2018. augusztus 8. 09:19

A keddi tőzsdei kereskedés során szinte felrobbant a Tesla-részvények árfolyama, miután a cégvezető Elon Musk kilátásba helyezte, hogy felvásárolja a vállalatot.

Elon Musk tegnap megint repítette a Tesla-részvényeket. Az autógyártó vezetője Twitteren közölte, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezetné a céget a tőzsdéről. A kommentárok ugyan megjegyezték, hogy a kannabisz kultúrkörben a 420-as kultikus számnak számít, Musk azonban józan megfontolásból lépett. A bejelentését ugyanis később a vállalat is megerősítette.

Musk azt is közölte, hogy a kivásárláshoz megvannak a források, a befektető társak kilétét ugyanakkor nem fedte fel. Az esetleges vételhez egyébként nem kis tőkére lenne szükség, hiába multimilliárdos a vezető, az adott árfolyamon 71 milliárdos cégértékről beszélünk. Igaz, ennél kevesebb pénzt kellene előteremteni, mivel Elon Musk a Tesla egyik legnagyobb részvényese, nagyjából a papírok 30 százaléka felett diszponál.

Musk bejelentésének hatására egyébként felrobbant az árfolyam, és végül 11 százalékos pluszban, 379 dolláron zárt. Dollárban számolva ez volt a cég történetében az eddigi legnagyobb egynapos drágulás. Az esetet súlyát az is jellemzi, hogy a hír hatására még a részvény kereskedését is felfüggesztették egy órára.

Miért éppen ezen az áron?

A részvények kivezetésére lehet kézenfekvő magyarázatot találni, amit lentebb meg is osztunk olvasóinkkal, ám az sokakban kérdőjeleket vet fel, hogy ha Musk ki akar vonulni a tőzsdéről, akkor miért nem a mostani árfolyamon teszi meg.

Bár biztos válasz nincs, a szakértők két lehetséges forgatókönyvvel számolnak. Az egyik szerint annyira nem sürgős a kivezetés, és az árfolyam így még biztos távolságban van attól, hogy ne kelljen megvenni, ugyanakkor a részvényeken lévő nyomás így jelentősen csökken.

Mások úgy vélik, hogy némi bosszú is vegyül az akcióba, a statisztikák szerint ugyanis sok olyan befektető van, akik a részvény esésére játszott. Ők kölcsönvett részvényeket adtak el (vagy valamilyen a részvényből képzett úgynevezett derivatív terméket), hogy aztán később olcsóbban visszavegyék. Musk pedig egyes pletykák szerint nagyon haragszik ezekre a short spekulánsokra, és szeretné megleckéztetni őket.

Mit nyernek a kivezetéssel?

Az amerikai tőkepiac rendkívül fejlett, és a vállalatok, így a Tesla is komoly tőkeemeléseket tudnak végrehajtani ezen keresztül. Így a cégek finanszírozását nem hitelből (vagy a szintén hitelviszonyt megtestesítő kötvénykibocsátásból) kell finanszírozni, hanem a tulajdonosok (részvényesek) pénzéből. A tőzsdei jelenlét viszont sokféle kötelemmel jár, arról nem beszélve, hogy az esetleg csökkenő árfolyamok miatt a részvényesek idegesek lesznek és támadhatják a cégvezetést. Sokszor emiatt a vállalatok hosszú és rövidtávú céljait nem egyszerű összeegyeztetni.

Musk egyébként a cég dolgozóinak elküldött emailben a fentiekkel indokolta a lehetségest privát céggé válást. Azt írta, hogy úgy nyugodtabban nőhetne a Tesla, nem lenne kitéve a piaci mozgásoknak és nem kéne negyedéves ciklusokban gondolkodnia. Ez mindenképpen nyomos érv, hiszen a Tesla negyedévről negyedévre komoly veszteségeket halmoz fel, ha pedig ezt nem kell közzé tennie, komoly nyomás kerül le a vezetők válláról.

Az elemzők azt is megjegyzik, hogy tőzsdei cégként számos olyan adatot – a forgalomtól és a nyereségtől át, a legyártott darabszámokon át a K+F-re fordított kiadásokig - közzé kell tennie a Teslának, amely nem feltétlen érdeke, hiszen így a versenytársak is „belelátnak” az üzletmenetébe. Ha ezeket titokban tudják tartani, az akár versenyelőnyt is jelenthet a konkurensekkel szemben.

A hírre reagáló szakértők mindazonáltal úgy látják, hogy a 420 dolláros árfolyam elérése nem egyszerű feladat. A spekulánsok ugyan elkezdhetik felvásárolni a papírokat, de nagyon nagy pénzeknek kellene megmozdulnia, hogy elérjék a kitűzött szintet. A cég jelenlegi fundamentumai miatt viszont a Musk által meghatározott szint erősen túlértékelt, így a vásárlók komoly kockázatot kellene, hogy felvállaljanak.