2018. augusztus 8. 09:19

A keddi tőzsdei kereskedés során szinte felrobbant a Tesla-részvények árfolyama, miután a cégvezető Elon Musk kilátásba helyezte, hogy felvásárolja a vállalatot.

Elon Musk tegnap megint repítette a Tesla-részvényeket. Az autógyártó vezetője Twitteren közölte, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezetné a céget a tőzsdéről. A kommentárok ugyan megjegyezték, hogy a kannabisz kultúrkörben a 420-as kultikus számnak számít, Musk azonban józan megfontolásból lépett. A bejelentését ugyanis később a vállalat is megerősítette.

Musk azt is közölte, hogy a kivásárláshoz megvannak a források, a befektető társak kilétét ugyanakkor nem fedte fel. Az esetleges vételhez egyébként nem kis tőkére lenne szükség, hiába multimilliárdos a vezető, az adott árfolyamon 71 milliárdos cégértékről beszélünk. Igaz, ennél kevesebb pénzt kellene előteremteni, mivel Elon Musk a Tesla egyik legnagyobb részvényese, nagyjából a papírok 30 százaléka felett diszponál.

Musk bejelentésének hatására egyébként felrobbant az árfolyam, és végül 11 százalékos pluszban, 379 dolláron zárt. Dollárban számolva ez volt a cég történetében az eddigi legnagyobb egynapos drágulás. Az esetet súlyát az is jellemzi, hogy a hír hatására még a részvény kereskedését is felfüggesztették egy órára.

Miért éppen ezen az áron?

A részvények kivezetésére lehet kézenfekvő magyarázatot találni, amit lentebb meg is osztunk olvasóinkkal, ám az sokakban kérdőjeleket vet fel, hogy ha Musk ki akar vonulni a tőzsdéről, akkor miért nem a mostani árfolyamon teszi meg.

Bár biztos válasz nincs, a szakértők két lehetséges forgatókönyvvel számolnak. Az egyik szerint annyira nem sürgős a kivezetés, és az árfolyam így még biztos távolságban van attól, hogy ne kelljen megvenni, ugyanakkor a részvényeken lévő nyomás így jelentősen csökken.

Mások úgy vélik, hogy némi bosszú is vegyül az akcióba, a statisztikák szerint ugyanis sok olyan befektető van, akik a részvény esésére játszott. Ők kölcsönvett részvényeket adtak el (vagy valamilyen a részvényből képzett úgynevezett derivatív terméket), hogy aztán később olcsóbban visszavegyék. Musk pedig egyes pletykák szerint nagyon haragszik ezekre a short spekulánsokra, és szeretné megleckéztetni őket.

Mit nyernek a kivezetéssel?

Az amerikai tőkepiac rendkívül fejlett, és a vállalatok, így a Tesla is komoly tőkeemeléseket tudnak végrehajtani ezen keresztül. Így a cégek finanszírozását nem hitelből (vagy a szintén hitelviszonyt megtestesítő kötvénykibocsátásból) kell finanszírozni, hanem a tulajdonosok (részvényesek) pénzéből. A tőzsdei jelenlét viszont sokféle kötelemmel jár, arról nem beszélve, hogy az esetleg csökkenő árfolyamok miatt a részvényesek idegesek lesznek és támadhatják a cégvezetést. Sokszor emiatt a vállalatok hosszú és rövidtávú céljait nem egyszerű összeegyeztetni.

Musk egyébként a cég dolgozóinak elküldött emailben a fentiekkel indokolta a lehetségest privát céggé válást. Azt írta, hogy úgy nyugodtabban nőhetne a Tesla, nem lenne kitéve a piaci mozgásoknak és nem kéne negyedéves ciklusokban gondolkodnia. Ez mindenképpen nyomos érv, hiszen a Tesla negyedévről negyedévre komoly veszteségeket halmoz fel, ha pedig ezt nem kell közzé tennie, komoly nyomás kerül le a vezetők válláról.

Az elemzők azt is megjegyzik, hogy tőzsdei cégként számos olyan adatot – a forgalomtól és a nyereségtől át, a legyártott darabszámokon át a K+F-re fordított kiadásokig - közzé kell tennie a Teslának, amely nem feltétlen érdeke, hiszen így a versenytársak is „belelátnak” az üzletmenetébe. Ha ezeket titokban tudják tartani, az akár versenyelőnyt is jelenthet a konkurensekkel szemben.

A hírre reagáló szakértők mindazonáltal úgy látják, hogy a 420 dolláros árfolyam elérése nem egyszerű feladat. A spekulánsok ugyan elkezdhetik felvásárolni a papírokat, de nagyon nagy pénzeknek kellene megmozdulnia, hogy elérjék a kitűzött szintet. A cég jelenlegi fundamentumai miatt viszont a Musk által meghatározott szint erősen túlértékelt, így a vásárlók komoly kockázatot kellene, hogy felvállaljanak.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.