmény.

A 2019-es esztendőről azonban a mai napig nem lelni a beszámolót, holott ennek leadási határideje idén szeptember végén lejárt. Ez is egy meghosszabbított határidő volt, hiszen normál esetben május végéig kell leadniuk a cégeknek a beszámolót, de tekintettel a járványhelyzetre idén a kormány meghosszabbította a határnapot.

Azonban a DP ezt követően sem nyújtotta be a dokumentumait, ennek sem az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett, sem más cégnyilvántartásokban nincs nyoma. Márpedig a határidő elmulasztását a törvény szankcionálja, akár kényszertörlésig jutva.

Ezért közvetlenül Lázár Jánoshoz fordultunk felvilágosításért, hogy mi az oka a késésnek, megvan-e még a tulajdoni hányada a cégben, és milyen eredménnyel zárták 2019-et.. Meg is kaptuk a választ, de nem a biztostól, hanem egy másik, szintén ingatlanforgalmazással foglalkozó cég képviselőjének közbeiktatásával, erre később visszatérünk.

Nézzük akkor a kérdéseinkre adott válaszokat:

Időben leadták a beszámolót, vagy ha nem, mi az oka a késlekedésnek?

Még nem tettük közzé a beszámolót, ennek oka személyes, így nem nyilvános. A közzététel 2021. január 7-ig meg fog történni.

Mekkora adózott eredménnyel zárta a 2019-es évet a Divatcsarnok Projekt Zrt.?

A Társaság 2019. évben is veszteséges volt, ennek alapvető oka az EUR árfolyamok kedvezőtlen alakulása miatti Számviteli tv. alapján kötelezően elszámolt nem realizált árfolyam veszteség.

Lázár Jánosnak változatlanul megvan a 10 százalékos részesedése a Zrt.-ben?

A részesedése a Társaságban az utolsó közlés óta nem változott.

A válaszokból tehát megtudtuk, hogy Lázár Jánosnak változatlanul 10 százalékos részesedése van a DP-ben, valamint azt is, hogy a cég tavaly veszteséges volt, de ennek nem az üzemi működés volt az oka, hanem a pénzügyi számviteli elszámolás. Végül, de nem utolsósorban azt, hogy a 2019-es évről szóló beszámolót csak 2021 legelején fogják közzétenni. Arra nem tér ki a válasz, hogy esetleg a naptáritól eltér a DP üzleti éve, ami magyarázattal szolgálhatna a szokatlan időpontra, mindenesetre a megelőző két évben rendes naptári év szerint működött a cég.

Bár a DP számai nem ismertek még - azokról csak annyit tudni a tájékoztatás szerint, hogy tavaly is veszteségesek voltak - egy kapcsolódó társaság számai azonban már nyilvánosak. A P52 Projekt Kft.-ről van szó, amelyben a DP a tulajdonos. A P52-t egy zavaros ingatlanügyettel összefüggésben emlegették a sajtóban - más lapok mellett a 24.hu -, a lényeg, hogy egy utcaképi védettséget élvező épületet áldoztak be más célú ingatlan felépítése érdekében a Paulay Ede utcában.

Ha a DP el volt átkozva az elmúlt két évben az üzleti életben, akkor ez a megállapítás duplán érvényes lehet a P52-re, mivel ez a társaság zsinórban négy éve veszteséges, legutóbb 2015-ben tudtak pozitív eredményt felmutatni. Ők rendben leadták a tavalyi beszámolójukat, abban 55,8 millió forintos veszteséget tüntettek fel. az egy évvel korábbi 43,8 milliós bukó után.

Érdemes egy szó erejéig visszatérni a DP-re, megnézni, hogy kik az üzlettársai Lázár Jánosnak. A dokumentumokban Max Turnauer van feltüntetve tulajdonosként, akit a hírekben az egyik leggazdagabb bécsi polgárként szoktak jellemezni. A képviseletre jogosultak között van Hans Herzog, Florian Goess és Habsburg-Lotharingiai Mihály Kálmán, aki - mint a neve is jelzi - az egykor uralkodó dinasztia, a Habsburg-család tagja. Lázár János a maga 10 százaléknyi részesedésével nincs feltüntetve a nyilvánosan elérhető internetes adatbázisokban.

Mint a cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a válasz egy olyan úton jutott el hozzánk, amelyben a GLD Invest Group e-mail címe is felbukkant. A cégnyilvántartásokban hasonló néven a GDL Invest Ingatlanforgalmazó- és Építtető Kft.-t találtuk, melynek anyacége a GLD Holding GMBH. A GLD-csoport magyarországi irodaipiaci fejlesztése a South Buda Business Park, a XI. kerületben, a Hengermalom út és a Budafoki út kereszteződésében, amint arról a cég honlapja beszámol. A cégadatok alapján közvetlen kapcsolatot nem találtunk a DP és a GLD között.